robjag Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Hey, poszukuje miejskiego roweru elektrycznego w okolicach 10k PLN. Rower ma sluzyc do dojadow do pracy, szybkich wyapdow "po jajka" do sklepu i do dowozenia babelka do zlobka/przedkszola (czyli musi miec mozliwosc montazu fotelika). okolica to miasto krakow i podmiejskie wsie, teren raczej plaski ale pagorki sie pojawiaja. Po researchu przez kilka ostatnich dni rzucily mi sie w oczy nastepujace modele: - TENWAYS CGO800S -Husqvarna Eco City 2 FW418 lub CB504 ale jestem otwarty w zasadzie na kazda polecajke Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Może ecobike: https://www.ecobike.pl/produkt/833/rower-elektryczny-ecobike-xcity-19-coffee-23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robjag Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 eco bike tez ciekawy, a jakis kellys Kellys Estima 40 Black 504Wh 2022, mozemy ta granice 10k przekroczyc tylko niech to bedzie tego warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Ten Kellys jest do wyhaczenia za 8995 zł. Ma silnik centralny i trochę pojemniejszą baterię, więc pod tym względem może nawet lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 https://unibike.pl/e-bike/swift/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robjag Napisano 13 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 a co sadzicie o uzywanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Poza naprawdę pewnym źródłem typu znajomy gdzie znamy rzeczywisty przebieg, sposób użytkowania i stan baterii to kupowanie używki jest proszeniem się o problemy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robjag Napisano 13 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 alright. to odrzucamy uzywki. i nadal jakos nikt mnie nie przekonal do tego co bedzie naaaajlepszym wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 I nikt Cię nie przekona, a nawet nie będzie próbował... 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 https://www.decathlon.pl/p/rower-elektryczny-velocargo-longtail-r500-do-przewozenia-ladunku-z-tylu/_/R-p-329177 80 kilo na tylnym bagażniku i 10 z przodu 208 kilo max wszystko razem fotelik montowany z tyłu 672 Wg 58 Nm można jeździć do 45 km/h na wszystko certyfikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 To Decathlon znowelizował kodeks drogowy i pozwala takimi bagażówkami jeździć 45 km/h po ścieżkach rowerowych? 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 To pewnie techniczne możliwości roweru i można wykorzystać to poza drogami z prawem o ruchu drogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Po prostu zgodnie z obowiązującymi przepisami nie jest to już rower… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 (edytowane) Przecież 99% samochodów w Polsce przekracza 140 km/h mimo że nie można nimi tak szybko legalnie jeździć.... Ba, większość kierowców notorycznie przekracza dopuszczalne prędkości, często ponad dwukrotnie. Czysta hipokryzja Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez pinok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Jak najbardziej można nim jeździć legalnie po drogach publicznych ale nie ścieżkach rowerowych tylko należy zarejestrować jako motorower. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Pomijając co można gdzie i kiedy to jedno jest pewne że dzieci można tym legalnie wozić, bagaż i na to wszystko pozwala producent i gwarancja. Nie mówię że jest świetny ale praktyczny w 💯% Do pracy i po zakupy bym chętnie nim śmigał. Żadne plecaki, sakwy itp, mam 80 kilo przestrzeni ładunkowej ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Kettler napisał: Po prostu zgodnie z obowiązującymi przepisami nie jest to już rower… Chyba, że w hameryca, tam mają wyższe limity, więc tam nadal jest to rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robjag Napisano 12 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 dobra, mam w koncu wybor zawezony do dwoch - cena powyzej 10k, ale mysle ze ma sens dolozyc te pare zlotych: https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-kellys-e-cristy-30-m-725wh-2023-13524585819?reco_id=115e4b88-f0c1-11ed-9ca7-eed06f9b3a65&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 vs. https://electofun.pl/rowery-elektryczne/2497-9122-rower-elektryczny-ecobike-d1-trekking-2023.html#/61-rozmiar_ramy-m/166-kolor-granatowy/386-wybierz_pojemnosc_baterii-lg_672_wh . Ktory brac wg was? jedni mowia ze Panasonic super drudzy ze bafang bardziej sprawdzony. jedni mowia ze lepiej panasonic i gorszy osprzet inni ze bafang i lepszy osprzet. a wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 13 Maja 2023 Udostępnij Napisano 13 Maja 2023 Z tych dwóch ja bym wybrał Kellys - kaseta do 42 przy Twoich zastosowaniach to zdecydowana przesada w elektryku, my mieszkamy w terenie falistym ( Wzgórza Niemczańsko - Strzelińskie ), jeździmy na elektrykach 6 sezon i ani ja ani moja żona nie używaliśmy nigdy zębatki 36, ja chyba też że dwóch poniżej. Silnik Panasonica jest podobno wariacją Yamahy, powinien być trwały a Bafangi ostatnio miały kiepskie opinie. Jak masz wątpliwości co do Panasonica to poszukaj zeszłorocznych Giantów z Yamahą, my zrobiliśmy po 15 tyś bez żadnych problemów, ja chcę nim jeździć do skutku ( śmierci technicznej, zobaczymy ile wytrzyma, jak dotychczas wszystko OK, bateria nie straciła zauważalnie pojemności) żony zmieniliśmy bo chciała easystepa, w jej rozmiarze nie było z Yamahą więc dostała Boscha, zobaczymy jak się będzie sprawować. 90 Nm nie jest Ci potrzebne, spokojni wystarczy 60 - 70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 13 Maja 2023 Udostępnij Napisano 13 Maja 2023 W dniu 14.04.2023 o 11:49, pinok napisał: Przecież 99% samochodów w Polsce przekracza 140 km/h W tym wypadku nie chodzi o dozwoloną prędkość tylko o rozwijaną przy uzyciu wspomagania silnikiem elektrycznym. Prawo o ruchu drogowym definiuje rower w oparciu o ten element: Kwestia przekraczania prędkości to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 13 Maja 2023 Udostępnij Napisano 13 Maja 2023 (edytowane) A dalej można kręcić ile kto da radę - w terenie zabudowanym do 50km/h o ile nie ma ograniczeń, a poza nawet 90. Ja na krótki dystans jestem w stanie na płaskim rozkręcić do 45lm/ h ale dłużej to tak 30 - cięższy rower trudniej rozkręcić ale jak już się rozpędzi to utrzymuje prędkość się spokojnie. Wbrew temu co sugerują niektórzy nie ma żadnych przepisów zakazujących jazdę rowerem elektrycznym powyżej 25om/h. Edytowane 13 Maja 2023 przez PiotrWie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 13 Maja 2023 Udostępnij Napisano 13 Maja 2023 Prawda. Zgodnie z definicją pow. 25 km/h ma odciąć silnik elektryczny 👍🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HSM Napisano 16 Maja 2023 Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Co do tego R500 z Decathlonu, to sprawa jest nieco bardziej skomplikowana... To jest jak najbardziej legalny rower ze wspomaganiem elektrycznym i w takiej postaci sprzedawany w całej Europie - czyli moc ciągła silnika nie przekracza 250 W, wspomaganie działa tylko w trakcie pedałowania i tylko do osiągnięcia prędkości 25 km/godz. Zresztą na polskiej stronie D. jest taki tekst: "Łatwe użytkowanie Elektryczny, 25 km/h i ze wspomaganiem ruszania do 6 km/h". Podobne określenia są na stronach niemieckich czy francuskich. Nigdzie ten rower nie jest oferowany jako motorower elektryczny (np. na rynku niemieckim określanym jako S-Pedele) - czyli z możliwością wspomagania do 45 km/godz., ale i wymogiem ubezpieczenia, rejestracji i co do zasady z zakazem korzystania z infrastruktury rowerowej. Natomiast zapis z polskiej strony: "UWAGA: Zamontowaliśmy mocny silnik z dużym momentem obrotowym, aby wspomagał Cię, gdy jesteś mocno obciążony. Silnik ten generuje energię powyżej 45 km/h, co może uszkodzić układ elektryczny roweru. Nie należy przekraczać tej prędkości", powtórzony zresztą na stronach francuskich i niemieckich nie ma nic wspólnego z prawnymi definicjami roweru, czy motoroweru. Po prostu D. wypuścił bubla (przynajmniej w tegorocznej partii produkcyjnej) i w ten sposób ratuje tyłek przed reklamacjami. Klienci zaczęli skarżyć się, że jazda z wysokimi prędkościami powoduje dziwne objawy w elektronice, np. momentalnie rozładowuje akumulator, uszkadza kontroler... Najwidoczniej stosowany obecnie przez D. kontroler nie radzi sobie z prądem generowanym z silnika w piaście, przy wysokiej ilości obrotów na minutę (bo przecież silnik typu hub, jeżeli nie przykładany do niego napięcia z zewnątrz, staje się dużym dynamem). Więc, jak najlepiej poradzić sobie z tą sytuacją...? Może zmienić wyposażenie roweru, może ogłosić akcję serwisową dla już sprzedanych egzemplarzy...? Nie! W uwagach dla użytkownika damy zapis, żeby się nie rozpędzać za bardzo... tylko ubierzemy to w słowa o mocnym silniku i potrzebie wspomagania, żeby klient myślał, że to nawet zaleta! A... Niemcy dodali jeszcze: Gebrauchseinschränkung: Nicht schneller als 45 km/h fahren!", a Francuzi: "Restrictions ATTENTION: ne pas dépasser la vitesse de 45km/h". Polakom musi wystarczyć sugestywny znaczek w grafikach ilustrujących ten rower na stronie: Czyli nawet z górki (bez wspomagania) nie można się rozpędzać! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 16 Maja 2023 Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Jak masz napęd centralny to możesz - moja maksymalna prędkość z górki wyniosła 64/j, więcej nie miałem odwagi na 27 kilogramowym rowerze z dwutłoczkowymi hamulcami Tektro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi