fart Napisano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 Cześć, po bardzo długiej przerwie w kontakcie z rowerami zacząłem się zastanawiać nad nabyciem czegoś dla siebie. Cel użytkowania: - dojazdy do pracy (całość w mieście), - wycieczki z dziećmi, - kilka razy do roku pojechać na jakiegoś singla dla starców 😉, - kilka razy w roku jakaś wyprawa typu bikepacking. Szukam czegoś bardzo uniwersalnego, ale wciąż MTB, nie będę brać udziału w zawodach itd - więc stąd pomysł na bardziej komfortowy trailowy hardtail. Mam nadzieję, że dobrze oceniłem wybór typu roweru. Kolejny aspekt: - waga 115, - wzrost 185. Doliczając fotelik i dziecko, rower musiałby wytrzymać około 130kg. Oczywiście mówimy o użytku na ścieżkach, delikatnych drogach leśnych i wolnym tempie przy takim obciążeniu. Budżet podany z tytułu może ulec zmianie (+1k) przy sensownej propozycji. Co do wymagań odnośnie samego roweru, fajnie jakby miał sztywne osie (zakładam, że lepiej będzie się to sprawdzać pod obciążeniem), napęd by był w miarę uniwersalny (deore 11-50 już za taki uznaję). Idealnie manetka do blokowania amortyzatora. To chyba wszystko z moich wymysłów, będę wdzięczny za podpowiedzi i wskazówki😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-700-27-5/_/R-p-332129 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100-hardtail/_/R-p-331946 Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fart Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Czy w AM100 amortyzator jest powietrzny i czy jest możliwość zainstalowania do niego manetki blokowania skoku? No i najważniejsze, da sobie radę z 130kg? W ograniczeniach widnieje limit na 100 😁 Jak wszystkie powyższe są na tak, to chyba nic lepszego się nie wyczaruje w tych pieniądzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Większość producentów podaje limit wagowy dodając wagę roweru do wagi rowerzysty i wszystkich klamotów. U Ciebie waga całości wychodzi ponad 145 kg. Niestety nie znam marki rowerowej, która by dopuszczała taką wagę zestawu dlatego rozważ opcje zakupu przyczepki dla dziecka. Dziecko jest znacznie bezpieczniejsze niż w foteliku a przy okazji jazda z przyczepką to świetny trening 😁 Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Kettler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fart Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 @Kettler nie rozważałem przyczepki (nawet nie wiem dlaczego), ale to faktycznie lepszy sposób przewozu dzieciaków. Dzięki, to rozwiązuje kilka problemów 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi