musiu Napisano 27 Marca 2023 Napisano 27 Marca 2023 Dzień doberek mam taki problem z napędem w rowerze. Rower to Kross Level A4 z 2008 roku taki: http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=645&fname=Kross&mname=Level A4 jakiś czas temu wymieniłem w nim korbę która była na taką (chciałem sztywną oś i deore) Mechanizm korbowy Deore FC-M610 42x32x24 sre 175mm Parę dni temu przełożyłem tymczasowo oryginalną kasetę (był jakiś sunrace, a chciałem wyeliminować zmiany żeby znaleźć przyczynę) czyli jest SRAM PG-950 Łańcuch jest CN-HG93 Problem jest taki, że jadąc na najwyższym przełożeniu z przodu na korbie - tym 42 zęby - łańcuch przeskakuje - tak jakby co parę obrotów zęby w korbie podnośiły łańcuch co sprawia, że przeskakuje szczególnie pod obciążeniem, potrafi nawet zeskoczyć na zewnątrz - dość niebezpieczna sprawa przy ruszaniu i ugniataniu pod górę... Zorientowałem się, że korba jest Dyna-Sys, a więc system x10, a cała reszta jest Mega9 a więc x9 - dlatego jest cieńszy łańcuch żeby była lepsza kompatybilność z korbą. Ale to wszystko chyba nie działa. Czy ktoś kto się zna, może mi powiedzieć czy po prostu przekombinowałem i korba z systemu x10 nie będzie działać z resztą w systemie x9 ?? Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji poza zmianą korby na jakąś Mega9? Czy jeśli zmieniłbym największy blat - skoro tylko na nim występuje problem - na np. taki https://allegro.pl/oferta/zebatka-shimano-fc-m440-480-44t-czarna-stal-12776988294 to pomoże? z góry dzięki, pozdrawiam paweł! Cytuj
KSikorski Napisano 27 Marca 2023 Napisano 27 Marca 2023 To wygląda jak by łańcuch był rozciągnięty. Czy zarówno korba jak i łańcuch są nowe? Cytuj
musiu Napisano 27 Marca 2023 Autor Napisano 27 Marca 2023 Korba ma pare lat, ale nie wiem czy będzie miała 500km przebiegu. Łańcuch natomiast, jest nowy, w sensie odkąd go założyłem tak się dzieje (na poprzednim łańcuchu CN-HG53 też tak się działo - był rozciągnięty, więc kupiłem nowy 93) Teraz tylko widzę, że w sumie łańcuch jest 9 rzędowy i ma oznaczenie HG, na korbie natomiast wyraźnie stoi HG-X chain only. Jest możliwość, że zmiana łańcucha na HG-X 10rzędowy rozwiąże problem? Czy lepiej zmienić korbę na taką 3x9 bez DynaSys, żeby wszystko było 3x9? z góry dzięki! pzdr Paweł Cytuj
Adam55 Napisano 27 Marca 2023 Napisano 27 Marca 2023 Łańcuch jeśli jest nowy raczej nie stanowi problemu. A to przeskakiwanie występuje przy każdej zębatce z tyłu? Ustawiałeś przerzutkę z przodu czy aby wózek coś nie cuduje? Cytuj
musiu Napisano 27 Marca 2023 Autor Napisano 27 Marca 2023 1 minutę temu, Adam55 napisał: Łańcuch jeśli jest nowy raczej nie stanowi problemu. A to przeskakiwanie występuje przy każdej zębatce z tyłu? Ustawiałeś przerzutkę z przodu czy aby wózek coś nie cuduje? tak, przy każdej, aczkolwiek najbardziej przy niższych przełożeniach z tyłu(mniejszych zębatkach), bo zawsze jak większą siłę przyłożę. Przerzutka z przodu na żadnym blacie nie ociera, zmienia bez problemu, jest raczej ustawiona w porządku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi