Lubaxd Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Dzisiaj przykręcając prawy pedał wyrobiłem gwint w korbie chciałem się zapytać kto w takiej sytuacji mógłby mi pomóc ją przegwintować ? Nie wiem do kogo uderzać w pierwszej kolejności i czy serwisy rowerowe się podejmują takich rzeczy dlatego poszukuje też innych fachowców których mógłbym ewentualnie obdzwonić. Tokarz ? Mechanik samochodowy ? Ktoś z was robił takie rzeczy ? Jaki jest koszt takowej usługi ? (Shimano Claris FC-2000 2-rzędowa ) Pytanie nr. 2 Jeżeli nie uda mi się nikogo znaleźć to mam pomysł kupienia nowej/używanej korby + suportu ale już nie Claris tylko jakaś 1- rzędowa i suport ale nie na kwadrat. Czy duża różnica jest podczas takiej wymiany jeżeli chodzi o redukcję masy roweru ? Jeżeli ktoś z was bawił się w takie wymiany to możecie przedstawić jak wyglądało to u was. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yapabaka Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Naprawa jest możliwa, zwykle polega na wklejeniu nowej tulei z gwintem, kosztuje na poziomie kilkudziesięciu złotych. Działa. https://panrower.pl/naprawa-uszkodzonego-lub-zerwanego-gwintu-pedalu-w-korbie-p-521.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Nah, teraz już się ludzie nie bawią we wklejanie nagwintowanych tulejek - taniej i co najważniejsze pewniej jest wkręcenie HELICOILa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubaxd Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, RabbitHood napisał: Nah, teraz już się ludzie nie bawią we wklejanie nagwintowanych tulejek - taniej i co najważniejsze pewniej jest wkręcenie HELICOILa. znasz kogoś kto robi takie coś w internecie ? jeżeli nikogo na miejscu nie znajdę będę próbować wysłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Popytaj w warsztatach samochodowych… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Dokładnie. W każdym warsztacie powinni to zrobić. A jak masz podstawowe zdolności mechaniczne i umiesz posługiwać się wiertarką to banalna naprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 W dniu 15.04.2023 o 21:29, RabbitHood napisał: Nah, teraz już się ludzie nie bawią we wklejanie nagwintowanych tulejek - taniej i co najważniejsze pewniej jest wkręcenie HELICOILa. Z mojego doświadczenia helicoil to daremne goofno. Praktycznie przygotowanie miejsca pod helicoil a tuleje jest takie samo, ale trwałość tulei zwłaszcza jeśli chodzi o wielokrotne wkręcanie i wykręcanie nieporównywalnie lepsza. Choć przyznam że operowałem dość sporo jednym i drugim rozwiązaniem na mniejszych średnicach typu m4-m6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi