PawelW84 Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Cześć Mam do was pytanie odnośnie wymiany korby w napędzie 2x11s Shimano. Obecnie mam włożone Shimano 105 FC-R7000 50/34 z ramieniem 175. Czy w to miejsce mogę spokojnie zastosować korbę Shimano FC-R8000 50/34. Czy Shimano-wskie szosowe korby mają identyczne offsety, czy na coś trzeba tu zwrócić jeszcze uwagę ?? Drugie pytanie to dobór długości ramienia korby. Standardowo jest 175mm ale szperając po necie znalazłem wiele opinii, że taka długość ramienia jest zbyt duża i lepiej celować w 170mm Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Korby R7000 i R8000 są wymiarowo identyczne i wymienne, różnią konstrukcją się wagą. Długość ramienia korby to rzecz bardziej fizjologiczna. Nie każdemu człowiekowi 190cm będzie pasowała korba 175 i nie każdemu 165cm będzie pasowała korba 170. Bardziej chodzi tu o charakterystykę pedałowania, mięśnie, nogi, kolana, biodra. Ciężko tak na oko stwierdzić. Nawet na bajkeficie nie znajdziesz na to jednoznacznej odpowiedzi, tu chyba jedyne wyjście to mieć te 2-3 długości ramion i spróbować. Łatwo powiedzieć, drogo zrobić (ja pożyczyłem 2 korby i przekręcałem swoje zębatki). Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez ernorator 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Długość ramienia jest zazwyczaj dostosowana do rozmiaru roweru, czyli wzrostu użytkownika. Jeśli nie masz wyjątkowych preferencji czy nietypowej budowy ciała, jesteś średniego wzrostu, to pewnie najpopularniejsza 172,5mm będzie najlepszym wyborem. Na pierwszą część posta @ernorator już odpowiedział, a jeśli jesteś ciekawski, to tutaj masz porównanie M7000 z M8000: Jeśli nie możesz wystarczająco powiększyć, wejdź na https://productinfo.shimano.com/#/spec/ROAD/Crankset i na górze kliknij "Compare products" wybierając odpowiednie korby do porównania. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Jak dla mnie z tą długością ramienia to taki sam "bajer" jak z owalnymi zębatkami. Niby coś daje, ale nie zawsze i nie dla każdego - więc po prostu się tym nie przejmuję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 20 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 @ernorator @TheJW @RabbitHood Bardzo dziękuję. Czyli pora wypróbować kasetę 11-30 i korbę 50-34. Myślę, że na pagórkowato górzystym obszarze Warmii powinna się spisać. O tej długości korby przeczytałem też w książce bike-fit i stąd rozterka o długość ramienia. Trochę korci spróbować tego 172,5 https://www.empik.com/bike-fit-unikaj-bolu-i-kontuzji-oraz-poprawiaj-wyniki-optymalizujac-pozycje-na-rowerze-phil-burt,p1306930448,ksiazka-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Przez długi czas jeździłem na korbie 175mm, później przesiadlem się na 170mm i kręci mi się lepiej. Teraz w każdym rowerze mam 170. Mój wzrost to 175, przekrok 85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 20 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Ja mam 190 wzrostu i 94 przekrok i jakoś tak korci to 172,5, ale z drugiej strony przy Ultegrze taka próba sporo kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Możesz sobie kupić a jak uznasz, że wolisz 175 to się zamienimy 😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 20 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Dzięki za propozycję. Zawsze to jakaś opcje 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi