ErnestKolorowy Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Cześć, chciałbym prosić was o pomoc w dobrze nowych zębatek/korby do mojego roweru. Zęby wydają mi się już mocno zajechane i w związku z tym chciałem zamówić nowe zębatki. Jednak z tego co widzę to dość leciwa korba i ciężko już znaleźć coś co by pasowało. Czy możecie mi doradzić na co mogę zamienić tą korbę lub jakie zębatki będą pasować? Korba: Shimano 175 M FC-MC-32 VIA Na mniejszych zębatkach widnieją napisy: Shimano Ig k-22 oraz Shimano Ig k-32 na dużej nic nie znalazłem (ma ona 42 zęby) Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Zmierz odległość między śrubami i będziesz wiedział jakie bcd mają te tarcze. Pewno bcd 110. Ale chyba lepiej kupić nową korbę. 64,7 mm -> BCD 110 mm 76,4 mm -> BCD 130 mm 79,4 mm -> BCD 135 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErnestKolorowy Napisano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Z tego co widzę pomiędzy śrubami w największej tarczy jest ~55 mm, mniej więcej patrząc bcd wychodzi około 94 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 No tak. Więc poszukaj takich tarcz i zobacz co jest ciekawego i za ile. Później oceń czy nie lepiej kupić nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErnestKolorowy Napisano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 A czy jest jakaś korba 42/32/22 8 rzędów z tyłu na kwadrat którą mógłbyś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErnestKolorowy Napisano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Mam jeszcze jedno pytanie, czy wraz z wymianą korby muszę wymienić suport? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Co do takiej korby na kwadrat to szukaj czegoś z alivio. Suport musisz kupić taki jakiej długości zaleca się do korby. Choć możesz zawsze przymierzyć do starego i zobaczyć czy linia łańcucha jest ok. Wtedy droga dedukcji kupić już o odpowiedniej długości. Jeśli kupisz korbę na octalink lub HT to wtedy już musowo musisz dokupić odpowiedni suport. I w każdym przypadku odpowiedni do szerokości mufy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Napisz jakbyś chciał sprzedać całą tę korbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErnestKolorowy Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Hej, kupiłem Shimano Acera FC-M361 175 mm jednak okazuję się, że mam też do wymiany suport ponieważ na tej korbie mój obecny suport okazuje się zdecydowanie za krótki. Na opakowaniu od korby mam propozycję suportu LL123 mm, w internecie znalazłem też informację o BB-UN55 i BB-UN26, szerokość mojej mufy to 68 cm, a poprzednia korba to Shimano 175 M FC-MC-32. Jednak widzę, że z dostępnością części suportów są problemy. Czy możecie polecić jakiś suport który będzie tutaj pasował i będzie dobry jakościowo? PS. ZieleniakRM, jasne myślę, że jak skończę już remoncik roweru to się od Ciebie odezwę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 https://allegro.pl/oferta/neco-b910-68x122-5mm-suport-na-kwadrat-fv-kr-9364108703 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErnestKolorowy Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Dzięki bardzo, zdaje się na Ciebie i zamawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) Żeby nie zakładać nowego tematu - czy istnieje stalowa zębatka 30t BCD104? Znalazłem tylko 32t. Edytowane 17 Kwietnia 2023 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 @chudzinki Nie ma - chyba, że ktoś gdzieś tam niszowo skrobie to dla bandy fetyszystów. Najmniejsze co wchodzi na 104 to 32T. Wszelakie 30T na ten rozstaw są robione z offsetem i wymagają frezowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Najmniejsze co wchodzi na BCD104 to 30T Wolf Tooth Components 104 BCD Chainring - bike-components PRAXIS WORKS Kettenblatt wide narrow 1X LK 104 | 30 Zähne, 35,00 € (r2-bike.com) Race Face Single Narrow Wide 104 BCD Chainring Online Kaufen | ProBikeKit.de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 @JWO, z aluminiowymi to nie ma problemu 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi