Lubaxd Napisano 15 Kwietnia 2023 Napisano 15 Kwietnia 2023 Dzisiaj przykręcając prawy pedał wyrobiłem gwint w korbie chciałem się zapytać kto w takiej sytuacji mógłby mi pomóc ją przegwintować ? Nie wiem do kogo uderzać w pierwszej kolejności i czy serwisy rowerowe się podejmują takich rzeczy dlatego poszukuje też innych fachowców których mógłbym ewentualnie obdzwonić. Tokarz ? Mechanik samochodowy ? Ktoś z was robił takie rzeczy ? Jaki jest koszt takowej usługi ? (Shimano Claris FC-2000 2-rzędowa ) Pytanie nr. 2 Jeżeli nie uda mi się nikogo znaleźć to mam pomysł kupienia nowej/używanej korby + suportu ale już nie Claris tylko jakaś 1- rzędowa i suport ale nie na kwadrat. Czy duża różnica jest podczas takiej wymiany jeżeli chodzi o redukcję masy roweru ? Jeżeli ktoś z was bawił się w takie wymiany to możecie przedstawić jak wyglądało to u was. Pozdrawiam Cytuj
yapabaka Napisano 15 Kwietnia 2023 Napisano 15 Kwietnia 2023 Naprawa jest możliwa, zwykle polega na wklejeniu nowej tulei z gwintem, kosztuje na poziomie kilkudziesięciu złotych. Działa. https://panrower.pl/naprawa-uszkodzonego-lub-zerwanego-gwintu-pedalu-w-korbie-p-521.html Cytuj
RabbitHood Napisano 15 Kwietnia 2023 Napisano 15 Kwietnia 2023 Nah, teraz już się ludzie nie bawią we wklejanie nagwintowanych tulejek - taniej i co najważniejsze pewniej jest wkręcenie HELICOILa. 1 Cytuj
Lubaxd Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Napisano 15 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, RabbitHood napisał: Nah, teraz już się ludzie nie bawią we wklejanie nagwintowanych tulejek - taniej i co najważniejsze pewniej jest wkręcenie HELICOILa. znasz kogoś kto robi takie coś w internecie ? jeżeli nikogo na miejscu nie znajdę będę próbować wysłać. Cytuj
Kettler Napisano 15 Kwietnia 2023 Napisano 15 Kwietnia 2023 Popytaj w warsztatach samochodowych… Cytuj
RabbitHood Napisano 15 Kwietnia 2023 Napisano 15 Kwietnia 2023 Dokładnie. W każdym warsztacie powinni to zrobić. A jak masz podstawowe zdolności mechaniczne i umiesz posługiwać się wiertarką to banalna naprawa. Cytuj
Adam55 Napisano 17 Kwietnia 2023 Napisano 17 Kwietnia 2023 W dniu 15.04.2023 o 21:29, RabbitHood napisał: Nah, teraz już się ludzie nie bawią we wklejanie nagwintowanych tulejek - taniej i co najważniejsze pewniej jest wkręcenie HELICOILa. Z mojego doświadczenia helicoil to daremne goofno. Praktycznie przygotowanie miejsca pod helicoil a tuleje jest takie samo, ale trwałość tulei zwłaszcza jeśli chodzi o wielokrotne wkręcanie i wykręcanie nieporównywalnie lepsza. Choć przyznam że operowałem dość sporo jednym i drugim rozwiązaniem na mniejszych średnicach typu m4-m6. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi