2wheels4ever Napisano 29 Marca 2023 Napisano 29 Marca 2023 Trochę większy deszcz, trochę dłuższa jazda (10-12 km). 90% asfaltowa DDR, 10% jezdnia. Trekking wyposażony w pełne błotniki (bez chlapaczy) i półosłonę łańcucha. Gdyby było sucho, to jeszcze co najmniej jakieś 50 km bym zrobił bez mycia i smarowania łańcucha. Generalnie, jeśli nie załapię się na jakieś większe opady/błoto, to co 150-250 km jest smarowanie, a co drugie smarowanie dochodzi mycie takim specyfikiem z Decathlonu; wtedy też smaruję linki przy wyjściu z pancerzy, amory, mechanizmy przerzutki itp. Taki „pełen” serwis wypadał za ok. 200 km i zastanawiam się, czy go nie przyspieszyć, jeśli następna jazda nie będzie obarczona ryzykiem opadów. Na razie rower tylko umyłem, nie dotykając napędu. Ciekaw jestem, jak większość Forumowiczów postępuje: obowiązkowe smarowanie po każdym większym/dłuższym deszczu czy jednak nie. Tak, wiem, że są ludzie, którzy mają na to wywalone i jedynie sporadycznie cokolwiek smarują albo w ogóle tego nie robią. Cytuj
Sansei6 Napisano 30 Marca 2023 Napisano 30 Marca 2023 Zależy jak wygląda napęd i czym się smaruje. Ja się tak nie cackam, może zimą trochę częściej czyszczę napęd i smaruję - jak posolą i ruda zacznie się pojawiać. A tak w sezonie obserwuje ale bywa, że i co 100 km coś robię jak były kiepskie warunki albo i koło 200 jak było dość dobrze. 1 Cytuj
lewocz Napisano 30 Marca 2023 Napisano 30 Marca 2023 Przepłukać strumieniem wody Pozostawić do wyschnięcia Gdy już suche przelecieć pędzlem po miejscach gdzie gromadzi się pył i piasek Smarowanie łańcucha Jazda !! Cytuj
tobo Napisano 30 Marca 2023 Napisano 30 Marca 2023 Częstotliwość zależy od używanego do łańcucha środka smarującego. Cały rower a deszcz? Mycie tylko jeśli chcesz. Przerzutki, linki, widelec- smarowanie nie jest konieczne. Z tego zestawu- tylko golenie widelca jest sens picować częściej/ po każdej mokrej jeździe. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi