lostek815 Napisano 23 Marca 2023 Napisano 23 Marca 2023 Cześć, Od jakiegoś czasu mam w rowerze dwa problemy z kierownicą. 1. Kierownica w trakcie jazdy potrafi sama się przekrzywić. Zazwyczaj dzieje się to w momencie kiedy jadę po nierównym terenie, lub wjeżdżam czy zjeżdżam z krawężnika. Śruba ta co jest od góry jest dokręcona już tak, że bardziej się nie da. Wcześniej nie dokręcałem na chama, ale jak pojawił się problem no to próbowałem dokręcić mocniej i mocniej i teraz to już pewnie mogłem tam coś uszkodzić? 2. Podczas jazdy bez trzymanki (oczywiście z dala od ludzi i samochodów) kierownica skręca mi w jedną lub drugą stronę, a w zasadzie to rower po prostu się przechyla, nie że jakoś drastycznie skręca. W efekcie nie potrafię ujechać nawet 5 metrów bez trzymania się kierownicy, a nigdy nie było to dla mnie problemem i potrafiłem bez trzymanki jechać przez kilka minut. Oba problemy pojawiły się, kiedy w poprzednim sezonie przewoziłem rower samochodem dwukrotnie. Nie mam bagażnika rowerowego, więc rower przewoziłem normalnie w bagażniku ze złożonymi tylnymi siedzeniami. W tym celu musiałem zdjąć przednie koło w rowerze, no i oczywiście kierownicę skręcałem o 90 stopni, tak aby rower można było położyć. Odnośnie problemu nr 2 to pytałem się raz kolegi co się mogło stać i powiedział mi, żebym koło zamontował na rowerze który znajduje się do góry nogami bo mogło coś źle zaskoczyć jak w terenie montowałem je w normalnej pozycji (nie chciałem kłaść roweru siodełkiem na betonie), ale to nic nie pomogło i dalej mi rower skręca jak puszczę kierownicę. Cytuj
Thomass13 Napisano 23 Marca 2023 Napisano 23 Marca 2023 To że kierownica ci ucieka w którąś stronę nie jest przypadkiem problemu z łożyskiem w sterach? Nie ucieka ci czasem kierownica cały czas w którąś stronę? Co do śruby i luzowania się jej to czy nie został czasem uszkodzony gwint lub czy nie zatusciles czym mocowania mostek a kierownica i teraz ci cały czas się przekręca. Co do samej śruby to jeśli coś się zaczynało cały czas odkręcać można specjalny klej do gwintów użyć w nowych śrubach jest to taki niebieski przeważnie loctail się to nazywa. Cytuj
lostek815 Napisano 25 Marca 2023 Autor Napisano 25 Marca 2023 Nie zauważyłem, żeby kierownica mi uciekała w momencie kiedy ją trzymam. Przynajmniej nic nie czuć, żeby mi rower ściągało jak normalnie jadę. Kierownica w trakcie jazdy obraca się bez problemu, chociaż przez tak mocno dokręconą śrubę, to jak podniosę rower to sama się nie przekręci, nie wiem czy to dobrze czy nie. I niczym nie zatłuściłem kierownicy, rower stoi w domu, nie w żadnej piwnicy. Cytuj
Thomass13 Napisano 25 Marca 2023 Napisano 25 Marca 2023 To coś masz źle złożone lub ktoś źle złożył łożyska w czym czuć opór bo sam piszesz że kierownica sama się nie obraca. A nawet biorąc rower w ręce do góry i raz na prawo go poruszając lub raz na lewo powinno lekko się to obracać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi