motobecane_ Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Postanowiłem zajrzeć do bębenka w moim rowerze. Nie wiem co to za piasta ani bębenek - brak oznaczeń. Koło z roweru cube nuroad. Ogólnie rozebrałem wszystko i napotkałem na problemy. 1. Coś mi się wydaje, że zgubiłem kulkę z łożyska bębenka. Uważałem żeby nie wypadły, ale po nasamrowaniu i włożeniu kulek na bieżnie jest jeszcze miejsce na jedną. Czy to możliwe, że tak ma być? Z jednej strony było 25 kulek z drugiej 26. 2. Wyczytałem, że luz usuwa się wywalając cienkie blaszane podkładki. Ja mam ich trzy, a luz nie jest duży. Czy usunięcie jednej podkładki da jakiś efekt, czy wyjąć wszystkie trzy? Edytowane 24 Marca 2023 przez motobecane_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Wyciągaj po jednej podkładce zaczynając od najcienszej. O ile pamietam to po obu stronach powinno byc po 25 kulek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motobecane_ Napisano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Już ogarnąłem. Wystarczyła jedna podkładka, przy drugiej było czuć, że kulki były zbyt mocno ściśnięte i bebenek obracał się z takim nieprzyjemnym brakiem gładkości. Co du ilości kulek to chyba różnie, skoro mam ich 51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi