Skocz do zawartości

[pancerz] prowadzenie linki przerzutek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pytanie odnośnie wewnętrznego prowadzenia linek w ramie. W moim rowerze linki były przeprowadzone jak na zdjęciu.

1. kolor czerwony- linka w pełnym pancerzu
2. kolor zielony - linka w jakiejś otulinie, coś jak wkład do długopisu
3. kolor brązowy - linka goła, na jakiejś prowadnicy gumowej

Czy zamiast takiego miksu, mogę od początku do końca puścić linkę w pełnym pancerzu?

rama.jpg

W skociszczu mam taki sam schemat linek jak wyżej. Wczoraj wymieniałem linki i pancerze i rama nie pozwoliła na instalację pełnego pancerza. W ramie siedzi dziwny insert linki i końcówki pancerza. Nie idzie go ruszyć. Plus chwyt koncowki pancerza na tylnym trójkącie. Musiałbym zaangażować wiertarkę, ale chyba za mało piwa wziąłem na warsztat😉 Może następnym razem się skuszę. 

Przyjrzałem się jeszcze raz mojej ramie i na chwilę obecną nie da się puścić pełnego pancerza. Przy wejściu w ramę jest za mało miejsca. Czy warto rozwiercić wejście czy lepiej zostawić to po staremu. Na rysunku źle rozrysowałem pancerze, kable wchodzą w główce jak na zdjęciu.

fotk1.jpg

Mogę się mylić ale czy jak puścisz linkę w pancerzu przez ramę to nie zacznie dzwonić ??

Dzięki tym insertom linka jest w ramie napięta i nie dotyka do jej elementów. 

Pozbywając się insertów linka będzie luźno wisieć/leżeć/drgać i tarabanić.

Wypadało by mieć coś co pozwoli napiąć pancerz w środku i poprowadzić go w taki sposób jak jest linka.

Nie wiem może trytytka na wejściu i wyjściu z ramy da radę i utrzyma względny naciąg ? 

Cześć

Mam taki sam zgryz czy poprowadzić pełne pancerze wewnątrz ramy (gravel kellys soot). Hamulce mam w pełnym pancerzu i lekko działają. Generalnie jeśli wywalę inserty w ramie to wpuszczę tam pancerze od przerzutek i powinno być git. Pytanie

1. Wiecie może czy można kupić inserty do ramy na pancerze? W sensie czy one są zunifikowane czy każda firma ma swoje

2. Jakie linki i pancerze Wam najlepiej działają?

Przetestowałem Jagwire - seria PRO hamulce i przerzutki - dla mnie tylko na śmietnik absolutnie szkoda kasy

Shimano przerzutki: pancerze sp41 i linki optislick - mogą być

Hamulce - pancerze SLR i linki sil-tec - spoko, lekko chodzą

Znacie coś lepszego? Np Clarks czy inne kombinacje

Chcesz wiercić.  Ok. Tylko co z linką przedniej przerzutki? Wychodzi pod suportem?  Jeśli wychodzi pod suportem to idzie przez ślizg i do przerzutki?

Jeśli tak to po założeniu całego pancerza jak chcesz dać mu "zaparcie"? Pancerz musi siedzieć w gnieździe a od niego linka idzie goła bo przerzutki przednie z górnym i dolnym prowadzeniem nie mają przelotki tak jak tylne. 

2 minuty temu, PawelW84 napisał:

Dokładnie. Linka jest w ramie napięta dzięki insertom. Jak je wywalisz i wciągniesz pancerz to ten będzie już luźno 

Jeśli jest puszczona w dolnej rurze i wychodzi przez gniazdo pod suportem to na linkę trzeba założyć cienką piankową rurkę która jest stosowana w takich sytuacjach, dostępna luzem jako akcesorium do ram z wewnętrznym prowadzeniem.  

Zrobiłem próbę pełnego pancerza tylnej przerzutki puszczając do na zewnątrz ramy spinając wszystko trytytkami. Nie pamiętam jak manetka pracowała jak rower był nowy, ale teraz wydaje mi się, że jest dużo lepiej. Leciutko biegi wchodzą jak i schodzą. Mogę zrzucić 3 naraz, każdy z wyczuwalnym klikiem, wcześniej 2 schodziło średnio.