Skocz do zawartości

[napęd 1x - offset] Rama 135 mm - korba 150 i 152 mm - dobór offsetu blatu

Miro1970

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem odpowiedzi w innych tematach, ale będę wdzięczny za łopatologiczne wyjaśnienie - z racji małej zdolności operacyjnej mojego mózgu.🤔

1. Rama klasyczna - tylna piasta 135 mm. Kaseta 11-42 i przerzutka SLX - korba 34t SLX z linią łańcucha 150 mm - napęd 1x11. Czyli zestaw kompletny - chodzi jak należy, jedynie na najmniejszej koronce jest nieco głośne terkotanie, na moje krzywe oko łańcuch jest tu bardziej przekoszony niż na największej.

Chcę z racji poprawy przełożeń zmienić na 36T Garbaruka okrągłą - offset 1.2 mm. Czy ta zębatka będzie pasować i czy linia łańcucha się wtedy poprawi na najmniejszej koronce? Nie wiem, jaki offset ma obecny oryginalny blat 34t SLX.

2. Drugi rower. Stara rama klasyczna też 135 mm. Kaseta 11-42 Deore 10s.  Przerzutka Deore 5120, korba Deore 5100 z linią 52 mm (wg specyfikacji pasuje do osi 135). Napęd jest obecnie 1x10 z blatem chińskim Deckas 36t. Chodzi poprawnie, tylko na zębatce 42 czuć opory. Nie mam pojęcia, jaki offset ma ten blat Deckas - zakładali w serwisie, nie zwróciłem uwagi na opakowanie.

Chcę dać z przodu blat 38 (zmieści się w ramie). Mam kupiony chiński blat VXM - jedyne oznaczenie to M8000-96. Offset nie jest podany. Będzie pasował? A jeśli nie - to jaki blat 38t (96 niesymetryczny) konkretnie mam kupić? Dodam, że koronka 11 będzie częściej używana niż 42.

Z góry wielkie dzięki.

Dzięki za podpowiedź. Ale pomijając wózek - jeśli w ramie nieboostowej jest linia 52 z blatem bez offsetu - to mniejsze koronki pracują lepiej niż gdyby linia była 50 mm - dobrze myślę? Nie widzę nigdzie zębatek 38t z ujemnym offsetem - wobec tego zamienię obecny blat 36t-0 mm na 38 t-0mm - i zasadniczo nic się nie pogorszy - łańcuch na mniejszych koronkach będzie pracował ok - na największych słabiej (jak teraz).

Nawiasem mówiąc Shimano dopuszczcza tę korbę z linią 52 mm do ramy niebostowej, więc chyba dopuszcza taki przekos na dużych koronkach.

Bardzo dziękuję! Zerknąłem na specyfikację tarcz Garbaruka - 34T nieboost ma offset 2.2 - czyli prawie tyle samo co SLX. Im więcej zębów u Garbaruka, tym mniejszy offset - więc zakładam, że Garbaruk nieboost 36t z offsetem 1.2 ma ten offset proporcjonalnie dobrany i blat będzie mi pasował.☺️

A odnośnie roweru nr 2 tarcza Garbaruka nieboost 38t ma offset minus 1.6 - czyli żeby poprawić linię łańcucha na korbie M5100 z 52 na powiedzmy 50, musiałbym znaleźć blat 38T z minus 3.6 mm. Hmm...

I analogicznie - jeśli Garbaruk w 36T ma 1.2 mm - to chyba mogę założyć, że dla skorygowania linii z 52 na 50 obecnie założona tarcza Deckasa 36T z offsetem 0 mm jest ok (idealnie powinno być minus 0.8).

Tak myślę na głos, może ktoś to przeczyta i mnie poprawi ewentualnie.

Edytowane przez Miro1970