Haiya Napisano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Witam wszystkich. Wymieniłem w rowerze kilka części [ prawą manetkę , korba przednia , kaseta , tylnia przerzutka ] wszystko śmiga , po za tylnią przerzutką shimano tourney , kręciłem śrubkami H L , ale nic nie dało. Problem mam z źle przerzucającymi się przełożeniami z biegu 7 przestakuje na 5 , z 5 na 3 i tak dalej , na manetce jak przerzucam dopiero zmienia co 2/3 biegi. W czym może tkwić problem? Dziękuje i wesołych świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Problem może tkwić w tym: Cytat kręciłem śrubkami H L , ale nic nie dało Bo te śrubki nie są od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Za dużo pisania , a i tak trudno wytłumaczyć . Dużo prościej i więcej pożytku będzie jak znajdziesz na Youtubie jakiś filmik o regulacji przerzutki . Jest tego dużo i proponuję obejrzeć 2-3 bo nie wszystkie dobrze i od A do Z pokazują co zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukkrzywy Napisano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Śruby LH są od ustawiania zakresów, czyli H jak daleko przerzutka może wysunąć się w prawo (patrząc od tyłu) a L jak daleko w lewo w stronę szprych. A to jak zmieniają biegi ustawia się najpierw naciągając dobrze linkę a później śrubą baryłkową, jeśli np. łańcuch nie chce wskoczyć na kolejny bieg. Jest jeszcze śruba od "opasania" ale w Tourney one nie działają xD Podobno jest to do naciągu sprężyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haiya Napisano 9 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Cytat . A to jak zmieniają biegi ustawia się najpierw naciągając dobrze linkę a później śrubą baryłkową, jeśli np. łańcuch nie chce wskoczyć na kolejny bieg Dobra. Czyli naciągnąćl linkę z całej siły , a na który biegu to zrobić na najlżejszym czy najcięższym przełożeniu. Manetka to jest decathlon za 30 zł to w niej ta śruba baryłkowa będzie działać? @lukkrzywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haiya Napisano 9 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 (edytowane) Pokręciłem śrubą baryłkową i tył już normalnie chodzi, tylko 1 przerzutka się nie łapie, ale ta najlżejsza to akurat nie problem , przód tak samo. Dziękuje za pomoc ! Alleluja i mokrego jaja jutro. Edytowane 9 Kwietnia 2023 przez Haiya 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Jak największa zębatka z tylu nie wchodzi a pozostałe ok, to wtedy regulacja śruba L potrzebna. Byle nie przesadzić , bo będzie spadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi