toomS Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Witam, drodzy kolegowie potrzebna pomoc. Chcę nabyć pierwszy rower mtb najlepiej trail, mieszkam na Śląsku, blisko fajne tereny żeby pojeździć trochę mocniej 🙃. Cena to maksymalnie 8000zł i to na raty 😅😂. Jestem takim typem, że jak już kupie ten rower to pewnie bede nim jeździć aż się złamie rama xd dlatego od razu niższa średnia półka cenowa ( w moim odczuciu ). Najciekawsze dla mnie rowery to - Trek Roscoe 7 2022 https://www.dobrerowery.pl/trek-roscoe-7-2022-matte-trek-black?from=listing - Dartmoor Primal Pro 29 https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29 i Orbea Laufey H10 https://www.greenbike.pl/rower-trailowy-orbea-laufey-h10-w-100-gotowy-do-jazdy-p-7195.html największa z tego co się zorientowałem różnica jest w widelcu na plus bombera na co zwracałem uwagę to właśnie widelec, sztywna oś przy obu kołach, przerzutki, na heblach słabo sie znam a wiem że też są istotne przy zjazdach 🙃 doradźcie co z tego wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Marca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 W tej kwocie pomyśl o fullu; https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/trail-29-fs/dartmoor/bluebird-evo-29-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Zerknij również na Giant Fathom 1 . Amortyzator daje rade, hamulce jak wymienisz tarcze to Ci na początek starczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomS Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Godzinę temu, sznib napisał: W tej kwocie pomyśl o fullu; https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/trail-29-fs/dartmoor/bluebird-evo-29-2 no a jak jest jakościowo z tymi amorkami x-fusion? w sumie za 1000 więcej jest wersja PRO z damperem z foxa i marzocchi z2 z przodu, no ale kwota znowu rośnie, żona mu łeb udupi xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Marca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 X-Fusion to dobra marka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomS Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 zamim padło ostatecznie na trailówki, długo rozglądałem się za XC, ale doszedłem do wniosku, żenue interesuje mnie ściganie a właśnie jakieś skoki, hopki dropy.No i tak przeglądając jeszcze XC, przewertowałem internet na temat tego Cresta no i nie ma dobrych opinii… dlatego z niego zrezygniwałem 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 A z ciekawostek Cresta robi X-fusion właśnie. Ja użytkowałem cresta, raz z początkowych wypustów miałem wymianę dolnych goleni, złapały luz. Ten który dostałem po wymianie jeździł dokąd miałem rower. Poźniej miałem SIDa który w ciągu 3 miesięcy od zakupu, dwa razy wracał na gwarancje, problem był z tłumikiem. Gdybym miał wybór brałbym wiadomo RS, FOX. Ale daleki też jestem od odradzania cresta. Regulacje reagują, da się go w miarę fajnie ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Z tych co podałeś Orbea w tej cenie, moim zdaniem, byłaby bardzo dobrym wyborem, gdyby nie te dwutłoczkowe hamulce. Aczkolwiek to takie czepianie się, bo żaden z pozostałych rowerów nie ma lepszych. Orbea i Trek dają dożywotnią gwarancje na ramę, Dartmoor tylko dwuletnią, a to dość istotne jak chcesz jeździć do złamania ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomS Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Jeśli dwutłoczkowe heble nie będą dawać rady, a dodm że ważę w ciągu roku od 100 do 110 kg to zawsze można wymienić na mocniejsze, wydaje mi się że koszt i tak mniejszy niż ewentualny widelec jako update roweru Godzinę temu, seba8121 napisał: A z ciekawostek Cresta robi X-fusion właśnie. Ja użytkowałem cresta, raz z początkowych wypustów miałem wymianę dolnych goleni, złapały luz. Ten który dostałem po wymianie jeździł dokąd miałem rower. Poźniej miałem SIDa który w ciągu 3 miesięcy od zakupu, dwa razy wracał na gwarancje, problem był z tłumikiem. Gdybym miał wybór brałbym wiadomo RS, FOX. Ale daleki też jestem od odradzania cresta. Regulacje reagują, da się go w miarę fajnie ustawić. a widzisz, to tego nie wiedziałem i chyba nie ma zasady co do awaryjności itd ale mino wszystko po necie latają same nieciekawe opinie na temat Cresta, chociaż wiadomo, że ludzie nie zakładają postów wychwalających dany sprzęt 2 godziny temu, sznib napisał: X-Fusion to dobra marka. to akurat temat sprzed ponad dekady, więc mogło tam pójść w dwie strony, albo lepiej, albo gorzej 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Marca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Mogło pójść, w każdej marce, nawet w konkretnym modelu. Dlatego trzeba czytać opinie o konkretnym modelu, jaki nas interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 3 godziny temu, toomS napisał: przewertowałem internet na temat tego Cresta no i nie ma dobrych opinii… dlatego z niego zrezygniwałem A mógłbyś podrzucić jakieś linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 https://www.mtbr.com/threads/giant-crest-34-fork-recall.1156089/page-12 Z tego wątku wynika nawet, że w USA wymieniają wadliwe Cresty na inne amortyzatory. Ciekawe czemu skoro w modelach 2023 nadal je montują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 A jesteś pewny, że dokładnie te same? 🙂 Osobiście uważam, że bezproblemowa wymiana wadliwych produktów nie powinna mieć decydującego wpływu na końcową opinię. Chodziło mi o opinie z użytkowania tych amortyzatorów, bo jakoś nie widzę zbyt dużo negatywnych opini, a takie wpadki z wymianą całych parti zdarzają się najlepszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Tak, masz rację, każdemu może się zdarzyć wadliwa seria, ale ja nie słyszałem by producent zmieniał swój produkt na produkt innego producenta. Co do działania to nawet w podlinkowanym wątku są zadowolone osoby z Cresta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomS Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Godzinę temu, NerfMe napisał: https://www.mtbr.com/threads/giant-crest-34-fork-recall.1156089/page-12 Z tego wątku wynika nawet, że w USA wymieniają wadliwe Cresty na inne amortyzatory. Ciekawe czemu skoro w modelach 2023 nadal je montują. no w sumie ciekawy wątek, po przeczytaniu jeszcze bardziej bym go nie kupił 😄 bo szkoda czasu na latanie po serwisach i otrzymanie ponownie wadliwego produktu, nie umiem tego tematu teraz znaleźć ale było tam właśnie, że po powrocie z serwisu Gianta dalej występował ten sam problem. z tego co kojarze ciekło z widelca. trochę się zrobił offtop, ale wracając do tematu tych 3 rowerów hardtail z pierwszego posta ( biorę pod uwage w przyszłości jakies mody lekkie ) jak na razie Orbea chyba ewentualnie ten Bluebird też spoko 🤔 ale full chyba będzie gorszym wyborem do dłuższych wycieczek? mam na myśli 50km+ po jakichś lasach 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi