kipcior Napisano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Gdyby wszyscy mieli same takie doświadczenia z bezdętką jak ja, to nikt by na tym nie jeździł. A że jeżdżą tysiące ludzi to zapewne może być inaczej. Mnie to rozwiązanie nie przekonało i nie jest to panaceum na wszystkie problemy. Raczej rozwiązuje jedne, generując następne, a zapasową dętkę i tak trzeba wozić. Można jeszcze wlać mleko do dętki ale tego nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Każdy buduje swoje doświadczenia i sympatie, opisałeś co może zniechęcić, i jakie przygody spotkały, dobrze. Są plusy są minusy kryteria konfiguracje i czasem też pech… czasem w rowerze na temperaturę minus 2 lepiej mieć dętkę niż taplać się w mleku soli i błocie, czasem w górach bezdętek jedzie jak ambrozja mokry sen oponiarza… zdecydowanie warto mieć z mlekiem opony bez negatywnych opinii ma temat podatności na nacięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeStorm Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Wymiana dętki tylko w jednej przedniej oponie z schwalbe air plus na jakąś continental 100g spowodowała mocną poprawę w jeździe. Teraz łatwiej się rozpędzić i rower już nie muli. Co ciekawe z cienszą dętką opona jest bardziej miękka na tym samym ciśnieniu około 6 bar. Tył został z air plus bo jednak częściej miałem tam przebicie. Minus taki że czuć bardziej na kierownicy nierówności ale coś za coś. Opony mimo większej wagi od mitas flash v66 zdecydowanie są szybsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Cytat Co ciekawe z cienszą dętką opona jest bardziej miękka na tym samym ciśnieniu Cytat Minus taki że czuć bardziej na kierownicy nierówności ale coś za coś. 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeStorm Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Też tego nie rozumiem ale pewnie guma amortyzowała. Przód na grubszej dętce był bardziej sprężysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) IM grubszy butyl tym wieksze opory toczne gorszy komfort etc. Ja w mtb jeżdżę na dętce lateksowej. Teoretycznie powinno to dać 90% osiągów opon tubeless przy znacznie prostszej obsłudze - częstsze pompowanie i nic poza tym... Z drugiej strony przy cienkiej ściance bocznej gruby butyl uratuje sytuacje.. i tak conti race king drut przeżył łomot na enduro trails cygan... była przewymiarowana dętka.. do opony o szerokości 2.2 55 założyłem dętkę do opon 57-65mm... teraz wleciały race king 2.2 shieldwall + tubeless.. mam nadzieję że ścianka będzie na tyle mocna by lateks przeżył.. w końcu przecież to opony które mają sobie poradzić bez dętki https://www.bicyclerollingresistance.com/specials/grand-prix-5000-s-tr-tubeless-vs-tubes#results https://www.bicyclerollingresistance.com/specials/top-3-fastest-tubeless-vs-tubes#average lateks niemal tak szybki jak tubeless tu mtb https://www.bicyclerollingresistance.com/specials/tubeless-latex-butyl-tubes podsumowując... dętki (albo ich brak) ważniejszy niż się wydaje Jak w mtb na typowym ciśnieniu do offroad (1.7 bar) mamy tak szybką oponę jak na butylu ma max ciśnieniu.. Edytowane 17 Kwietnia 2023 przez graveloiksctrailowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi