Skocz do zawartości

[do 4000] rower cross

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, szukam jakiejś hybrydy (wolę pozycję bardziej wyprostowaną niż sportową) w celach treningowo poprawo zdrowotnej. Mam 183 cm oraz 115 kg wagi. 

Rowerem chcę jeździć do pracy (ok. 30 km łącznie w dwie strony), dwa razy w tygodniu, plus parę przejażdżek +/- 10 km w inne dni. Swego czasu jeździłem sporo na rowerze, z cech które mógłby posiadać to:

- amortyzator powietrzny (jeśli już w ogóle ma mieć, to tylko taki)

- hamulce tarczowe (miasto)

- bardziej niezawodny osprzęt

- z możliwością założenia fotelika dla dziecka z tyłu od czasu do czasu

Generalnie 90% asfalt, 10% las

Próbowałem samemu czegoś poszukać, ale niestety co wbije na forum dany model, to pojawia się sporo negatywnych informacji.

Z góry dzięki za Waszą pomoc.

Popatrz na rowery trekingowe z Romet, Giant, Unibike, Decathlon zgodnie z parametrami które określiłeś.Negatywnymi komentarzami się nie przejmuj bo rower w tym budżecie to proste urządzenie na, które składa się rama produkowana w paru firmach na świecie a do niej dodane są komponenty też od kilku dostawców.

Roam 1 albo riverside 920. Nic lepszego w okolicy tej kwoty nie ma. 

Wydaje mi się, że w miarę sensownym wyjściem byłby nowy dual sport. Niestety koło ma 27,5 choć przy twojej masie duży balon to w sumie plus 

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-generacji-5/p/36823/?colorCode=grey

@mszymanskix

Cytat

Maksymalna masa dla tego roweru (łączna masa roweru, rowerzysty i przewożonych przedmiotów) wynosi 136 kg.

Rower ponad 13 kg + Ty 115 kg i zostaje Ci 8 kg zapasu... 

4 godziny temu, mszymanskix napisał:

z możliwością założenia fotelika dla dziecka z tyłu od czasu do czasu

Oczywiście wiadomo, że po przekroczeniu dopuszczalnej wagi nagle nic nie pęknie, ale może warto na to popatrzeć.

Nie wiem jaką DMC ma https://unibike.pl/cross/crossfire-gts/, ale popatrz, bo to bardzo solidne rowery (może nie wszystkie modele, ale ten jest OK). Sztyca do wymiany, bo pewnie po krótkim czasie wyzionie ducha, ale pozycja bardziej wyprostowana niż na Treku, a dodatkowo masz mostek regulowany.

Jak pisał @Mihau_ najbliżej do Twoich oczekiwań ma Riverside 920 

https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-329787?mc=8610495

Odnośnie Twoich przemyśleń. 

1.Wymiana amortyzatora na powietrzny to 1200 zł.

W sumie ja bym się nie upierał nad powietrznym amorem ale patrząc na to, że chcesz dojeżdżać tym rowerem do pracy szukałbym roweru z przerzutką z przodu najlepiej 3x10.

Edytowane przez Kettler

Z tą maksymalna waga to chyba producenci piszą tak na wszelki wypadek. Giant też pewnie ma jakieś ograniczenie wagowe. Znojomy rok temu znalazł uzywanego Unibike Crossfire, waży grubo powyzej 110 kg i nic z rowerem się nie dzieje.

Wracając do tematu, jak się nie boisz kupić wysyłkowo ( tylko też limit wagi 115): 

https://www.bike-discount.de/en/radon-scart-light-9.0-1

Niska masa własna w Radonie musi być czymś spowodowana. Na marginesie - bardzo ciekawy rower.

Cytat

Z tą maksymalna waga to chyba producenci piszą tak na wszelki wypadek

Oczywiście i też to podkreśliłem. Podobnie w innych dziedzinach - np. 3-osiowa wywrotka ma ~ 14 t ładowności, a spokojnie można wozić 20, ale chyba nie tędy droga... 🙂

Unibike ma chyba 140 kg DMC.

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1