broda4 Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Witam Jak już kiedyś pisałem - mam stare rowerki scota. Obecnie wymieniam linki i pancerze. Problem napotkałem po wymianie najbliższego pancerza przerzutki tylnej. I nie wiem czy to zbyt sztywny pancerz - choć wg mnie taki sam jak stary, czy to sprężyna przerzutki alivio jest już już za słaba. Po wymianie linki, naciąłem pancerze na takie same długości pancerzy jak stare. Przerzutki można powiedzieć - wskakują prawie prawidłowo ( brudny łańcuch ) - nie zeskakują ani na zewn ani do wewn. Ale na 2-3 największej zębatce - napinacz ociera o zębatki. Oczywiście dokręciłem śrubę B. Ale nie ma to żadnego znaczenia. Przełożyłem stary pancerz i jest lepiej . ALe mimo to brak reakcji na regulację. Na foto dołączam foto na nowych osłonkach. gdy puszczę linkę w pancerzu - " normalnie " - naturalnie - całośc spycha przerzutkę - napinacz - ( nie wiem jak opisać ) - do przodu - > do góry - > osłona górnej rolki napinacza - ociera o zębatki. Gdy podwieszę pancerz wyżej = sztucznie podwieszę prowadzenie - oczywiście napinacz opada . Gdzie popełniam błąd ? Co jest powodem takiej sytuacji? kiepski pancerz? zużyte Alivio? ( słaba sprężyna? ) - Stare linki i pancerze były dość mocno pordzewiałe - a mimo to wszystko działało prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Z dobrej strony zaczepiłeś linkę za śrubą w przerzutce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Weź może zrób więcej zdjęć , czegoś tu nie rozumiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda4 Napisano 26 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) Także nie wiem gdzie ewent popełniłem błąd. W załączeniu zdjęcia ( dość mocno zmniejszyłem - może wystarczy ). Rower odwrócony. Edytowane 26 Marca 2023 przez broda4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 A ściągałeś przerzutkę przy tych wymianach? Czy ona nie ma czasem pod śruba B takiej plastikowej podkładki na śrubie mocującej do haka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda4 Napisano 26 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) edytuję : podkładki nie znalazłem. tego roweru chyba nikt wcześniej nie miał w rękach. więc jedynie mogła mi spaść na kafelki w garażu. Ale w drugim takim samym ( męskim ) też nic nie ma. Cała przerzutka była ściągnięta z ramy - całość dokładnie czyściłem z brudu. Sam myślałem czy czegoś ta nie podłożyć. Bo regulacja śruby B - nie daje kompletnie żadnego efektu. Stąd pomysł że sama sprężyna wewnątrz jest już słaba.i nie naciąga. Ale MÓJ błąd polegał na odwrotnym zamocowaniu blaszki - osłonowej dla rolek - kółek łańcucha. ( 180 st ) - ocierała ona o zębatkę. Mimo to w drugim rowerze ( i dziecięcym ale na innej przerzutce ) - sam mechanizm przerzutki jest nieco oddalony od zębatek. (kasety). Edytowane 26 Marca 2023 przez broda4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) Widać ta przerzutka ogarnia już max jeśli chodzi o tą kasetę. A od największej koronki z tyłu kółko powinno być oddalone jak najmniej aby tylko nic nie haczylo i zmiana biegów była płynna. PS. W mojej Rd m5100 jest na śrubie podkładka z takim czopkiem który trafia między śrubę B i hak. Na starcie to powoduje że kółko odala się z wykręconą śrubą B daleko od zębatki. Ja dałem to tak żeby śruba siadała na hak bo według mnie kółko prowadzące było za daleko od zębatki 46t kasety. Edytowane 26 Marca 2023 przez Adam55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda4 Napisano 26 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 możliwe. na foto drugi rower na tym samym osprzęcie. A śruba B odkręcona prawie na maksa.( co widać trochę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi