Michal820 Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Cześć, czy jeżeli zerwę łańcuch w terenie (zakładam że dzieje się to bardzo rzadko) to mając skuwacz do łańcucha mogę go skrócić o zerwane ogniwo czy lepiej mieć jakąś spinkę żeby dołożyć w miejscu zerwanego ogniwa? Jeszcze mi się to nie zdarzyło ale wybieram się na kilkudniową wyprawę i wolę być przygotowany na jakieś awaryjne sytuacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Lepiej skuwacz, bo czymś musisz wyrwać to rozerwane ogniwo. I nie jest powiedziane, że nie pognie się więcej niż jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal820 Napisano 17 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Tak tak wiem że lepiej skuwacz i będę kupował ale chodzi mi co dalej jak się zerwie łańcuch i wyrzucę zerwane ogniwo. Czy mogę spiąć łańcuch bez tego jednego ogniwa czy powinienem w miejsce zerwanego ogniwa które wyciągnąłem założyć inne/spinkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Skuwaczem usuwasz uszkodzony odcinek, potem spinką łączysz łańcuch, po takiej operacji będzie niestety za krótki.. Chyba że uszkodzisz zewnętrzne ogniwo... spinka idealnie zastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolb Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 nawet jak go skrócisz to pojedziesz dalej, najwyżej nie będziesz używał najlżejszego przełożenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Wiele zależy od napędu. Łańcuch na 6-8 biegów połączysz starym pinem (byle go nie wypchnąć do końca, ale tak, by siedział w zewnętrznej płytce). W 12 biegach zdecydowanie lepiej mieć spinkę. W ogóle lepiej mieć niż nie mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal820 Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 12 godzin temu, karolb napisał: nawet jak go skrócisz to pojedziesz dalej, najwyżej nie będziesz używał najlżejszego przełożenia Właśnie o to mi chodziło! Ale dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Skuwacz uratuje cię też jak zmielisz przerzutkę - założysz skrócony łańcuch na "singla". Jak nie jedziesz do Afryki, to nowy łańcuch, przerzutka, czy cokolwiek następnego dnia będzie czekał w wybranym paczkomacie byle się jakoś dotoczyć i nie tracić dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi