dzylek Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) Cześć, Zaczynam się rozglądać za nowym rowerem dla siebie ponieważ aktualny kross evado 1.0 po ponad 3kkm przestał mnie zadowalać i trafi w ręce kobitki. Aktualna waga to 78kg i wzrost 178. Generalnie szukam roweru, który w trakcie tygodnia dowiezie mnie do pracy i z powrotem oraz przetrwa codziennie krótkie wypady poza miasto(raczej utwardzone drogi, trasy do 40km), natomiast w trakcie weekendu ma służyć jako rower wycieczkowy (+/- 100km). Do pracy mam 11km w jedną stronę z czego 3/4 trasy przebiega po ścieżkach/asfalcie, a reszta to wycieczka przez wał wzdłuż rzeczki. Zależy mi na pewno na ergonomii(wszystkie modele z agresywną pozycją odpadają) oraz na tym by przełożenia pozwoliły na uzyskanie średniej prędkości na poziomie 26-28km/h bez wypluwania płuc bo aktualnie na evado musiałem się nieźle namachać by dotrzymać towarzystwa znajomym :). W grę wchodzą używki, nie mam z tym większego problemu. Nie wymagam by rower był mega przystosowany pod sakwy bo lubię minimalizm i do tej pory każdy mój rower był bez błotników, bagażnika i wszelkich różnych sakiewek na pierdoły. Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez dzylek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) Z tą średnią prędkością to pojechałeś . Rower za ciebie tego nie zrobi .... Ok rozumiem że brakuje ci twardych przełożeń . W starym masz zdaje się wolnobieg 14-28 i korbę 28-38-48 . Czyli musisz kupić rower na kasecie z najmniejsza zębatką 11(trzeba to sprawdzić bo są też kasety od 12) . Czyli szukaj roweru z klasycznym napędem 3x8 , 3x9 ew 3x10 . Myślę że przełożenie 48:11=4,3 będzie wystarczające . Jeśli nie to ...powinieneś zająć się kadencją . Konkretnych modeli nie podam bo po 1 nie jestem na bieżąco , po 2 jestem gorącym zwolennikiem kupowania w sklepach stacjonarnych . Czyli idź i zobacz co możesz kupić . Kross , Unibike , Romet , Kellys , - coś powinieneś znaleźć . Warto zaglądnąć też do decathlonu i Meddia Expert ? W każdym razie rowery Indiana . Aha , ja pisałem tylko o crossach . Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi