Raukos Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 (edytowane) Dzień dobry Mam pewien problem z Amazfit T-Rex 2, chciałem go używać jako zapasowej nawigacji (wyświetlanie śladu jak nawigacja GPX linia przed rowerem w kierunku jazdy) więc wybrałem się na test i co z tego wyszło: 1. Montując zegarek na kierownicy (załącznik 1) linia śladu GPX jest odchylona od się linii kierunku jazdy, napisy są wyświetlane od strony kierunku jazdy 2. Montując zegarek na mostku (załącznik 2) linia śladu GPX jest wyświetlana zgodnie z kierunkiem jazdy ale napisy juz są obrócone o 90 stopni 3. W tym i w tym ustawieniu jadąc na wprost (prosta droga) linia śladu odchyla się/obraca co jakiś czas raz w lewo raz w prawo tak jak by się skręcało, ale chyba o zależy od czułości GPSu Pytanie do użytkowników, może już macie opanowane co i jak trzeba zrobić by doprowadzić do stanu gdzie będzie można korzystać z zegarka jak zamiennika wahoo. Testowałam rożne opcje ustawień nawigacji, te zaprezentowane są najbliżej moich preferencji (czyli awaryjnego wahoo) jednak może coś pominąłem Dodam że mimo wszystko da się z zegarka korzystać jak z nawigacji, co mnie pozytywnie zaskoczyło, jednak potrzeba korekt, zdjęcia i opis wysłałem również do suportu Amazfita Edytowane 27 Marca 2023 przez Raukos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raukos Napisano 16 Marca Autor Udostępnij Napisano 16 Marca Ponawiam, czy któryś z właścicieli zegarka T-Rex2 ma patent jak nawigować za jego pomocą jako alternatywna nawigacja na kierownicy, pisałem dwa razy do Amazfita ale nic to nie daje, nie aktualizują tej funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Nigdy nie próbowałem swojego dawać na kierownicę i zawsze mam go na ręce. Natomiast wtedy zawsze mam zorientowany na północ, bo z kierunkiem jazdy to nie miało prawa działać. Mogę popatrzeć u siebie ale dopiero za parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raukos Napisano 18 Marca Autor Udostępnij Napisano 18 Marca dokładnie jest tak jak piszesz, przy zablokowaniu "Północ u góry" działa to sprawnie zarówno przy umieszczeniu zegarka na ręce jak i na kierownicy. Problem jest w opcji Widok nawigacji > "Do góry", gdzie ślad porusza się nawet przy braku ruchu zegarkiem (spoczynek), co utrudnia kostrzynianie z zegarka jak z nawigacji. Chciałem upewnić się że nie jest (jest) to wada tylko mojego egzemplarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca A tak mi przyszło do głowy, próbowałeś kalibrować kompas? Może to coś daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca Zrobiłem 20km z zegarkiem na kierownicy. Idealnie nie jest, bardzo dobrze też nie ale tak gdzieś przyzwoicie. Rzeczywiście często ma odchyły w prawo, tak jak na Twoim zdjęciu. Czasem się nieco zagubi i szuka kierunku, choć dość sprawnie znajduje. Jednak przez większość czasu pokazywał dobrze. Szczerze mówiąc działało to znacznie lepiej niż się spodziewałem i da się tego używać w ten sposób. Inna sprawa, że jechałem w terenie, który znam na pamięć. Jak jadę w nieznane to mam zegarek na ręce, kierunek na północ i patrzę tylko jak nie wiem. Tylko zwykle staram się obadać trasę w internecie przed jazdą. Brak mapy w tle nie pomaga w nawigacji i zdarza mi się czasem sięgać po telefon. Da się z tym żyć, choć na pewno można lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raukos Napisano 20 Marca Autor Udostępnij Napisano 20 Marca hmm u mnie co chwilę rzut śladu obraca się w granicach 20 stopni w lewo prawo (co jest uciążliwe) ... próbowałem kalibrować kompas jednak nie znalazłem opcji wymuszenia kalibracji, w instrukcji też tego nie ma. Dzięki za poświęcony czas, zegarek bez podkładu z mapami miał za zadanie być na wypadek awarii głównej nawigacji, więc nie miałem wygórowanych oczekiwań i gdyby nie ten mankament z obracaniem śladu całkowicie by mi to wystarczyło. Bedę teraz codziennie włączał kompas i gdy tylko będzie kalibracja przyłożę się do tego zadania, tak że chyba mi ręka odpadnie od kręcenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi