Michal2008 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Cześć, odkąd stosuję piankę fenwick do mycia napędu mam problem z zatłuszczonym tylnym hamulcem. Po myciu jest tragedia zero hamowania i po paru jazdach jest lepiej, ale szału nie ma. Odczucia typowe jak dla tłustych klocków. Podczas mycia nie zakrywam niczym tarczy z zaciskiem (dystrybutor twierdzi, że nie trzeba), nie pryskam pinką specjalnie na tarcze czy zacisk, ale wiadomo, że zawsze coś poleci, podczas kręcenia kołem z naniesioną pianką też nie zaciskam hamulca, nie wiem co robię źle... czy jednak trzeba zakrywać hamulec podczas mycia? macie do polecenia jakieś alternatywy dla tej pianki? Za pomoc z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Używam takiej za 15zł, nie zaobserwowałem negatywnych efektów: https://allegro.pl/oferta/piana-do-czyszczenia-napedu-11912727805?snapshot=MjAyMi0wNy0yMFQwNjozODozMy4yODRaO2J1eWVyOzI4OTA2MzU0NzhlYzhhOWU3ZWViYjE0YmFkODkzMzI4MTdmODZmNmNmN2Q0YjkwZDYxMGY4MmY1MmRhNmRhMGE%3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 K2 Akra na szczoteczce do zębów załatwia temat bez skutków ubocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Preparaty do mycia wytwarzające pianę zawierają miedzy innymi emulgatory rozbijace smary na drobne kulki dzięki czemu odrywają się one od powierzchni i przechodzą do roztworu myjącego/piany i na powierzchnię szczotki/gąbki. Jeżeli taka piana dostanie się na klocki to zachowują się one jak gąbka wchłaniając całość potem woda wysycha a smar zostaje dlatego trzeba uważać aby nie przenosić brudu z napędu na klocki i tarcze. Podsumowując, częste mycie skraca życie 😂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 13 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 zastanawiam się nad przetestowaniem MUC-OFF Drivetrain Cleaner... nie ukrywam, że format takiego mycia bardzo mi odpowiada - spryskać, szczotka i spłukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Cytat Podczas mycia nie zakrywam niczym tarczy z zaciskiem (dystrybutor twierdzi, że nie trzeba) I to jest twój podstawowy błąd - za duża wiara w to co piszą marketingowcy. Nałóż foliówkę na tarczę i hamulec i pryskaj ze szlaucha! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Ja używam K2. Psikam kilka razy w zacisk, potem myję napęd i owszem, wszystko dookoła jest lekko opryskane, ale klocki nie obrywają od takiego mycia. Ale ZAWSZE po myciu, przecieram IPĄ tarczę, o czym autor nie wspomina. Zatem ja uważam, że tu jest błąd i to tarcza nosi syf a nie same klocki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 13 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 po myciu nie przemywam tarczy :O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 No to kup sobie K2 Akra. Wymocz klocki w ciepłym, żeby się odtłuściły, umyj tarczę dokładnie + przetrzyj IPĄ. I żegnaj kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Ściągnij koła umyj napęd załóż koła. Kilka minut roboty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Cytat Ściągnij koła umyj napęd załóż koła. Jeszcze musalby odkrecic kasete, albo tarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Przecież myje napęd nie koła 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Kaseta to czesc napedu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 13 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Nie idźmy w tą stronę hehe tak jak pisałem taki system mi pasuje czyli mycie całości na rowerze, kiedyś się bawiłem w szejkowanie łańcucha itd. teraz nie mam na to czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 A reklamówka jednorazowa z Biedronki? Nakładasz na tarcze wiążesz kokardke i myjesz napęd. Po umyciu ściągasz i do recyklingu. A jeśli dbaasz o ziemię to dyski muc off na rzepy lub oslona plastikowa w cenie 60zl na AliExpress 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Cytat A reklamówka jednorazowa z Biedronki? Mi się lepiej taka z Lidla sprawdza 🤣🤣🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, manfred1 napisał: A reklamówka jednorazowa z Biedronki? Nakładasz na tarcze wiążesz kokardke i myjesz napęd. Po umyciu ściągasz i do recyklingu. A jeśli dbaasz o ziemię to dyski muc off na rzepy lub oslona plastikowa w cenie 60zl na AliExpress Czy możesz podesłać link z aliexpress? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Osłona tarczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 A ile czasu zajmuje wyjecie klocków z zacisków? 2 min? (no chyba że ktoś ma wkładane od środka to pech) Później tarcze przeleciec zmywaczem do tarcz hamulcowych wurth. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 13 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 nie chodziło mi jak odtłuścić klocki i tarcze, bo to raczej większość wie, tylko czy te magiczne środki jak pianki do mycia napędów tak wpływają na hamulce, że je zatłuszczają... bo na większości filmikach fenwicka czy muc off nie widać żeby zasłaniali hamulce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Na początku przygody z pianą robiłem myk jak w fimie (1:00). Teraz używam wielorazowej samoróbki z kartonu, którą wkładam między tarczę a szprychy. Nic nie dociera do zacisku. Polecam iść tą drogą, jeśli chcesz zostać przy pianie. Generalnie sprawdzi się z wszystkimi eliksirami do napędu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi