pawels237 Napisano 8 Kwietnia 2023 Napisano 8 Kwietnia 2023 Dzień dobry. Przez kilka lat jeździłem tylko na rowerze MTB 3x10. Łańcuchy wyciągały się do 0.75% po ok. 400-700 km. Przesiadłem się na rower turystyczny cube travel sl na pasku Gates Carbon drive. Jazda po drogach asfaltowych rekreacyjna średnia 22km/h. Po ok. 2k km zauważyłem że zęby paska z jednej strony się odrywają. No i pasek w końcu stracił zęby i koniec jazdy. Tak mnie zastanawia ile wytrzyma łańcuch na alfine 8. A jaka będzie różnica jeśli łańcuch będzie w pełnej osłonie ochronnej a bez? Cytuj
chrismel Napisano 8 Kwietnia 2023 Napisano 8 Kwietnia 2023 Poszukałbym przyczyny tak szybkiego zużycia paska bo z tego co widziałem w necie ludzie robią przebiegi po kilkadziesiąt tysięcy km na jednym pasku. Zobacz choćby ten film: Cytuj
zekker Napisano 9 Kwietnia 2023 Napisano 9 Kwietnia 2023 18 godzin temu, pawels237 napisał: Tak mnie zastanawia ile wytrzyma łańcuch na alfine 8. +/- tyle ile ci wytrzymywały poprzednie łańcuchy. Nie ma ścisłej reguły, zbyt dużo czynników wpływających na zużycie: - jakość łańcucha - dbanie o czystość - jak mocno siłowo się jeździ - poprawna linia łańcucha (jak jest skosem, to są dodatkowe siły ścinające zęby) - rozmiar zębatek (imo im większe tym wolniej się zużywają) W pomiary zużycia się nie bawię, jeżdżę aż przestaje się dać pedałować. Jeden napęd poszedł w 3k, bo była zła linia łańcucha i ścięło zęby z tyłu. Inne wytrzymywały po 8-9k, rekordowo niecałe 15k ale nie jest to miarodajne bo zmieniała się przednia zębatka (zmiana ramy i stara nie zmieściła się, miała nabite 19k - stalowa symetryczna po zużyciu pierwszego zestawu odwróciłem ją). O czystość nie dbam, zimą napęd nie ma lekko. 1 Cytuj
Mihau_ Napisano 9 Kwietnia 2023 Napisano 9 Kwietnia 2023 Chyba musisz się zapoznać z terminem kadencja. Innego wytłumaczenia rozwalania się paska po takim przebiegu chyba nie ma Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi