dzylek Napisano 13 Kwietnia 2023 Napisano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) Cześć, Zaczynam się rozglądać za nowym rowerem dla siebie ponieważ aktualny kross evado 1.0 po ponad 3kkm przestał mnie zadowalać i trafi w ręce kobitki. Aktualna waga to 78kg i wzrost 178. Generalnie szukam roweru, który w trakcie tygodnia dowiezie mnie do pracy i z powrotem oraz przetrwa codziennie krótkie wypady poza miasto(raczej utwardzone drogi, trasy do 40km), natomiast w trakcie weekendu ma służyć jako rower wycieczkowy (+/- 100km). Do pracy mam 11km w jedną stronę z czego 3/4 trasy przebiega po ścieżkach/asfalcie, a reszta to wycieczka przez wał wzdłuż rzeczki. Zależy mi na pewno na ergonomii(wszystkie modele z agresywną pozycją odpadają) oraz na tym by przełożenia pozwoliły na uzyskanie średniej prędkości na poziomie 26-28km/h bez wypluwania płuc bo aktualnie na evado musiałem się nieźle namachać by dotrzymać towarzystwa znajomym :). W grę wchodzą używki, nie mam z tym większego problemu. Nie wymagam by rower był mega przystosowany pod sakwy bo lubię minimalizm i do tej pory każdy mój rower był bez błotników, bagażnika i wszelkich różnych sakiewek na pierdoły. Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez dzylek 1 Cytuj
WaGiant Napisano 13 Kwietnia 2023 Napisano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) Z tą średnią prędkością to pojechałeś . Rower za ciebie tego nie zrobi .... Ok rozumiem że brakuje ci twardych przełożeń . W starym masz zdaje się wolnobieg 14-28 i korbę 28-38-48 . Czyli musisz kupić rower na kasecie z najmniejsza zębatką 11(trzeba to sprawdzić bo są też kasety od 12) . Czyli szukaj roweru z klasycznym napędem 3x8 , 3x9 ew 3x10 . Myślę że przełożenie 48:11=4,3 będzie wystarczające . Jeśli nie to ...powinieneś zająć się kadencją . Konkretnych modeli nie podam bo po 1 nie jestem na bieżąco , po 2 jestem gorącym zwolennikiem kupowania w sklepach stacjonarnych . Czyli idź i zobacz co możesz kupić . Kross , Unibike , Romet , Kellys , - coś powinieneś znaleźć . Warto zaglądnąć też do decathlonu i Meddia Expert ? W każdym razie rowery Indiana . Aha , ja pisałem tylko o crossach . Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez WaGiant Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi