kamilodirt Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 (edytowane) Witam znów, Zastanawiam się nad zębatką owalną i pytanie do was: jakie są odczucia na owalnej? czym się szczególnie różni od okrągłej? Edytowane 27 Marca 2023 przez kamilodirt zmiana tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Cytat czym się szczególnie różni od okrągłej? Jest owalna . Ciężko zauważyć różnice. Chociaż ja jak założyłem oval to pobiłem rekord na 40 km. Ale to chyba efekt dysonansu podecdyzyjnego. Chciałem udowodnić ze jest lepiej. I się udało . Przy pedałowaniu czuć różnice przy małej prędkości. Zysk pewnie jest, ale dla amatora niezauważalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Mocne xD, Kupie jakaś owalną i sam zobaczę. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Też mam owalną 52T. Tak jak wszyscy piszą. Zabawka. Jedzie się nieco inaczej. Jest poprostu inny "feel", można się pobawić z kątem wyprzedzenia. Ale realnych korzyści to nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Fajne jest to że tak z prawie 30 lat temu shimano miało korby z owalnymi zębatkami i z tego zrezygnowali. Nazywało się to biopace. Sam jeździłem na takiej korbie 48, 38, 28 chyba z 2 lata. Któraś seria deore lx. Dziś wchodzi to z przytupem jako nowość. Ja nie widziałem jako niedzielny rowerzysta żadnej różnicy w jeździe do zwykłej zębatki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalD Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Jak przedmówca - od wczesnych lat 90-tych miałem dwa rowery z korbami biopace Deore DX i Exage 300LX. W tym drugim była jeszcze jakieś 12-13 lat temu, ale finalnie mimo kilku szlifowań zębów zajechana na amen. Różnic w jeździe względem okrągłych nie było odczuwalnych, a już na pewno nie przy turystycznym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi