rozk_rock Napisano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 Tak się składa, że jeżdżę na archaicznym dla już dla wielu dzisiaj rowerze bo takim z hamulcami V-Brake. Vki jak dla mnie są bardzo dobrym rozwiązaniem jeżeli chodzi o siłę hamowania i prostotę użytku. Jednak wiąże sie to z innym problemem mianowicie sytuacja z dostępnościa kół / obnręczy jest co najmniej średnia. Szukam więc ratunku o osób może jeszcze zorientowanych jakkolwiek w temacie. Potrzebuję komplet kół docelowo pod oponę 38-44mm, zależy mi jednak na kołach lekkich i stosunkowo wytrzymałych. Zakładam, że lepiej będzie takie koła złożyć, więc zasadniczo rozbija sie to o temat obręczy. Czy macie pomysł na jakiś model obręczy, które są stosunkowo mocne (powiedzmy limit wagowy ok 80kg) i nie ważą 600g? Gdyby nie limit wagowy to pewnie wybrałbym DT Swissy R460. Druga sprawa to piasty pod 135 mm, czy możecie coś polecić w normalnej cenie? Poszedłbym w kierunku chińskich wersji DT Swiss 350 pod tarcze, ale te jak widziałem tylko straight pull, a obręcze 28H to już pewnie tylko szosowe. Oczywiście, jeżeli ktoś ma pomysł na jakiś gotowy set kół to jestem otwarty. Dodam jeszcze, że obecnie jeżdzę na Mavic Aksium i są bardzo ok tylko szerokość obręczy trochę za mała, a i wytrzymałość nie za duża. No i piasta tylnia 130 mm też nie zachwyca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi