dongregorio Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Jak w temacie - zastanawiam się jaka jest toleracja centrowania kół, przy hamulcach szczękowych. Dodatkowo zapytam - czy to normalne że rower na wieszaku przy zakręceniu kołem tył wibruje ? Przyglądałem się obręczy no może z 1mm bocznego bicia mam w 1 punkcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Koło można wycentrować do 0,1mm. 1mm i wibracje to jakiś absurd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 W MTB 1mm to dopuszczalna tolerancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 A ja powiem - wszystko zależy od twojej tolerancji. Jeśli 1mm bicia cię irytuje to centruj dalej - oczywiście o ile winne jest koło a nie "krzywa" opona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Godzinę temu, Dokumosa napisał: W MTB 1mm to dopuszczalna tolerancja. Że, <wulg> co? W moich kołach robię na 0.1mm i to metodami chałupniczymi. Teraz mam co prawda cięższego kalibru centrownicę, ale mimo wszystko... 2 godziny temu, dongregorio napisał: Jak w temacie - zastanawiam się jaka jest toleracja centrowania kół, przy hamulcach szczękowych. Dodatkowo zapytam - czy to normalne że rower na wieszaku przy zakręceniu kołem tył wibruje ? Przyglądałem się obręczy no może z 1mm bocznego bicia mam w 1 punkcie To koło maszynowo robione - tzn, "przyszło z rowerem" czy od jakiegoś kołodzeja? 1mm bicia na boki to sporo, ale w fabrycznych kołach się zdarza. Ale z warsztatu rowerowego 1mm to bym nie przyjął. Koła najczęściej wibrują podczas kręcenia, bo środek masy bardzo rzadko jest w osi koła. Zwłaszcza w MTB, gdzie mamy ciężkie ( 800g+) opony. Niektórzy szosowcy nawet balansują koła za pomocą niewielkich odważników - na jutubach jest kilka tutoriali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dongregorio Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 @uzurpator to koło to Fulcrum Racing Quattro - przód idealny, ale z tyłu nie ma ideału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 @dongregorio to używka, czy z pudełka takie wyciągnąłeś? Jak z pudła, to ja bym zwracał. Zwłaszcza w szosie taki 1mm powoduje, że zadek lambadę tańczy podczas szybszej jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dongregorio Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 @uzurpatorkupione jako uzywka z przebiegiem 300km - myślę że trzeba zanieść do jakiegoś magika z centrownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Po co ci magik - wystarczą dwie trytytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dongregorio Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 @RabbitHoodno właśnie widziałem na yt jak chłop to robi, już chciałem się za to zabrać, a się okazało że nyple od wewnątrz mam kwadratowe 3.2 - nie mam klucza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Masz prawie nowe koła, chcesz żeby były idealne to sobie daj spokój z trytytkami. To nie jest sposób na centrowanie kół w szosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dongregorio Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 po świętach zaniosę do serwisu - mają centrownicę niech poprawią, kupić klucze wyjdzie mi to samo co oddać na serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 4 godziny temu, uzurpator napisał: Że, <wulg> co? W moich kołach robię na 0.1mm i to metodami chałupniczymi. Teraz mam co prawda cięższego kalibru centrownicę, ale mimo wszystko... Można zrobić na żyletke ale nic w mtb z gumą 5cm to nie wniesie. Druga sprawa zależy jaką się założy tolerancję na naciąg. Jeśli chcesz zejść poniżej 5% to już kombinacje alpejskie żeby utrzymać ciasne tolerancje radialne i lateralne. Dla siebie, jak się ma nieograniczony czas można zrobić wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 @Dokumosa Kolega ma szoskę. Z oponą ~30mm na 70-90psi ten 1mm to jednak powoduje, że tyłkiem zamiata. Tak czy inaczej - 1mm to jest słaba tolerancja. W kole fabrycznym z kategorii niskiej do przełknięcia, ale w wypasach, lub od serwisanta - moim zdaniem fuszerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dongregorio Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Dokładniej to 700x28C - pompowane w okolicy 6.5atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) Przeoczyłem szosowość wątkowego roweru. Sosowi puryści wręcz koła wyważają Dla kół szosowych DT (czyli przyzwoite koła masowej produkcji) w nowych kołach podaje dopuszczalne +/- 0,25mm bicia osiowego i +/-0,5mm dla bocznego. Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dongregorio Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 No i odebrałem koło z serwisu Boczne bicie zlikwidowane ale promieniowe w jednym mscu zostało. Nie da się podobno tego ustawić pod ideal bo akurat w miejscu gdzie mijają się szprychy jest górka ... Nie wiem czy taki serwis czy takie koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dongregorio Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 https://vm.tiktok.com/ZMYGywchk/ Tak wygląda sprawa - ruszać to dalej czy rzeczywiście bez powodu do zmartwień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 No trochę na promieniu jest, ale bez dramatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dongregorio Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Znajomy mówi, że skoro przesiadłem się z 25C na 28C to raczej tego nie odczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi