OnTheBike Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Przymierzam się do zakupu siodła Wittkop Medicus Pro 6.3. Korzystałem do tej pory z siodeł Selle Royal: Manhattan Drifter Plus Drifter Strengtex Torx (obecnie) Sprężyny w pierwszych trzech pękały mi po około 2 latach użytkowania. Torx używam ponad 4 lata i zaczyna się rozsypywać - poszycie oddziela się od spodniej warstwy oraz rozcięcie poszycia na jednym boku siodła. Zastanawiam się nad zakupem nowego siodła a ze względu na fakt, że Selle Royal moim zdaniem zbyt krótko wytrzymują, to zastanawiam się nad Wittkop. Jeżdżę trekkingiem około 25 km dziennie i przy takim dystansie od Torx tyłek boli. Ktoś coś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 1. Kupić siodełko dopasowane do swojej budowy a nie "trekkingowe" w ciemno, wyglądające jak kanapa 2. Kupić gacie z wkładką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Nie spodziewaj się wiele po marce Wittkop poza krzykliwymi kolorami, nazwami i oznaczeniami jest to tania chińska marka jak wiele innych😕 Dobrą opinie jeżeli chodzi o trwałość mają siodełka marki WTB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Przejeździłem na Wittkopie sezon temu ok. 4k km i złego słowa nie powiem. Ale ogólnie klucz to dobrać odpowiednią szerokość. Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/siodlo-siodelko-wittkop-medicus-twin-4-0-race-9360795132 Polecam Zwracam uwagę że ten model jest rzadko spotykany 4.0 Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Mam tego Wittkopa Medicus Twin 4.0 w jednym z rowerów, chyba od 2 sezonów, aktualnie od sezonu w commuterze i nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnTheBike Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 To siodło jest przeznaczone do trekkinga czy do szosy? Pytam bo skoro nazwali je Race, to raczej nie do trekkinga. Natomiast moja pozycja na rowerze na pewno znacznie bardziej przypomina 60 stopni niż 45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Raczej szosa/mtb niż trekking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Cytat Raczej szosa/mtb Na zdjęciu wygląda na bardzo miękkie. Raczej się nie nadaje ne długie jazdy. Raczej siodło do "marketowego gravela" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnTheBike Napisano 22 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2023 Kupiłem Wittkop Medicus Pro 6.3. Przejechałem kilkadziesiąt kilometrów. Dla mnie za twarde. Możliwe, że mam zbyt delikatny tyłek, jestem zbyt ciężki lub nie do końca wyprostowany. Na Allegro siodło ma przytłaczająco pozytywne opinie, w komentarzach natomiast ludzie napisali, że zbyt twarde jak na siodło City/Touring. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Jeśli jeździsz tyle codziennie to niestety trzeba zainwestować - kup Brooksa z naturalnej skóry o szerokości takiej jak Ci odpowiada - po 1000 km dopasuje się idealnie do Ciebie ( a właściwie twojego tyłka). Bedzie służyć latami i będzie wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnTheBike Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) Dodam jeszcze, że mój Medicus Pro 6.3 po pierwszych 100 km zaczął skrzypieć 😂 Nie wiem, co może skrzypieć w siodle, które nie ma sprężyn ale jednak skrzypi 🙃 Do Brooksa nie jestem przekonany, po za tym raczej ciężko zostawić rower przypięty z tak drogim siodłem, więc i z tego powodu odpada. Zachwyty linią Medicus od Wittkop chyba pochodzą od osób jeżdżących w spodenkach z wkładką żelową bo inaczej to nie wiem, kto może jechać więcej niż 5 km na takiej twardej desce. Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez OnTheBike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Model o którym wspominałem jest w rowerze XC ale drugi rower to AM. W tym drugim jestem bardziej wyprostowany. Trzeci rower to treking i tam jest już szerszy model, ten dla kobiet (nie pamiętam model ale jest jeden damski). Nie jeżdżę z wkładką. Może zmień nachylenie, odległość itp. A może to nie dla Ciebie. Zużycie w tych siodłach to wyginające się pręty ale po wielu kilometrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnTheBike Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Dla kobiet jest chyba Medicus Pro 6.2 ale 6.3 też bo chodzi o to, że niby kobiety mają szersze tyłki 😆 W moim przypadku tradycyjnie skończyło się siodłem Selle Royal Manhattan 😂 Może 2 lata wytrzyma bo po takim czasie mi zwykle pękała jedna sprężyna w siodłach Selle Royal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi