Starling99 Napisano 3 Kwietnia 2023 Napisano 3 Kwietnia 2023 Witam, posiadam rower Enduro Yeti SB 6 z 2018 r. Szczerze mówiąc, dostałem rower po bracie i chciałbym go sprzedać proszę o poradę czy wystawiona cena jest stosowna do roweru oraz ewentualnie w jakich granicach mógłbym sprzedać. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-enduro-yeti-sb-6-CID767-IDTjcWL.html?bs=olx_pro_listing Cytuj
Maciek.B Napisano 3 Kwietnia 2023 Napisano 3 Kwietnia 2023 Ładny prezent Ci brat zrobił Prawda jest taka, że używany sprzęt jest warty tyle ile będzie w stanie dać za niego potencjalny nabywca. Dla mnie cokolwiek co używane, choćby w stanie jak nowe, ale jednak z drugiej ręki i często bez gwarancji, nie może kosztować więcej niż połowę ceny nowego odpowiednika. Jeżeli miałbym na używanym sprzęcie oszczędzić nawet 30 - 40% kosztem gwarancji to dziękuję bardzo. Na Twoje i moje szczęście są ludzie, którzy kupując coś używanego, są w stanie zrezygnować z korzyści płynących z bycia pierwszym właścicielem dla pozornej oszczędności. Sam też wychodzę z założenia, że zawsze znajdzie się "głupi co to kupi" i zazwyczaj startuję z wysokiego pułapu robiąc dobry opis i ładne zdjęcia, a obserwując zainteresowanie manipuliję ceną. W ciemno daje Ci za niego tysiącpincet i jestem jeszcze dziś Powodzenia Cytuj
MikeSkywalker Napisano 3 Kwietnia 2023 Napisano 3 Kwietnia 2023 Przede wszystkim zacznij od opisu stanu roweru, przebiegu itd - bo póki co poza listą części i "notką biograficzną" modelu nic nie ma. A rower w dobrej cenie, z takim opisem od razu kojarzy się jako coś trefnego. Bo - kto wie, może prezent od brata jest tylko wymyśloną historyjką Cytuj
Starling99 Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Napisano 4 Kwietnia 2023 Tak masz racje rower jest trefny i wymyślony, wysyłka tylko kurierem z przedpłatą. A tak na poważnie rower bo bracie w spadku z powodu śmierci. Ja tego roweru nie użytkowałem, mam fv zakupu. Co do serwisu nie mogę nic powiedzieć ponieważ nie byłem jego właścicielem. Jeśli chodzi o stan roweru to specjalistą nie jestem więc nie mogę się wypowiadać. Rama bez odprysków bez pęknięć, brak wycieków. Tyle co mogę powiedzieć. Cytuj
KSikorski Napisano 4 Kwietnia 2023 Napisano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Szczere kondolencje. Proponuję wybrać się z rowerem do renomowanego serwisu by tam zrobili ocenę stanu technicznego z opisem w protokole. Pewnie wydasz na to 100-200zł. Taki protokół + informacja o oryginalnej fakturze radykalnie zwiększy Twoje szanse na sprzedaż. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez KSikorski Cytuj
MikeSkywalker Napisano 4 Kwietnia 2023 Napisano 4 Kwietnia 2023 29 minut temu, Starling99 napisał: Tak masz racje rower jest trefny i wymyślony, wysyłka tylko kurierem z przedpłatą. Wyrazy współczucia. I nie chciałem żebyś odebrał to osobiście - ale tak generalnie ocenia się rowery (zazwyczaj drogie modele, jak powyższy) co do których sprzedawca nie podaje opisu nt. stanu, a jedynie dane katalogowe, i to w dość oszczędnej formie. Również polecałbym oddać rower do serwisu - albo na ocenę stanu technicznego, albo tzw. duży przegląd - wtedy masz pewność że rower jest sprawdzony, naprawiony itd. Gdybyś dodatkowo miał na to potwierdzenie - czyli świeży paragon, fakturę to na pewno uwiarygodniłoby to serwis przedsprzedażowy, o którym wielu pisze. Cytuj
KSikorski Napisano 4 Kwietnia 2023 Napisano 4 Kwietnia 2023 To też zabezpieczenie przed roszczeniami z tytułu rękojmi - której Ty jako sprzedający nie możesz się wyrzec. Cytuj
pecio Napisano 5 Kwietnia 2023 Napisano 5 Kwietnia 2023 Jak mogę coś doradzić to najwięcej i najszybciej za niego weźmiesz sprzedając go w częściach ( osobno rama, amortyzator , szpej etc). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi