Staszek_Wilanow Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Czy ma ktoś wiedzę, czy podczas takich przypadłości jak niewydolność żył i pojawiające się i powiększające się żylaki na łydkach i w kostce, wskazana lub niewskazana jest intensywna jazda na rowerze? Czasami startowałem zupełnie amatorsko w różnych maratonach MTB, no i żeby to miało sens to trzeba było robić jakieś treningi, czasami mocniejsze, interwałowe. A na samych zawodach no to ogień od startu do mety. Wiem, że na wspomniane przypadłości wszelka aktywność fizyczna jest zalecana, ale czytałem też gdzieś, że tylko lekka lub umiarkowana. Natomiast bardzo mocny trening może powiększyć tylko żylaki i związane z nimi problemy. Dodam, że u mnie to problem z krzepliwością krwi i przebytą pare lat temu zakrzepicą. Teraz noszę też na codzień podkolanówki uciskowe. Jednym slowem: można cisnąć czy raczej mocny trening i wyścigi w mojej sytuacji raczej sobie odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 To mówisz, że pytania o swoje zdrowie zadajesz na forum rowerowym przypadkowym ludziom z internetu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 To pytanie bardziej do flebologa, angiologa albo chirurga naczyniowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staszek_Wilanow Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Pytałem różnych lekarzy, lecz odpowiedzi były niejednoznaczne lub wymijające. Być może ktoś na forum przerabiał już ten temat, robił głębsze rozeznanie i ma większą wiedzę niż ja, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Wiem, wiem... Jeżdzić, obserwować... 🙄 Dzisiaj, kiedy to żylaki leczy/usuwa się laserowo, nie jest to jakieś trudne zagadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotyuk Napisano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Aktywność fizyczna jest zalecana, ale umiarkowana. Bardzo mocny trening może być szkodliwy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi