majstergreg Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Witam Posiadam rower elektryczny z przerzutką planetarną nexus 8 , z czasem rozciąga mi się łańcuch w konsekwencji czego spada. Czy któryś z was zamontował sobie w tego typu napędzie napinacz łańcucha czy w ogóle jest taka opcja i na ile pomaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Jak jest napinany nowy łańcuch? Ruchome haki tylnej osi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) Są dwa rodzaje napinaczy do takich piast. Jeden nawet zastosowany jest w jakimś pod pasionym miejskim ścigaczu z dekatlona, ma jedną rolkę, ustawiasz i dokręcasz śrubę, i jest na sztywno. Drugi wygląda jak tylna przerzutka, są dwa kółka, wszystko na sprężynach, nic nie ustawiasz, sprężyny robią całą robotę. Edytowane 26 Marca 2023 przez ZieleniakRM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Zamiast szukać napinacza znajdź przyczynę dlaczego ci się łańcuch "rozciąga". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majstergreg Napisano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Napinany jest "manualnie" Jak mam nowy łańcuch to jest w połowie haka, jak się trochę rozciągnie to muszę poluzować nakrętki i zjeżdżam kołem głębiej haka. Stąd narodził się pomysł z napinaczem. Łańcuch się rozciąga ponieważ: -to jest elektryk -mam 50 km do pracy Pierwszy łańcuch wytrzymał ponad 5000 km. Jeżdżę dużo po ulicy i nie lubię takich niespodzianek. 12 godzin temu, KSikorski napisał: Jak jest napinany nowy łańcuch? Ruchome haki tylnej osi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Masz gwint na przerzutkę, więc polecam napinacz CT-S500. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 5 tyś to dość dobry wynik. To część eksploatacyjna w rowerach i po prostu się ją wymienia - łańcuch nie ma ci służyć 20 lat do chiwili gdy się rozsypie zardzewiały. "napinanie" rozciągniętego łańcucha da ci tyle, że przemieli ci on szybciej zębatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majstergreg Napisano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 W przerzutkach planetarnych nie naciąga się łańcucha na sztywno, musi być lekki luz. Ciężko na co dzień ocenić na oko czy łańcuch się już trochę rozciągnął czy nie. Dopiero w drodze się przekonuje jak spadnie , a jeżdżę dużo po ulicy i nie lubię takich niespodzianek. Jak kupowałem rower to pytałem sprzedawcę o żywotność łańcucha , on celował w 2000-3000tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi