szczupak56 Napisano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2023 Cześć, mam pytanie odnośnie wewnętrznego prowadzenia linek w ramie. W moim rowerze linki były przeprowadzone jak na zdjęciu. 1. kolor czerwony- linka w pełnym pancerzu 2. kolor zielony - linka w jakiejś otulinie, coś jak wkład do długopisu 3. kolor brązowy - linka goła, na jakiejś prowadnicy gumowej Czy zamiast takiego miksu, mogę od początku do końca puścić linkę w pełnym pancerzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Kwietnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Jak tylko rama pozwoli ci na puszczenie pełnego pancerza to oczywiście nie ma przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 W skociszczu mam taki sam schemat linek jak wyżej. Wczoraj wymieniałem linki i pancerze i rama nie pozwoliła na instalację pełnego pancerza. W ramie siedzi dziwny insert linki i końcówki pancerza. Nie idzie go ruszyć. Plus chwyt koncowki pancerza na tylnym trójkącie. Musiałbym zaangażować wiertarkę, ale chyba za mało piwa wziąłem na warsztat😉 Może następnym razem się skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Nikt mnie nie przekona, że prowadzenie wewnętrzne linek to był dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Przyjrzałem się jeszcze raz mojej ramie i na chwilę obecną nie da się puścić pełnego pancerza. Przy wejściu w ramę jest za mało miejsca. Czy warto rozwiercić wejście czy lepiej zostawić to po staremu. Na rysunku źle rozrysowałem pancerze, kable wchodzą w główce jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Mogę się mylić ale czy jak puścisz linkę w pancerzu przez ramę to nie zacznie dzwonić ?? Dzięki tym insertom linka jest w ramie napięta i nie dotyka do jej elementów. Pozbywając się insertów linka będzie luźno wisieć/leżeć/drgać i tarabanić. Wypadało by mieć coś co pozwoli napiąć pancerz w środku i poprowadzić go w taki sposób jak jest linka. Nie wiem może trytytka na wejściu i wyjściu z ramy da radę i utrzyma względny naciąg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GravelMajk Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Cześć Mam taki sam zgryz czy poprowadzić pełne pancerze wewnątrz ramy (gravel kellys soot). Hamulce mam w pełnym pancerzu i lekko działają. Generalnie jeśli wywalę inserty w ramie to wpuszczę tam pancerze od przerzutek i powinno być git. Pytanie 1. Wiecie może czy można kupić inserty do ramy na pancerze? W sensie czy one są zunifikowane czy każda firma ma swoje 2. Jakie linki i pancerze Wam najlepiej działają? Przetestowałem Jagwire - seria PRO hamulce i przerzutki - dla mnie tylko na śmietnik absolutnie szkoda kasy Shimano przerzutki: pancerze sp41 i linki optislick - mogą być Hamulce - pancerze SLR i linki sil-tec - spoko, lekko chodzą Znacie coś lepszego? Np Clarks czy inne kombinacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Nie wydaje mi się żeby były uniwersalne inserty. Trzeba pewnie coś dosztukować żeby móc naciągnąć i zablokować pancerz w ramie. Można też pokusić się o wciągnięcie pancerza w taką otuline piankową z aliexpress, żeby nie dzwoniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 A to nie jest tak, że jak linka jest napięta to nie powinna dzwonić w ramię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 @szczupak56 Linka tak, ale jak puscisz w pancerzu, to musisz napiac pancerz zeby nie dzwonil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) Dokładnie. Linka jest w ramie napięta dzięki insertom. Jak je wywalisz i wciągniesz pancerz to ten będzie już luźno Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Chcesz wiercić. Ok. Tylko co z linką przedniej przerzutki? Wychodzi pod suportem? Jeśli wychodzi pod suportem to idzie przez ślizg i do przerzutki? Jeśli tak to po założeniu całego pancerza jak chcesz dać mu "zaparcie"? Pancerz musi siedzieć w gnieździe a od niego linka idzie goła bo przerzutki przednie z górnym i dolnym prowadzeniem nie mają przelotki tak jak tylne. 2 minuty temu, PawelW84 napisał: Dokładnie. Linka jest w ramie napięta dzięki insertom. Jak je wywalisz i wciągniesz pancerz to ten będzie już luźno Jeśli jest puszczona w dolnej rurze i wychodzi przez gniazdo pod suportem to na linkę trzeba założyć cienką piankową rurkę która jest stosowana w takich sytuacjach, dostępna luzem jako akcesorium do ram z wewnętrznym prowadzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Zrobiłem próbę pełnego pancerza tylnej przerzutki puszczając do na zewnątrz ramy spinając wszystko trytytkami. Nie pamiętam jak manetka pracowała jak rower był nowy, ale teraz wydaje mi się, że jest dużo lepiej. Leciutko biegi wchodzą jak i schodzą. Mogę zrzucić 3 naraz, każdy z wyczuwalnym klikiem, wcześniej 2 schodziło średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Raczej wątpię, by to akurat była wina prowadzenia linek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Czasami zdarza się, że linki fabrycznie są w ramie źle poprowadzone i się krzyżują. W giantach, które składam czasem się tak zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Tutaj zgadzam się z przedmówcą,sam tak zrobiłem,przy wymianie.Potem naprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi