PawelW84 Napisano 29 Marca 2023 Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 No i stało się Po zimowym serwisie roweru zauważyłem, że szumią mi łożyska suportu lub łożysko od strony zębatki. Po demontażu korby (Sram Truvativ Stylo) w środku czyściutko, wszystkie uszczelki całe, a mimo to łożyska przy szybkim kręceniu korbą szumią. Dowiedziałem się za to, że mam szczerbioną/ułamaną tuleję suportu. Najwyraźniej w trakcie montażu praską tulejki nie trafiły na siebie i ta dłuższa się odkształciła i wyłamała. Wyciągnąłem z łożysk uszczelki kurzowe, wypłukałem stary smar, nakładłem nowego ale niestety to nie pomogło. Łożyska dalej szumią. Nieco pomogło mocniejsze skręcenie nakrętką kontrującą ale zdaje sobie sprawę że to nie jest rozwiązanie. Teraz pytanie, czy jest jakieś rozwiązanie które pozwala wprasować suport w mufę tak żeby na przyszłość wymieniać tylko łożyska i oszczędzić wyrabianie gniazd w ramie ?? Byłem na stronie Token-a i jedyne co znalazłem ( o ile poprawnie poprowadziłem dobór) to BB4129SR https://sklep.token-polska.pl/suport-bb4129sr-p-603.html BB4129 https://sklep.token-polska.pl/suport-bb4129-p-302.html ale to chyba takie samo rozwiązanie jak w SRAM ? Kolejna sprawa to czy za pomocą takiej praski Bitul BB061 https://bitul.pl/pl/p/PRASKA-DO-LOZYSK-SUPORTU-DUZA-BB061/241 wyciągnę stare łożyska i wprasuję nowe ( Srama lub Token-a) ?? PS Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy mam prawidłowo dobrana ilość podkładek. Znalazłem tylko 2mm od strony zębatki co teoretycznie jest prawidłowe dla mufy MTB ale już dla mufy MTB wide powinno być 3 od ramienia i 5 od zębatki a dla super boost + 4,5 od ramienia i 6,5 od zębatki. Osie mam boost 12x148. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 30 Marca 2023 Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 W tego typu suportach łożysk nie da się wymienić, ponieważ jego miski same w sobie są elementami łożyska. Pozostaje regularna wymiana smaru, a jeśli to nie pomaga - trzeba wybić i wprasować nowy suport. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 30 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) @TheJW dzięki za pomoc. Trochę mnie zmartwiłeś, że nie da się tego przerobić na coś, jeśli nie trwalszego to mniej inwazyjnego w przypadku wymian. Te przeciskanie suportów w karbonowej ramie trochę mnie martwi 😕 pod kątem rozkalibrowania otworów mufy suportowej 😕 Obecny suport nie trzeszczy i chciałbym żeby tak pozostało :). Z dobrych wiadomości, porównałem wczoraj dźwięk mojego suportu z identycznym u żony, z tym że wbitym w ramę aluminiową. Odgłos szybko obracających się łożysk jest niemal identyczny, z nieznacznym wskazaniem na niekorzyść mojego. Z tym że trzeba pamiętać że karbon działa jak pudło rezonansowe więc w praktyce może być że oba działają tak samo. Na razie suport zostaje ten co jest jednak rozkminka Sram czy Token jest nadal aktualna. Ma ktoś jakieś doświadczenia ?? Czy ktoś używał już praski od Bitula do wyciągania i wprasowywania PF92 ?? Jak to jest z tymi podkładkami pod zębatkę ?? Edytowane 30 Marca 2023 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 30 Marca 2023 Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Praska Bitula służy do wyciągania i wciskania łożysk w miski suportu, a nie wybijania (i wciskania) całego suportu PF z ramy. Do tego potrzebny jest inny zestaw narzędzi - wybijak i zdecydowanie większa prasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 30 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) Kurcze tu facet za pomocą wybijaka i tej praski wyciągai wbija cały suport https://bitul.pl/pl/p/WYBIJAK-SUPORTOW-PRESS-FIT-WARIANT-POD-29MM-BB123/334 https://bitul.pl/pl/p/PRASKA-DO-LOZYSK-SUPORTU-DUZA-BB061/241 Za to do wyprasowania łożysk używa mniejszej Edytowane 30 Marca 2023 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Po wyjęciu plastikowych tulejek/podkładek, tych z niebieskim oringiem, widać już łożyska. Pytanie czy można z nich wyjąć gumowe uszczelnienie, wyczyścić i nasmarować bez problemu ? Obawiam się że nie będzie można z powrotem włożyć tych uszczelnień. Najczęściej te uszczelnienia są metalowo gumowe czy plastikowe. Tu jest fajna miękka guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) Możesz. Najlepiej jakimś nożykiem precyzyjnym. Ze względu na to, że łożyska ciągle są w ramie, będziesz miał sporo zabawy z ich dokładnym oczyszczeniem. Pomoże benzyna ekstrakcyjna, pędzelek i kompresor. Po nałożeniu świeżego smaru musisz bardzo dokładnie wcisnąć wargi uszczelnień po całym obwodzie. No i musisz liczyć się z tym, że ten zabieg nie przywróci łożyskom pełnej świetności i nie wydłuży jakoś spektakularnie ich żywotności. Edytowane 4 Lipca 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Właśnie problemem jest ta uszczelka bo jest z gumy i ma chyba dwie "wargi". Obawa czy włożę ją dokładnie z powrotem. Całą resztę tematu ogarniam, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 @XC100S, uszczelka elegancko wychodzi i elegancko wchodzi. Tylko uważaj żeby tych "warg" nie uszkodzić przy wyciąganiu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 No i o to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Dobra, zrobione. W sumie tak jak Shimano tylko uszczelnienie lepiej wygląda i trochę zwątpiłem. Taka ładna guma ale pod nią jest podkładka miedziana czy jakaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 (edytowane) Guzik dało. Bez wyjęcia całości i wtedy wyczyszczenia nie możemy liczyć że będzie okay. Będę zakładał nowy komplet. Edytowane 7 Lipca 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 2 Stycznia Udostępnij Napisano 2 Stycznia W dniu 30.03.2023 o 09:29, PawelW84 napisał: Czy ktoś używał już praski od Bitula do wyciągania i wprasowywania PF92 ?? https://pl.aliexpress.com/item/4001118037982.html https://pl.aliexpress.com/item/1005005047512137.html https://pl.aliexpress.com/item/1005004342024473.html (który zestaw?) Który się nada do BB86 i BB92? @Dokumosa, Ty kiedyś testowałeś chyba, ale nie mogę znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Stycznia Udostępnij Napisano 2 Stycznia (edytowane) W domowym warsztacir do wciskania mam taki jak pierwszy z podlinkowanych wyżej. Do wyciągania mam wybijak. Żadnych problemów nie sprawił taki zestaw a kilkanascie razy tego używałem. Edytowane 2 Stycznia przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 2 Stycznia Udostępnij Napisano 2 Stycznia Wybijak jakiś dedykowany czy zwykły połączony z wprawą? 🙂 Chyba mi zaczął stukać i będę pierwszy raz wyciągał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Stycznia Udostępnij Napisano 2 Stycznia Tego typu: Klucz Voxom WKL18 do wycikania suportu wybijak - sbike.pl Internetowy Sklep Rowerowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi