Kebap Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Witam mam, pytanie, który z tych amortyzatorów byłby lepszym wyborem? 1. https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-recon-silver-rl-solo-air-pd22676/?v_Id=155126 2. https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-sr-suntour-epixon-pd15858/?v_Id=181499 Jeżeli są lepsze amortyzatory do 1200zł, to możecie tutaj podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) Poniżej wypisałem główne różnice, sam zdecyduj... Z lepszych, mieszczących się w budżecie i przy rozważeniu zmiany osi np. ten: RockShox Reba RL Solo Air Fork | Chain Reaction (chainreactioncycles.com) Jak ważysz do 80kg to możesz rozważyć takie: RockShox Judy Gold RL Solo Air Suspension Fork - 29" | 100mm | 51mm Offset - 1 1/8" - QR - Gloss Black (bike24.com) RockShox Judy Gold RL Remote Solo Air 29" Suspension Fork - 100mm - 51mm Offset - 1 1/8" - QR - Gloss Black (bike24.com) Manitou MARKHOR 29`` 100mm, czarny, 9mm - Biostern (abstore.pl) Edytowane 25 Marca 2023 przez Dokumosa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) @Dokumosa Szczerze to nie chce mi sie bawić ze zmienianiem osi, na razie niej będzie ta QR. Czy te dwa rockshoxy, które są git do 80kg to występują wersji tapered? Bo takich porzebuje, a te egzemplarze jej nie mają. Edytowane 25 Marca 2023 przez Kebap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Zapewne tak, ale nie w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 @Dokumosa Jeszcze jedno pytanie, czy da sie samodzielnie bądź w serwisie zwiększyć skok amortyzatora? Jeśli tak, to czy da sie to zrobic w rockshoxie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 W judy czy reconie bez większego problemu (oczywiście w zakresie przewidzianym przez producenta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) A jak w suntourze? I czym sie różnią recony od judy? Edytowane 25 Marca 2023 przez Kebap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Judy jest podobno bardziej giętki tam są chyba golenie grubości 30 mm. Recon ma golenie 32 mm czyli powiedzmy aktualne standardy. Poza tym rock shoxy mają rozbieralne tłumiki powietrzne Sr. Suntour tego nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Tlumiki olejowe. Tak Judy ma golenie 30mm. Zwróć uwagę, że polecam Judy w wersji Gold (z aluminoowyni goleniami górnymi). Judy Silver ma tą samą wadę.co Recon RL - stalowe golenie co IMHO dyskwalifikuje zawodnika. W Suntourach zmiana skoku jest równie łatwa co w tanich RockShoxach (Judy, Recon, XC30, 35). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Dlaczego stalowe golenie to od razu dyskwalifikuje amortyzator? Miałem xc30 smigalem ponad 3 lata na tym nic się mu nie działo. Sprzedałem bo jednak chciał człowiek czegoś z możliwością ustawiania amortyzatora pod swoją wagę. Przejezdzilem cały sezon na reconie z takimi goleniami i wygląda bardzo dobrze. Tylko właśnie dbam o niego a nie że kupiony i nawet tam nie zerkałem. To wtedy racja będą narzekania że dziadostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Za dużo widziałem. Te srebrne co miałeś, zaniedbane rdzewiały poniżej uszczelek kurzowych. W tych czernionych rysy robią się od patrzenia, pod uszczelkami ta powłoka złazi do gołej stali. Stalowe mają też znacznie większe tarcie z kurzówkami i ślizgami (odczuwalny "efekt przyklejenia"). Staram się takowe omijać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 No to nie wiem, u mnie tyle czasu miałem nic takiego się nie działo tylko że ja raz na sezon gruntowny przegląd, czyszczenie, rozbieranie, nowe oleje, nowy smar butter. Od czasu do czasu w sezonie przecieram golenie olejem 15 wt. I czyszczę z resztek oleju żeby nie przywierał brud. Sam to robię także cena serwisu odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) Jak wideł z tymi srebenymi goleniami to tylko w zaniedbanych (np. nie zmieniane kurzówki) są problemy z rdzą. W czarnuchach problem z tym "czarnyn chromem" jest standardem. Wichu nawet zamieścił swego czasu taki wpis... Edytowane 26 Marca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 26 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) @Dokumosa Chętnie kupiłbym judy gold, ale niestety nie mogę znaleźć go w wersji tapered. Reba nie wchodzi w grę, ponieważ nie przewiduję zmiany osi. W takim razie zostaje tylko : - epixon/raidon (to to samo nie?) - recon, w których bardzo szybko niszczą się golenie - markhor, który jest ciekawą opcją, ale bardzo średnio pasuje kolorystycznie do mojego roweru Edytowane 26 Marca 2023 przez Kebap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) Raidon i epixon dzisiaj to już praktycznie to samo. Możesz rozważyć montaż judy gold z prostą sterówką. Edytowane 26 Marca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Dokumosa napisał: Jak wideł z tymi srebenymi goleniami to tylko w zaniedbanych (np. nie zmieniane kurzówki) są problemy z rdzą. W czarnuchach problem z tym "czarnyn chromem" jest standardem. Wichu nawet zamieścił swego czasu taki wpis... To faktycznie wygląda to okropnie z tak wytartymi goleniami. Tylko do roweru o kole 26 z prostą rura sterowa zbyt wiele nie ma. Zastanawiałem się nad manituo markhor ale tutaj coś jest problematyczne przy tym serwisie. Radion znów kartridż ma nierozbieralny. Został mi recon silver którego kupiłem lub Judy ale tutaj cena drugie tyle. Edytowane 26 Marca 2023 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 26 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 @Dokumosa Ale nie da sie z prostą sterówką chyba jak mam głowe ramy taperowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) @Thomass13 do 1000zł można kupić judy gold 26 (prosta rura, qr). W ubiegłym tyg można było trafić rebę 26 w tej cenie. @Kebap to akurat się da bez żadnego problemu, bieżnia redukcyjna do sterów potrzebna, trochę gorzej jest w drugą stronę. Np. https://ctbike.pl/neco-redukcja-do-sterow-tapered-1-5-na-1-1-8-cala-aluminiowa.html Trzeba dobrać do posiadanych sterów względnie wymienić je na nowe z bieżnią redukcyjną w komplecie. Niemniej jednak osobiście gdybym miał taki dylemat wolałbym przepleść koło na piastę TA. Edytowane 26 Marca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) Do 1000 Judy to jest bodajże goleń 30 mm. To akurat nie biorę pod uwagę przynajmniej 32 mm golenie musiałem mieć. Chyba że piszesz o nowej rebie bo używanych amortyzatorów nie biorę pod uwagę. Chyba że to oferta od sprawdzonego gościa w 100% Edytowane 26 Marca 2023 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) Stalowe 32 nie są sztywniejsze niż alu 30. Stal jest bardziej elastyczna. Ale jak ważysz grubo ponad 80kg to i tak te alu 30 są zbyt wiotkie do jakichś ambitniejszych zastosowań. Edytowane 26 Marca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Teraz to i tak już nie będę zmieniał jak mam go niecały rok. Jeździłem na nim w górach rok temu sprawdzał się bardzo dobrze na kamieniach. O niebo lepiej jak na XC30 sprężynowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 26 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Ale epixon i raidon ma chyba golenie 32mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Ma też w środku biedę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 26 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) @Dokumosa Czyli, żeby włożyć taki ze zwykła, to wystarczy tylko ta redukcja do sterów? @Dokumosa Ma też w środku biedę . No tak ale jak patrzę na polskich sklepach, (bo trochę zależy mi na tym, żeby dostawa była szybka) to rockshox judy gold kosztuje około 1500zł. Edytowane 26 Marca 2023 przez Kebap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 5 godzin temu, Dokumosa napisał: Stalowe 32 nie są sztywniejsze niż alu 30. Stal jest bardziej elastyczna. Ale jak ważysz grubo ponad 80kg to i tak te alu 30 są zbyt wiotkie do jakichś ambitniejszych zastosowań. Na szczęście ważę 72 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi