gyrill Napisano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Czołem Panie i Pany. Czy w dzisiejszych czasach da się kupić jakąś starszą ramę w rozmiarze 54-55 (mam 182, długie nogi - 51% ciała) która nada się na monstercrossa i spełni takie wymogi: Prześwit do 47mm a może i 50mm jak się popieści, najlepiej, w 28 calach bo nie chce kupować nowych kół. Obecnie mam oponę 40mm i to trochę mało. Mocowanie Post Mount lub IS (nie flat) Geometria pod baranek - zbliżona do CX / Szosy w tym klimacie ale się nie upieram Koła mocowane pod QR Kiedyś marzyłem o rowerze w stylu jak na zdjęciu (Soma Wolverine), potem się okazało że w 2016 roku sprowadzenie tego to droga impreza i kupiłem przełajówkę Meridy. Pomimo różnych okresów nie pokochałem tego roweru za bardzo. Ale to było 6 lat temu. Kuż tak nie jeżdżę - ani tak szybko ani tak dużo. Aaale raz na jakiś czas mnie ciśnie, wsiadam, jeżdżę, a pare razy w roku robię jakąś wyprawę. Może się zestarzałem? No i chodzi za mną przebudowa roweru. Z tym, że najlepiej byłoby zmienić tylko ramę bo cele budżetowe też mam inne Pomyślałem, że może dziś te ramy w klimacie monstercrossowym są już do dostania z drugiej ręki? Bo wtedy to w zasadzie tylko nówki i to bardzo rzadkie bo zza granicy. Coś się może zmieniło? Da się coś kupić używanego w budżecie w naszej części świata (Polska, może Niemcy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Nie jest to super popularny temat, także o używkę może być ciężko. Na pewno weź pod uwagę wypusty od Surly - Straggler, albo Disc Trucker, czasem potrafią wypłynąć na olx. Inna sprawa że sporo współczesnych graveli łyka 50c, więc może tędy droga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Nie zamykam się na nowe, racja. Też mogą być. Po prostu wydało mi się, że przy standardach typu "post mount" i miękkie osie będzie ciężko o nową... a masz jakieś ciekawe modele w głowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Współczesny Romet Finale na luzie łyka 29x2,1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 @gyrillbardziej miałem na myśli kompletne rowery, choć ramy oczywiście też się znajdą. Hamulce są w razie czego do ogarnięcia adapterem, osie... no tu będzie problem, poza w/w Surly nic mi nie przychodzi do głowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 W Surly Straggler spełnia wymagania. Tylko kto normalny mi sprzeda używaną ramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Ale to już było 😉🙃 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Tak czytam i mi do głowy przychodzi rama tania, dostępna i całkiem fajna. Accent Frious Pro, rama widelec za 2400 nawet można znaleźć. Tylko, że ma sztywne osie i hamulce flat. Może da się piasty zrobić na sztywne w twoich kołach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 22 godziny temu, Sobek82 napisał: Ale to już było 😉🙃 Śledzę twórczość, widziałem je wszystkie Sobek, ale drugiego takiego Breezera ciężko dorwać a to ten kierunek dla mnie chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 7 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 Ok, zrobiłem swój research, może komuś się przyda #monstercross #gravel #allrounder moja lista na dzień dzisiejszy obejmuje następujące rowery: Kona Sutra 2017,18 - QR, PM Kona Sutra 2019, 2020 - nowsze ośki - PM Radar Breezer - QR, PM Surly Straggler (do 50mm) - post 2020 ośki sztywne Surly Disc Trucker (do 50mm a jak się popieści...) - post 2020 ośki sztywne Surly Bridge Club - 2.0 I to na QR! Radar Breezer X ma "upgrejdy" - taperowana główka, sztywne osie Zaczynam nawet dojrzewać żeby sprzedać mojego tłuściocha bo go użyłem 2 razy w górach jak na razie i nie zanosi żebym często tam gościł... Zamiast n+1 będę miał rowerów n-1... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 Przecież to może być byle co, byle MTB 29' XL pod QR9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Może takie "cudo" cię zainspiruje https://www.olx.pl/d/oferta/monster-garvel-ridley-grx-carbon-1x11-l-CID767-IDS4QrR.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi