KorppX Napisano 15 Kwietnia 2023 Napisano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Cześć, Postanowiłem sobie, że w tym roku spróbuję zamienić moje platformy na SPD 520 od Shimano. Z wyborem pedałów nie było najmniejszego problemu, jednak nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie butów. Planuję kupić jakiś model, który nie będzie wyglądał jak typowe kolarskie obuwie, gdybym w razie powrotu do platform mógł z nich korzystać. Wstępnie rozważam Shimano MT3 lub Rockrider. Na początku będą używane w starszym góralu, jak się sprawdzą to również w szosie. Jak wygląda wpinanie w takich butach, nie jest trudniejsza? Może są lepsze modele butów w tej cenie? Z chęcią posłucham waszych opinii. Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez KorppX Cytuj
Mod Team bogus Napisano 15 Kwietnia 2023 Mod Team Napisano 15 Kwietnia 2023 Doświadczalnie powiem, że w przypadku przejścia z platform na SPD zwykle nie wraca się do tych pierwszych. W związku z tym nie ma raczej sensu ograniczać wyboru butów tylko do modeli w których przynajmniej teoretycznie można chodzić. Z wypinaniem nie powinno być problemów w przypadku takich butów. Cytuj
Kettler Napisano 15 Kwietnia 2023 Napisano 15 Kwietnia 2023 Z butami jak z siodełkiem należy znaleźć takie, które będą pasować. Niestety niektórzy producenci nie zauważyli że faceci z reguły mają szerokie stopy i robią buty jak dla baletnic. Dlatego trzeba przymierzać jak zamawiasz przez internet to z opcją darmowego zwrotu. Shimano ma zaniżoną numerację i z reguły trzeba brać o numer większe. Z doświadczenia - sznurówki są upierdliwe rzepy lub BOA znacznie lepsze. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi