salaros1 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 kaseta i łańcuch 10rz. Czy da radę korba 3x9rz ? Czy nie ma opcji i trzeba korbę 10rz ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Ale ludzie kombinują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salaros1 Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 nie potrzebuje "bucowania", pytam konkretnie, nie potrzebuję chamskich wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Szerokość wewnętrzna łańcuchów 9,10,11s jest taka sama inna sprawa, że napęd 3x10 to już spore przekosy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salaros1 Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 dzięki. A jaki łańcuch lub jakiego łańcucha szukać który jest dobry na spore przekosy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Żaden łańcuch "nie lubi" przekosów, trzeba unikać takich przełożeń a tak ogólnie hg95 jest bardzo spoko i nie kosztuje majątku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salaros1 Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 a KMC X10 to jest taka sama półka co hg95 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 mniej więcej tak ale często napędy shimano na łańcuchu kmc działają głośniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salaros1 Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 a miałeś styczność może z kasetą SRAM PG-1020 10rz. ? w tej cenie to odpowiedni wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Sram ogólnie robi dobre graty ale jeśli myślisz, że zawsze będzie czarna to się rozczarujesz. Kolor schodzi i całość zaczyna wyglądać jak gufno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salaros1 Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 no właśnie nie wiem jak jest z tą korbą Sram (nie wiem z jakiego materiału jest wykończona bo świeci się jak psu j***). Ja mam starą jeszcze kasetę na 8rz od shimano (niska półka CS-HG31-8) i na tej kasecie mało widoczne są ubytki (kolor matowy, domyślam się że proszkowo była lakierowana), a ta konkretna kaseta sram nie wiem jak jest wykończona. Sugerować się zdjęciem to raczej nie była lakierowana proszkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Mi się udało przerobić korbę ht2 gdzie założyłem jedna zębatkę od napędu 9 rzędów a druga mam od typowo 10 rzędowego napędu i działa to bez problemu z łańcuchem kmc x10el. Co do głośnej pracy nie wiem jak dla mnie pracuje to dość cicho. Posiadam napęd 2 x 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salaros1 Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 a tak przy okazji czym rożni się łańcuch KMC X10 od X10EL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Jest lzejszy ze wzgledu na dziury w bocznych częściach łańcucha. Tylko jest to orginalnie robione przez producent dla zbicia wagi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Mihau_ napisał: Szerokość wewnętrzna łańcuchów 9,10,11s jest taka sama inna sprawa, że napęd 3x10 to już spore przekosy A 2x 10 to mniejsze czy większe lrzekosy? Przecież na 3x zawsze używa się inaczej biegów jak na 2x. Ale na 2x10 z blatu jadę całe 10 zębatek z tyłu(może rzadko paruje blat z największą zębatka kasety bo już hałasuje) , a mniejszej zębatki korby nie paruje jedynie z dwoma najmniejszymi zębatkami kasety. Dodam że mam 11rz korbę z blatami z 8rz clarisa. Kaseta 10rz a łańcuch 11rz. Nie rozumiem więc po co jakieś gadanie o przekosach jeśli chyba wiadomo że w takim układzie trzeba odpowiednio wybierać biegi. Tu dla 3x9 ale dla 3x10 wygląda to podobnie. Edytowane 18 Kwietnia 2023 przez Adam55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Córka miała rower 3x10 i było ok. Nie wiem już jakie były tarcze w korbie, ale przerzutka i kasata XT. Ładnie to pracowało, bo kaseta 10s nie jest jakaś bardzo szeroka w porównaniu do np. 8s a łańcuch jest bardziej wiotki. Zakres przełożeń był jak w traktorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salaros1 Napisano 19 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 W dniu 18.04.2023 o 20:18, Mihau_ napisał: Sram ogólnie robi dobre graty ale jeśli myślisz, że zawsze będzie czarna to się rozczarujesz. Kolor schodzi i całość zaczyna wyglądać jak gufno odnośnie kasety jeszcze to nie wiem czy kombinować z kolorem czarnym. Po jakim przebiegu można się spodziewać zejścia lakieru ? Albo kupię Shimano Deore HG50-10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi