musiu Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Dzień doberek mam taki problem z napędem w rowerze. Rower to Kross Level A4 z 2008 roku taki: http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=645&fname=Kross&mname=Level A4 jakiś czas temu wymieniłem w nim korbę która była na taką (chciałem sztywną oś i deore) Mechanizm korbowy Deore FC-M610 42x32x24 sre 175mm Parę dni temu przełożyłem tymczasowo oryginalną kasetę (był jakiś sunrace, a chciałem wyeliminować zmiany żeby znaleźć przyczynę) czyli jest SRAM PG-950 Łańcuch jest CN-HG93 Problem jest taki, że jadąc na najwyższym przełożeniu z przodu na korbie - tym 42 zęby - łańcuch przeskakuje - tak jakby co parę obrotów zęby w korbie podnośiły łańcuch co sprawia, że przeskakuje szczególnie pod obciążeniem, potrafi nawet zeskoczyć na zewnątrz - dość niebezpieczna sprawa przy ruszaniu i ugniataniu pod górę... Zorientowałem się, że korba jest Dyna-Sys, a więc system x10, a cała reszta jest Mega9 a więc x9 - dlatego jest cieńszy łańcuch żeby była lepsza kompatybilność z korbą. Ale to wszystko chyba nie działa. Czy ktoś kto się zna, może mi powiedzieć czy po prostu przekombinowałem i korba z systemu x10 nie będzie działać z resztą w systemie x9 ?? Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji poza zmianą korby na jakąś Mega9? Czy jeśli zmieniłbym największy blat - skoro tylko na nim występuje problem - na np. taki https://allegro.pl/oferta/zebatka-shimano-fc-m440-480-44t-czarna-stal-12776988294 to pomoże? z góry dzięki, pozdrawiam paweł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 To wygląda jak by łańcuch był rozciągnięty. Czy zarówno korba jak i łańcuch są nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musiu Napisano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Korba ma pare lat, ale nie wiem czy będzie miała 500km przebiegu. Łańcuch natomiast, jest nowy, w sensie odkąd go założyłem tak się dzieje (na poprzednim łańcuchu CN-HG53 też tak się działo - był rozciągnięty, więc kupiłem nowy 93) Teraz tylko widzę, że w sumie łańcuch jest 9 rzędowy i ma oznaczenie HG, na korbie natomiast wyraźnie stoi HG-X chain only. Jest możliwość, że zmiana łańcucha na HG-X 10rzędowy rozwiąże problem? Czy lepiej zmienić korbę na taką 3x9 bez DynaSys, żeby wszystko było 3x9? z góry dzięki! pzdr Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Łańcuch jeśli jest nowy raczej nie stanowi problemu. A to przeskakiwanie występuje przy każdej zębatce z tyłu? Ustawiałeś przerzutkę z przodu czy aby wózek coś nie cuduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musiu Napisano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 1 minutę temu, Adam55 napisał: Łańcuch jeśli jest nowy raczej nie stanowi problemu. A to przeskakiwanie występuje przy każdej zębatce z tyłu? Ustawiałeś przerzutkę z przodu czy aby wózek coś nie cuduje? tak, przy każdej, aczkolwiek najbardziej przy niższych przełożeniach z tyłu(mniejszych zębatkach), bo zawsze jak większą siłę przyłożę. Przerzutka z przodu na żadnym blacie nie ociera, zmienia bez problemu, jest raczej ustawiona w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi