Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) @Kebap Tak, wystarczy bieżnia redukcyjna. Co do poszukiwań w PL sklepach - od kilku lat staram się nie wspierać Januszy Polskiego Biznesu. Przesyłka z .de zamyka się do tygodnia, z .uk zwykle do 10 dni. Edytowane 26 Marca 2023 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 26 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) @Dokumosa Ja nigdy wczesniej nie mialem doczynienia z amortyzatorem powietrznym i mam pytanie. Co sie stanie jak dam do komory niższe ciśnienie niż jest zalecane? I jeszcze jedno pytanie zależne od gustu, bo sam juz nie wiem, według ciebie który z tych raidonów lepiej wyglądałby zamontowany w cube analog (żółty 2022) : 1.https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-sr-suntour-raidon-rl-r-pd15883/?v_Id=90734 2.https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-sr-suntour-raidon-rl-r-pd15883/?v_Id=188083 (Jeżeli u ciebie sie w ogóle nie różnią na zdjęciach, bo tam te zdjecia raz pokazują dobrze, a raz nie, jak nie działa to ten 1 to ma być czarny z białym oklejeniem na połysk, a drugi sam czarny bez oklejenia również na połysk) Edytowane 26 Marca 2023 przez Kebap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Jak będzie za niskie ciśnienie to amortyzator na niewielkich nierównościach będzie wykorzystywał cały skok nominalny, bedzie za bardzo podatny na pedałowanie itd. Dlaretego zwyczajowo pompuje się amortyzator pod uzyskanie np. 20% uguęcia wstępnego i później w miarę potrzeb podnosi się lub obniża ciśnienie. Odnośnie gustu nie będę sie wypowiadal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 26 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 A czy ta bieżnia redukcyjna dobrze dziala? W sensie czy dziala tak jakbym oryginalny taperowany zamontowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Działa poprawnie. Z pkt widzenia widła tak jakby pracował w ramie z prostą główką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 (edytowane) BTW jeśli masz obecnie jakiś niskopółkowy wideł to może jest właśnie w ten sposób osadzony. Widać od spodu korony jaką średnicę ma sterówka. Edytowane 27 Marca 2023 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Wogole to się zastanawiam czy sobie nie kupić lepszego tłumika kompresji do tego mojego recona. Fajny tłumik widzialem ponad 1200 zł. Ten orginalny to taki podstawowy że tak napiszę dupy nie urywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Jak masz recona silver/RL to nie wsadzisz tam tłumika z SiDa/Reby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Faktycznie zerknałem jeszcze raz, masz racje nie podejdzie jest pod koło 27,5/29 ale ten tłumik podejdzie na 100% i jest lepszy od tego orginalnego: https://allegro.pl/oferta/rock-shox-recon-silver-sektor-oneloc-remote-zestaw-12158747668 a ten aktualny w amortyzatorze który jest to wystawię go na sprzedaz najwyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 (edytowane) Szkoda na to pieniędzy. Nic się nie zmieni. W MotionControl miałbyś jakiś plus jeśli byłaby regulacja kompresji na goleni. Ale jak masz manetkę to działa to tylko 0/1. Mocno odczuwalna poprawa to dopiero Charger 2.0. Do silverów/RL nie wkręcisz ze względu na różnice w skoku gwintów. Edytowane 27 Marca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 3 godziny temu, Dokumosa napisał: BTW jeśli masz obecnie jakiś niskopółkowy wideł to może jest właśnie w ten sposób osadzony. Widać od spodu korony jaką średnicę ma sterówka. Mam rockshoxa judy silver TK, potem na niego spojrze. Wiesz może jaką pompkę kupić do raidona (chce żeby była tania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Pompka do amoryzatorów posiadam i działa dobrze. Ktos pisał że jak sie zrzuci powietrze z komory powietrznej to nie idzie potem amortyzator napompować. Jakieś głupoty co niektórzy wypisują https://allegro.pl/oferta/pompka-beto-do-amortyzatorow-sp-002ag-400psi-28bar-12065032093?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=NTgzMDI2NTktMjMxZi00OGYzLTg4NTgtODVkOTM2YTU2ZjY5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=949e2370-66a1-4feb-8eed-1f01dad52a1f 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Proponuję wersję tej pompki ale z taką głowicą jak tu (oczywiście poszukaj sobie w lepszej cenie): POMPKA DO AMORTYZATORÓW BETO SP-002AG 400PSI ALU - KAT48289 - 13186618759 - Allegro.pl W tych co pokazał @Thomass13 puszczają mikrooringi w głowicy i trzeba się bawić w dobieranie i regenerację. Dwie takie zamordowałem (nawet bawiąc się w podmianę oringów) w końcu spasowałem i rzuciłem to w kosz. Mam 3 inne pompki w tym tą Beto z prostą głowicą i kilka lat już bezproblemowo działają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Z tą wymianą to raczej pojade do serwisu, bo nie mam jakichś dobrych umiejętności w rozbieraniu i składaniu. Ale jestem ciekaw czy trzeba im powiedziec zeby sprawdzili amortyzator (czy wszystko jest z nim dobrze) czy zrobią to sami przy montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Serwis zerowy wypadałoby zrobić nowemu amortyzatorowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 19 godzin temu, Dokumosa napisał: Proponuję wersję tej pompki ale z taką głowicą jak tu (oczywiście poszukaj sobie w lepszej cenie): POMPKA DO AMORTYZATORÓW BETO SP-002AG 400PSI ALU - KAT48289 - 13186618759 - Allegro.pl W tych co pokazał @Thomass13 puszczają mikrooringi w głowicy i trzeba się bawić w dobieranie i regenerację. Dwie takie zamordowałem (nawet bawiąc się w podmianę oringów) w końcu spasowałem i rzuciłem to w kosz. Mam 3 inne pompki w tym tą Beto z prostą głowicą i kilka lat już bezproblemowo działają. Chodzi ci o ta uszczelkę która się znajduje wewnątrz nakrętki która nakręcam na wentyl? Na razie trzyma bezproblemowo. Tylko że ta pompka posiada również druga śrubę u mnie kolor czerwony która zapobiega zbyt dużemu ubytkowi powietrza w komorze. Chyba że ta beto która lunkujesz też to posiada? Jak mi zdechnie beto pewnie kupię pompkę RS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Nie. Tam są jeszcze 2 oringi (o ile pamiętam 8x1) które uszczelniają tą srebrną, dużą śrubę wokół tego plastiku w który wchodzi wężon z samej pompki. Edytowane 28 Marca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Aż z ciekawości wykrece ja i zobaczę czy tam coś jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Niebieskimi zaznaczyłem gdzie są te 2 oringi, które szybko padają, czerwoną ten upierdliwy pierścień który to trzyma. Edytowane 28 Marca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 To jednak mogłem w pompie RS zainwestować. Trudno padnie to wymienię na orginal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 12 godzin temu, Dokumosa napisał: Serwis zerowy wypadałoby zrobić nowemu amortyzatorowi. Ale oni to powinni zrobic przy montaży, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Jeśli serwis w którym będziesz montował prowadzi też serwis amortyzatorów z prawdziwego zdarzenia to można ich prosić o przeprowadzenie takowego. Jeśli coś będą kręcić nosem albo twierdzić, że w nowym się nie robi to bałbym się u nich rower zostawiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) No co ty. Amortyzator jest tylko przez fabrykę złożony i powiedzmy wstępnie zabezpieczony. Kupiłem nowego rock shox-a recona. Pierwsze co zrobiłem to rozkręcanie i serwis zero. Trzeba przejrzeć dolne golenie czy czasem nie ma tam jakich opiłków. Oleju to tam nie było praktycznie,gąbki suche. Wymagało to porządnego płukania (dolne golenie), smarowania i złożenia. Dopiero wtedy amortyzator zaczął działać jak należy. Edytowane 28 Marca 2023 przez Thomass13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 3 godziny temu, Kebap napisał: Ale oni to powinni zrobic przy montaży, czy jak? Pamiętaj że przy serwisie musisz posiadać dedykowane smary i oleje nie można byle czym tego zalać czy przesmarować jeśli byś chciał samemu taki serwis zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) A co do ustawiania sagu (wstępnego ugięcia) gdybyś nie miał w amortyzatorze podziałki na goleni polecam zamontować zwykły uszczelkę silikonowa jak ja to u siebie zrobiłem dużo pomaga. Można metoda tretytki ale dla mnie tak jest lepiej. Edytowane 28 Marca 2023 przez Thomass13 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi