Biker1998 Napisano 12 Kwietnia 2023 Napisano 12 Kwietnia 2023 Wczoraj odebrałem rower z serwisu bo były wymieniane klocki i skrzypią przy hamowaniu. Dzwoniłem 5 min temu do faceta i mówi że to musi się wyrobić, dodał że wystarczy dwa trzy razy porządnie zahamować i przestanie? Czy to prawda bo mam nerwa ma niego? Cytuj
Dokumosa Napisano 12 Kwietnia 2023 Napisano 12 Kwietnia 2023 Stare tarcze (zapewne jakieś bruzdy itp.) muszą i nowe klocki docierają się nieco dłużej niż 2 zahamowania. Cytuj
JWO Napisano 12 Kwietnia 2023 Napisano 12 Kwietnia 2023 Ja uzywam pianki do odluszczania tarczy. W gravelu pomoglo od razu. W fulu pomoglo kilka zjadow '"na hamualcu", a wyly tak ze pol lasu slyszalo. Cytuj
Biker1998 Napisano 12 Kwietnia 2023 Autor Napisano 12 Kwietnia 2023 47 minut temu, Dokumosa napisał: Stare tarcze (zapewne jakieś bruzdy itp.) muszą i nowe klocki docierają się nieco dłużej niż 2 zahamowania. Mówi że nowe, teraz zobaczyłem to są nowe. A hamowałem więcej niż 2 razy i G. Cytuj
RabbitHood Napisano 12 Kwietnia 2023 Napisano 12 Kwietnia 2023 Jak to będzie po polsku: Docieranie? Cytuj
Dokumosa Napisano 12 Kwietnia 2023 Napisano 12 Kwietnia 2023 Jeśli wymienili tarcze i klocki (zakładam, że ze sobą zgodne) na nowe to wibracji być nie powinno. Piszczenia na fabrycznych shimano też nigdy nie miałem (a chyba wszystkie kombinacje różnych klocków i tarcz przerabiałem). Na alternatywnych klockach różnie - nie robię statystyk ale sporo jest klocków, które po prostu piszczą jak tylko jest delikatnie wilgotno w terenie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi