toja1986 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Cześć. Witam wszystkich jako nowy użytkownik. W poszukiwaniu roweru mój wybór padł na model Grizl 7 Suspension, mam jednak dylemat odnośnie doboru rozmiaru ramy. W związku z tym, że mój wzrost to 184cm a przekrok 90cm, jestem idealnie na granicy rozmiarów M i L. Nie do końca ogarniam geometrie rowerów, a wszędzie czytam, że jest to mocno istotne przy doborze rozmiaru. Rower ma służyć na dojazdy do pracy, leśne wycieczki 30-50km, a czasami rodzinny wypad z dziećmi. Wszędzie czytam, że mniejsza rama = bardziej agresywna pozycja, a tego chciałbym raczej uniknąć. Nie chcę siedzieć w mocno agresywnej pozycji, wolę bardziej wyprostowaną, żeby nie zadzierać mocno głowy do góry ( mam niewielki problem z kręgosłupem w odcinku szyjnym po wypadku ). Który rozmiar ramy przy tej geometrii da bardziej komfortową pozycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Biorąc pod uwagę ten przekrok i fakt, że chcesz mieć wyprostowaną pozycję to chyba sobie musisz meridy silex poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Wybór padł już na Canyona. Akurat ten model mogę mieć praktycznie 30% taniej niż cena katalogowa, co jest czynnikiem decydującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 No to będziesz miał rower niedostosowany do swoich potrzeb, twój wybór Poza tym M nawet dostępne nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Dzięki ale nie pomogłeś Chodzi mi tylko o to, która rama w tym przypadku będzie dla mnie bardziej komfortowa. Nie chciałbym się rozwijać na temat dlaczego ten rower a nie inny i dlaczego M jest dostępne bo to już inna historia. Mam możliwość wyboru pomiędzy M a L, ale nie mam możliwości przymierzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) Tutaj nie da się pomóc, Grizl ma stosunkowo agresywną geometrię i L-ka będzie po prostu za duża, nie dopasujesz jej pod siebie. Czego byś tam nie zmienił to zawsze będziesz się borykał z problemami, po prostu tego typu geometria nie idzie w parze z Twoimi wymaganiami. Akurat mój kolega w Twoich wymiarach jeździ Grizlem w M, na L-ce nie byłoby szans. Edytowane 23 Marca 2023 przez marcesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 12 godzin temu, toja1986 napisał: Dzięki ale nie pomogłeś Pomogłem, zaproponowałem inny model, który spełni twoje wymagania. Jeśli będziesz się upierał przy canyonie to nie da ci się pomóc. Nawet jeśli weźmiesz rozmiar L, który ma oczywiście wiekszy stack niż M (czyt kierownicę wyżej) to z uwagi na twoj przekrok będziesz miał taką samą różnicę poziomów pomiędzy siodłem a kierownicą jaką ja mam w szosie o wyścigowej geometrii (mam 185 wzrostu, 86/7 przekroku). Sam sobie odpowiedz czy właśnie o to ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Dziękuję za odpowiedzi. No mój wybór akurat musi paść na ten rower i spowodowane jest to różnymi względami. Przyjmijmy, że nie mam innej opcji wyboru Rozumiem, że najlepiej byłoby wybrać rower o innej geometrii ale tu mam akurat mocno ograniczone pole manewru i muszę coś ulepić z tego, co mogę. Cytat będziesz miał taką samą różnicę poziomów pomiędzy siodłem a kierownicą jaką ja mam w szosie o wyścigowej geometrii Czyli rozumiem, że przy rozmiarze M w gravelu miałbym jeszcze bardziej agresywną pozycję niż ty w rowerze wyścigowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Tak. Rozmiar M jest za niski a rozmiar L za długi. W normalnym rowerze mógłbyś wziąć to L, skrócić mostek ale grizl ma tę pseudoprogresywną geometrię i mostek już na starcie jest krótki, nie ma z czego skracać bardziej Zawsze możesz kupić i odsprzedać drożej a sobie ogarnąć coś spełniającego wymagania bo jak na razie totalnie z dvpy podchodzisz do tego zakupu. Rower szosowy/okołoszosowy (czyt. podobna geo/baranek) to nie jest pole do eksperymentów, tutaj liczy się każde 5mm ramy, nie ma miejsca na "a może się przyzwyczaję" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Cytat Tak. Rozmiar M jest za niski a rozmiar L za długi. W normalnym rowerze mógłbyś wziąć to L, skrócić mostek ale grizl ma tę pseudoprogresywną geometrię i mostek już na starcie jest krótki, nie ma z czego skracać bardziej W rozmiarze L mostek jest nieco dłuższy bo 90mm. Spróbuję w takim razie L z mostkiem 80mm. W razie czego na zakupie na pewno nie stracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 No i co z tego, że ma 90 skoro przy "normalnej" geo miałby 110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 27 minut temu, toja1986 napisał: Spróbuję w takim razie L z mostkiem 80mm Sprawdź jeszcze czy rura sterowa w tym RockShox Rudy 30 jest 1 i 1/8 cala czy canyonowe 1 i 1/4, bo to zawęża wybór mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Cytat Sprawdź jeszcze czy rura sterowa w tym RockShox Rudy 30 jest 1 i 1/8 cala czy canyonowe 1 i 1/4, bo to zawęża wybór mostków. 1 i 1/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 No to masz kolejny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Cytat No to masz kolejny problem Dlaczego? Canyonowy mostek V13 w rozmiarze 80mm montowany seryjnie w rozmiarze M przecież będzie pasował. Jeśli chodzi o krótsze to rzeczywiście może być problem ale spróbuję najpierw z 80mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Wziąłem L i podzielę się moją opinią jak go otrzymam. Reach pomiędzy rozmiarem M i L to zaledwie 7mm ( 402 i 407 ). Długość górnej rury to różnica 14mmm. Jeśli dobrze myślę, to skróceniem mostka o 10mm powinienem prawie wyrównać odległość do kierownicy pomiędzy rozmiarami M i L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Cytat . Reach pomiędzy rozmiarem M i L to zaledwie 7mm ( 402 i 407 ) Dlaczego "zaledwie"? Zupełnie standardowa wartość pomiędzy rozmiarami Godzinę temu, toja1986 napisał: Dlaczego? Canyonowy mostek V13 w rozmiarze 80mm montowany seryjnie w rozmiarze M przecież będzie pasował. Jeśli chodzi o krótsze to rzeczywiście może być problem ale spróbuję najpierw z 80mm. Długość nie jest jedynym parametrem charakteryzującym mostek. Jest też kąt wzniosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Cytat Długość nie jest jedynym parametrem charakteryzującym mostek. Jest też kąt wzniosu Rozumiem. Ja jednak mówię o tym samym mostku z mniejszej ramy w rozmiarze M, gdzie kąt jest taki sam +/- 6⁰. W L jest montowany 90mm, a w M 80mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 22 godziny temu, toja1986 napisał: Nie chcę siedzieć w mocno agresywnej pozycji, wolę bardziej wyprostowaną, Sugeruję poszukać innego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Recenzja Grizl 7 Przy 173 jeździ na M i żyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 To teraz sobie uświadom, że ty na L będziesz miał kierownicę wyżej o 2 cm a siodełko o kilkanaście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toja1986 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Rower już zamówiłem w rozmiarze L i jeśli rzeczywiście będzie taka tragedia to też się nic nie stanie bo będzie dla brata, który jest wyższy, ale... czysto teoretycznie... Cytat To teraz sobie uświadom, że ty na L będziesz miał kierownicę wyżej o 2 cm a siodełko o kilkanaście kierownica 2cm wyższa: OK rozumiem, ale siodełko o kilkanaście? Przy moim przekroku wysokość siodełka powinna wynosić ok 79,5cm, u niego pewnie ok. 74cm. Kilkanaście to nie jest tylko 5,5cm. W M by byłaby dopiero różnica wysokości a kolega wyżej marcesco napisał, że jego znajomy o moich wymiarach jeździ na M i jest OK. Ponadto skrócenie mostka o 10mm powinno znacząco zmienić pozycję, jeśli dobrze to rozumiem. 14mm dłuższa górna rura i 10mm krótszy mostek daje tylko 4mm różnicy pomiędzy M a L. Jeśli tutaj się mylę, to proszę o sprostowanie W każdym razie obiecuję, że jeśli będzie bardzo źle, to do błędu się przyznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Może nie być tak źle. Z długimi nogami często w parze idą długie ręce co ułatwia dopasowanie do roweru. Z tego co patrzyłem, to kierownica Canyona ma tylko 70mm reachu, czyli 10mm mniej niż "standardowa". Po skróceniu mostka do 80mm możesz otrzymywać coś zbliżonego do optymalnego rozmiaru. Co do wysokości kierownicy, to jeżeli faktycznie masz długie ramiona, to może Ci to nawet podpasować, o ile nie odezwą się problemy z szyją. Obstawiam że dasz radę się dopasować do tego roweru, ale o wyprostowanej pozycji nie będzie mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 11 godzin temu, toja1986 napisał: u niego pewnie ok. 74cm Raczej 70cm. Średni populacyjny przekrok dla tego wzrostu i płci to okolice 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 W dniu 23.03.2023 o 20:24, toja1986 napisał: Recenzja Grizl 7 Przy 173 jeździ na M i żyje "Żyje", ale sam twierdzi, że rower jest za duży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi