Pulse Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Proszę o weryfikację informacji. Znajomy upiera się że opona GP 5000 TR 28c trzyma na sucho powietrze do tego stopnia, że po 24h ma ubytek 0.5 bara z 6 barów. Czy to możliwe? Dodatkowo twierdzi, że nowo zakupiona opona jest wadliwa, bo na sucho są pęcherzyki powietrzne na boku opony jak włoży ją do wody. Ja obstawiam, że wystarczy ją zalać mlekiem i będzie ok. Sprawdzał ją w wodzie, bo po 6h bez mleka traci całe powietrze, załączam filmik. Proszę o info bo mam problem z przekonamiem go. Wideo.mov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Opona ma się uszczelnić po zalaniu mlekiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 @Mihau_ czy to się tyczy opon stricte szosowych? Pytam bo do tej pory robiłem tubeless na kilku oponach 40 - 45mm i wszystkie uszczelniały się na sucho. Dopiero z Panaracerem miałem problem i zrobiłem zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 To dotyczy każdej opony. Tubeless jest rozwiązaniem "systemowym" i swoje właściwości ma wyłącznie wtedy kiedy jest zastosowany kompleksowo. Jakie ma znaczenie czy opona uszczelni się bez mleka skoro i tak nie będziesz tak jeździł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Wychodzę z założenia, że uszczelniacz jest dodatkiem, owszem niezbędnym bo ma uszczelniać uszkodzenia, jednakże to opona powinna zapewnić szczelność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Uszczelniacz jest nieodzownym elementem współczesnego tublessa. Dawniejsze UST uszczelniało się bez niego, ale w konsekwencji ważyło sporo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi