Skocz do zawartości

[Rower] trail do 8000, który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, drodzy kolegowie potrzebna pomoc. Chcę nabyć pierwszy rower mtb najlepiej trail, mieszkam na Śląsku, blisko fajne tereny żeby pojeździć trochę mocniej 🙃. Cena to maksymalnie 8000zł i to na raty 😅😂. Jestem takim typem, że jak już kupie ten rower to pewnie bede nim jeździć aż się złamie rama xd dlatego od razu niższa średnia półka cenowa ( w moim odczuciu ). Najciekawsze dla mnie rowery to 

- Trek Roscoe 7 2022 https://www.dobrerowery.pl/trek-roscoe-7-2022-matte-trek-black?from=listing

- Dartmoor Primal Pro 29 https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29

i Orbea Laufey H10 https://www.greenbike.pl/rower-trailowy-orbea-laufey-h10-w-100-gotowy-do-jazdy-p-7195.html

największa z tego co się zorientowałem różnica jest w widelcu na plus bombera

na co zwracałem uwagę to właśnie widelec, sztywna oś przy obu kołach, przerzutki, na heblach słabo sie znam a wiem że też są istotne przy zjazdach 🙃

doradźcie co z tego wybrać?

Godzinę temu, sznib napisał:

no a jak jest jakościowo z tymi amorkami x-fusion? w sumie za 1000 więcej jest wersja PRO z damperem z foxa i marzocchi z2 z przodu, no ale kwota znowu rośnie, żona mu łeb udupi xd

zamim padło ostatecznie na trailówki, długo rozglądałem się za XC, ale doszedłem do wniosku, żenue interesuje mnie ściganie a właśnie jakieś skoki, hopki dropy.No i tak przeglądając jeszcze XC, przewertowałem internet na temat tego Cresta no i nie ma dobrych opinii…  dlatego z niego zrezygniwałem 🙂

A z ciekawostek Cresta robi X-fusion właśnie. Ja użytkowałem cresta, raz z początkowych wypustów miałem wymianę dolnych goleni, złapały luz. Ten który dostałem po wymianie jeździł dokąd miałem rower. Poźniej miałem SIDa który w ciągu 3 miesięcy od zakupu, dwa razy wracał na gwarancje, problem był z tłumikiem. Gdybym miał wybór brałbym wiadomo RS, FOX. Ale daleki też jestem od odradzania cresta. Regulacje reagują, da się go w miarę fajnie ustawić. 

Z tych co podałeś Orbea w tej cenie, moim zdaniem, byłaby bardzo dobrym wyborem, gdyby nie te dwutłoczkowe hamulce. Aczkolwiek to takie czepianie się, bo żaden z pozostałych rowerów nie ma lepszych.

Orbea i Trek dają dożywotnią gwarancje na ramę, Dartmoor tylko dwuletnią, a to dość istotne jak chcesz jeździć do złamania ramy.

Jeśli dwutłoczkowe heble nie będą dawać rady, a dodm że ważę w ciągu roku od 100 do 110 kg to zawsze można wymienić na mocniejsze, wydaje mi się że koszt i tak mniejszy niż ewentualny widelec jako update roweru 

Godzinę temu, seba8121 napisał:

A z ciekawostek Cresta robi X-fusion właśnie. Ja użytkowałem cresta, raz z początkowych wypustów miałem wymianę dolnych goleni, złapały luz. Ten który dostałem po wymianie jeździł dokąd miałem rower. Poźniej miałem SIDa który w ciągu 3 miesięcy od zakupu, dwa razy wracał na gwarancje, problem był z tłumikiem. Gdybym miał wybór brałbym wiadomo RS, FOX. Ale daleki też jestem od odradzania cresta. Regulacje reagują, da się go w miarę fajnie ustawić. 

a widzisz, to tego nie wiedziałem i chyba nie ma zasady co do awaryjności itd ale mino wszystko po necie latają same nieciekawe opinie na temat Cresta, chociaż wiadomo, że ludzie nie zakładają postów wychwalających dany sprzęt

2 godziny temu, sznib napisał:

X-Fusion to dobra marka.

to akurat temat sprzed ponad dekady, więc mogło tam pójść w dwie strony, albo lepiej, albo gorzej 🙂

A jesteś pewny, że dokładnie te same? 🙂

Osobiście uważam, że bezproblemowa wymiana wadliwych produktów nie powinna mieć decydującego wpływu na końcową opinię. Chodziło mi o opinie z użytkowania tych amortyzatorów, bo jakoś nie widzę zbyt dużo negatywnych opini, a takie wpadki z wymianą całych parti zdarzają się najlepszym.

Godzinę temu, NerfMe napisał:

https://www.mtbr.com/threads/giant-crest-34-fork-recall.1156089/page-12

Z tego wątku wynika nawet, że w USA wymieniają wadliwe Cresty na inne amortyzatory. Ciekawe czemu skoro w modelach 2023 nadal je montują.

no w sumie ciekawy wątek, po przeczytaniu jeszcze bardziej bym go nie kupił 😄 bo szkoda czasu na latanie po serwisach i otrzymanie ponownie wadliwego produktu, nie umiem tego tematu teraz znaleźć ale było tam właśnie, że po powrocie z serwisu Gianta dalej występował ten sam problem. z tego co kojarze ciekło z widelca.

trochę się zrobił offtop, ale wracając do tematu tych 3 rowerów hardtail z pierwszego posta ( biorę pod uwage w przyszłości jakies mody lekkie ) jak na razie Orbea chyba ewentualnie ten Bluebird też spoko 🤔 ale full chyba będzie gorszym wyborem do dłuższych wycieczek? mam na myśli 50km+ po jakichś lasach 😄