mszymanskix Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Cześć, szukam jakiejś hybrydy (wolę pozycję bardziej wyprostowaną niż sportową) w celach treningowo poprawo zdrowotnej. Mam 183 cm oraz 115 kg wagi. Rowerem chcę jeździć do pracy (ok. 30 km łącznie w dwie strony), dwa razy w tygodniu, plus parę przejażdżek +/- 10 km w inne dni. Swego czasu jeździłem sporo na rowerze, z cech które mógłby posiadać to: - amortyzator powietrzny (jeśli już w ogóle ma mieć, to tylko taki) - hamulce tarczowe (miasto) - bardziej niezawodny osprzęt - z możliwością założenia fotelika dla dziecka z tyłu od czasu do czasu Generalnie 90% asfalt, 10% las Próbowałem samemu czegoś poszukać, ale niestety co wbije na forum dany model, to pojawia się sporo negatywnych informacji. Z góry dzięki za Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Popatrz na rowery trekingowe z Romet, Giant, Unibike, Decathlon zgodnie z parametrami które określiłeś.Negatywnymi komentarzami się nie przejmuj bo rower w tym budżecie to proste urządzenie na, które składa się rama produkowana w paru firmach na świecie a do niej dodane są komponenty też od kilku dostawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Roam 1 albo riverside 920. Nic lepszego w okolicy tej kwoty nie ma. Wydaje mi się, że w miarę sensownym wyjściem byłby nowy dual sport. Niestety koło ma 27,5 choć przy twojej masie duży balon to w sumie plus https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-generacji-5/p/36823/?colorCode=grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mszymanskix Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 dzięki, a co sądzicie o tej propozycji? https://sportset.pl/produkt/rower-trek-dual-sport-3-gen-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Nie spełnia Twojego pierwszego warunku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mszymanskix Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Tak, zgadza się, ale patrząc na osprzęt pozostały, mógłbym zablokować amortyzator, a w trakcie roku wymienić go na powietrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Płacisz parę stówek za napis Trek i w zamian dostajesz słabe komponenty 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mszymanskix Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 @Kettler, a możesz wskazać ktore komponenty? Bedzie latwiej szukac dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 @mszymanskix Cytat Maksymalna masa dla tego roweru (łączna masa roweru, rowerzysty i przewożonych przedmiotów) wynosi 136 kg. Rower ponad 13 kg + Ty 115 kg i zostaje Ci 8 kg zapasu... 4 godziny temu, mszymanskix napisał: z możliwością założenia fotelika dla dziecka z tyłu od czasu do czasu Oczywiście wiadomo, że po przekroczeniu dopuszczalnej wagi nagle nic nie pęknie, ale może warto na to popatrzeć. Nie wiem jaką DMC ma https://unibike.pl/cross/crossfire-gts/, ale popatrz, bo to bardzo solidne rowery (może nie wszystkie modele, ale ten jest OK). Sztyca do wymiany, bo pewnie po krótkim czasie wyzionie ducha, ale pozycja bardziej wyprostowana niż na Treku, a dodatkowo masz mostek regulowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) Jak pisał @Mihau_ najbliżej do Twoich oczekiwań ma Riverside 920 https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-329787?mc=8610495 Odnośnie Twoich przemyśleń. 1.Wymiana amortyzatora na powietrzny to 1200 zł. W sumie ja bym się nie upierał nad powietrznym amorem ale patrząc na to, że chcesz dojeżdżać tym rowerem do pracy szukałbym roweru z przerzutką z przodu najlepiej 3x10. Edytowane 23 Marca 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mszymanskix Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Ok, dzięki wam za pomoc. Riverside przetestuje wieczorem, ale znalazłem jeszcze coś takiego https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-giant-roam-2-disc-2022-p-3783.html?gclid=Cj0KCQjw8e-gBhD0ARIsAJiDsaVpkHebiUVklaPJbv1aL9HeQY__28-SQGknoosPi2C4aa6VuCBzyigaAp_5EALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Zdecydowanie warto dopłacić te kilka stówek do Roam 1, masz tam lepszy naped i przede wszystkim powietrzny amortyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mszymanskix Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Jeśli chodzi o riverside 920 to max waga użytkownika to 110 kg, więc odpada. Szukam tego Gianta Roam 1, ale nie koge znaleźć rozmiaru L. Ale dzieki za porady juz wiem czego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Z tą maksymalna waga to chyba producenci piszą tak na wszelki wypadek. Giant też pewnie ma jakieś ograniczenie wagowe. Znojomy rok temu znalazł uzywanego Unibike Crossfire, waży grubo powyzej 110 kg i nic z rowerem się nie dzieje. Wracając do tematu, jak się nie boisz kupić wysyłkowo ( tylko też limit wagi 115): https://www.bike-discount.de/en/radon-scart-light-9.0-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Niska masa własna w Radonie musi być czymś spowodowana. Na marginesie - bardzo ciekawy rower. Cytat Z tą maksymalna waga to chyba producenci piszą tak na wszelki wypadek Oczywiście i też to podkreśliłem. Podobnie w innych dziedzinach - np. 3-osiowa wywrotka ma ~ 14 t ładowności, a spokojnie można wozić 20, ale chyba nie tędy droga... 🙂 Unibike ma chyba 140 kg DMC. Edytowane 24 Marca 2023 przez chudzinki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi