sky87 Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Posiadam Garmina 530. Ostatnio dokupiłem czujnik prędkości garmin v2. Czy są jakieś ustawienia, które automatycznie zmieniają rozmiar koła? W jednym rowerze mam koło 26 i tam po kalibracji ustawił się prawidłowy rozmiar. W drugim rowerze na kole 29 muszę wybrać tryb ręczny i wpisać poprawny rozmiar. Jest jakiś inny sposób czy tak musi być? Oczywiście nie planuję kupna kolejnego czujnika bo to trochę duży wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 W ustawieniach w liczniku wybierasz automatyczną kalkulację na podstawie gps. Wtedy po przełożeniu czujnika między rowerami skoryguje nastawy samodzielnie w pierwszych kilku set metrach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 No właśnie tego nie robi. W 26er mam licznik sigmy więc miałem porównanie. W 29er coś mi się nie zgadzało i założyłem ta sigmę (oczywiście wpisałem w niej poprawny rozmiar koła) i zaniżało o tyle ile wynosi różnica pomiędzy kołami. W ustawieniach czujnika w 530 było zaznaczone Automatyczne a pod spodem rozmiar 26".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Zrobi kalibrację automatyczną. Czasami musisz parę ładnych kilometrów przejechać . Ale żeby kalibracja zadziałała musisz odpalić też aktywność z GPS. Bez odpalenia GPS to nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Kiedyś przekładałem czujnik garmina do nowego roweru i żeby wymusić rekalibrację musiałem go w urządzeniu "zapomnieć", dodać jeszcze raz i dopiero wtedy skalibrował do nowego rozmiaru koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Powyższe opcje odpadają ze względu na to że ja te rowery używam na przemian. Co mi z czujnika który się kalibruje po kilku km, to już lepiej bez niego jechać. W takim razie będę to robił ręcznie. Za tyle kasy mogli by to dopracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Cytat Za tyle kasy mogli by to dopracować Co tu jest do dopracowania? Kalibracja automatyczna działa bardzo dobrze. Jeśli jest zasięg GPS to po 300 metrach jest już skalibrowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Ale to jest dopracowane. Automatycznie kalibruje i zapamiętuje rozmiar. Dla danego roweru jest skalibrowane. Nikt tego nie opracowywał dla biedowania z przekładaniem czujnika. Jak chcesz przekładać, to możesz dla jednego roweru ustawiać rozmiar "automatyczny" a dla drugiego korzystać z wpisanego ręcznie. To jest takie obejście, z którego jakiś czas można korzystać, ale zasadniczo trzeba mieć osobny czujnik do każdego roweru. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Brzmisz jak fanboy. Czujnik za 160zł i ma być tylko do jednego roweru? Nawet w informacjach na stronie garmina piszą że jest zaprojektowany aby wygodnie przekładać między rowerami. To może iść za ciosem i kupić drugiego Edge 530? Przecież to bieda przekładać go między rowery. Tak, jest niedopracowane bo mi się w drugim rowerze nie skalibrował wcale. Jako że to jeden "ekosystem" mogli dodać to do profilu w liczniku. Ale to już nieistotne, jeden będzie leciał z automatu a drugi ręcznie skoro nie da się inaczej. Edytowane 28 Marca 2023 przez sky87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 29 Marca 2023 Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Och, zostałem nazwany fanboyem. Chyba ze wstydu usnę konto! 🤣 Ja mam 3 rowery, w których używam garmina. Zwyczajnie nie chciałoby mi się ciągle przekładać czujnika. Kupiłem za stówkę dwa dodatkowe chińczyki i nie robię scen. Czujnik kręci się na kole i gada z Edgem. Nie wie na którym kole się kręci. Żeby bez dodatkowego klikania zmieniał rozmiar, musiałby się rekalibrować co jazdę - trochę bezsens, albo musiałby być przypisany w różny sposób do profilów w Edge. Czyli profile musiałyby być powiązane z rowerami a nie z rodzajem aktywności. To zmiana koncepcji, która wymagałaby przeprogramowania całego systemu. Moim zdaniem niepotrzebna. Mam dwa rowery górskie i nie potrzebuję do nich dwóch profili. Problem mają ci, co chcą przycebulić i jednym czujnikiem obsłużyć dwa rowery. Pedały też przekładasz? Siodełko? Przecież nie jeździsz dwoma rowerami równocześnie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 29 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Doczepiłeś się czujnika a sam piszesz że masz chinole. 3x chionol a 3x garmin to chyba spora różnica. Czemu brak wzmianki o dokupieniu dwóch edge skoro masz 3 rowery? Lepiej pisać jakieś bzdury o pedałach czy siodełkach. Skończmy tą wojenkę. Napisz jakie masz te czujniki i od jakiej prędkości działają, bo z tego co widziałem na ali, magene niby od 5km/h. Oraz jak się sprawują, czy są lagi, problem z połączeniem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 30 Marca 2023 Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Najpierw próbujesz mnie wyśmiać a potem mam pomagać? Nie lubię roszczeniowych postaw. Radź sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 30 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Super pomoc. Najpierw wyzywa od biedaków a potem foch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Chłopcy i dziewczęta. A gdy mam jeden licznik, dwa rowery i chcę mieć inny czujnik prędkości przy drugim rowerze? Wtedy kalibracja będzie się robiła przy każdej zmianie roweru, czy może Edge 530 będzie wiedział, że czujnik A jest w rowerze z takim rozmiarem koła a czujnik B z takim i w zależności od tego który się podłączy do Garmina - ten będzie liczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia @cervandes mając dwa czujniki w dwóch różnych rowerach, to podczas jazdy danym rowerem, Garmin połączy się z czujnikiem, który masz w tym rowerze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Ten czujnik który się uaktywni rozpoczyna transmisję do Garmina. A w Garminie muszą być "podpięte "obie czujki. Do każdej podpiętej czujki ustawiasz swoje parametry. Garmin jest na tyle mądry ,że wie co aktualnie pracuje. Możesz też manualnie aktywować/dezaktywować dowolne czujki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Dobra, to zamówię drugi speed sensor garmina, coby mieć w obu rowerach dokładniej prezentowaną prędkość. Dziękuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi