gyrill Napisano 4 Kwietnia 2023 Napisano 4 Kwietnia 2023 Czołem Panie i Pany. Czy w dzisiejszych czasach da się kupić jakąś starszą ramę w rozmiarze 54-55 (mam 182, długie nogi - 51% ciała) która nada się na monstercrossa i spełni takie wymogi: Prześwit do 47mm a może i 50mm jak się popieści, najlepiej, w 28 calach bo nie chce kupować nowych kół. Obecnie mam oponę 40mm i to trochę mało. Mocowanie Post Mount lub IS (nie flat) Geometria pod baranek - zbliżona do CX / Szosy w tym klimacie ale się nie upieram Koła mocowane pod QR Kiedyś marzyłem o rowerze w stylu jak na zdjęciu (Soma Wolverine), potem się okazało że w 2016 roku sprowadzenie tego to droga impreza i kupiłem przełajówkę Meridy. Pomimo różnych okresów nie pokochałem tego roweru za bardzo. Ale to było 6 lat temu. Kuż tak nie jeżdżę - ani tak szybko ani tak dużo. Aaale raz na jakiś czas mnie ciśnie, wsiadam, jeżdżę, a pare razy w roku robię jakąś wyprawę. Może się zestarzałem? No i chodzi za mną przebudowa roweru. Z tym, że najlepiej byłoby zmienić tylko ramę bo cele budżetowe też mam inne Pomyślałem, że może dziś te ramy w klimacie monstercrossowym są już do dostania z drugiej ręki? Bo wtedy to w zasadzie tylko nówki i to bardzo rzadkie bo zza granicy. Coś się może zmieniło? Da się coś kupić używanego w budżecie w naszej części świata (Polska, może Niemcy)? Cytuj
panSocjolog Napisano 4 Kwietnia 2023 Napisano 4 Kwietnia 2023 Nie jest to super popularny temat, także o używkę może być ciężko. Na pewno weź pod uwagę wypusty od Surly - Straggler, albo Disc Trucker, czasem potrafią wypłynąć na olx. Inna sprawa że sporo współczesnych graveli łyka 50c, więc może tędy droga? Cytuj
gyrill Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Napisano 4 Kwietnia 2023 Nie zamykam się na nowe, racja. Też mogą być. Po prostu wydało mi się, że przy standardach typu "post mount" i miękkie osie będzie ciężko o nową... a masz jakieś ciekawe modele w głowie? Cytuj
KSikorski Napisano 4 Kwietnia 2023 Napisano 4 Kwietnia 2023 Współczesny Romet Finale na luzie łyka 29x2,1. Cytuj
panSocjolog Napisano 4 Kwietnia 2023 Napisano 4 Kwietnia 2023 @gyrillbardziej miałem na myśli kompletne rowery, choć ramy oczywiście też się znajdą. Hamulce są w razie czego do ogarnięcia adapterem, osie... no tu będzie problem, poza w/w Surly nic mi nie przychodzi do głowy. 1 Cytuj
gyrill Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Napisano 4 Kwietnia 2023 W Surly Straggler spełnia wymagania. Tylko kto normalny mi sprzeda używaną ramę Cytuj
ernorator Napisano 4 Kwietnia 2023 Napisano 4 Kwietnia 2023 Tak czytam i mi do głowy przychodzi rama tania, dostępna i całkiem fajna. Accent Frious Pro, rama widelec za 2400 nawet można znaleźć. Tylko, że ma sztywne osie i hamulce flat. Może da się piasty zrobić na sztywne w twoich kołach. 1 Cytuj
gyrill Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Napisano 5 Kwietnia 2023 22 godziny temu, Sobek82 napisał: Ale to już było 😉🙃 Śledzę twórczość, widziałem je wszystkie Sobek, ale drugiego takiego Breezera ciężko dorwać a to ten kierunek dla mnie chyba. Cytuj
gyrill Napisano 7 Kwietnia 2023 Autor Napisano 7 Kwietnia 2023 Ok, zrobiłem swój research, może komuś się przyda #monstercross #gravel #allrounder moja lista na dzień dzisiejszy obejmuje następujące rowery: Kona Sutra 2017,18 - QR, PM Kona Sutra 2019, 2020 - nowsze ośki - PM Radar Breezer - QR, PM Surly Straggler (do 50mm) - post 2020 ośki sztywne Surly Disc Trucker (do 50mm a jak się popieści...) - post 2020 ośki sztywne Surly Bridge Club - 2.0 I to na QR! Radar Breezer X ma "upgrejdy" - taperowana główka, sztywne osie Zaczynam nawet dojrzewać żeby sprzedać mojego tłuściocha bo go użyłem 2 razy w górach jak na razie i nie zanosi żebym często tam gościł... Zamiast n+1 będę miał rowerów n-1... 1 Cytuj
Brombosz Napisano 7 Kwietnia 2023 Napisano 7 Kwietnia 2023 Przecież to może być byle co, byle MTB 29' XL pod QR9. Cytuj
Mihau_ Napisano 12 Kwietnia 2023 Napisano 12 Kwietnia 2023 Może takie "cudo" cię zainspiruje https://www.olx.pl/d/oferta/monster-garvel-ridley-grx-carbon-1x11-l-CID767-IDS4QrR.html 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi