krokodyl_odpada Napisano 21 Marca 2023 Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Dzień dobry, proszę o pomoc co kupić. Na rowerach zupełnie się nie znam. Przez ostatnie 3 lata jeździłem na Tribanie 100 z dectahlonu, ale mi ukradli zeszłej jesieni. W tym roku będę chciał jeździć z dwójką dzieci w przyczepce. Mam tę przyczepkę PRZYCZEPKA ROWEROWA / WÓZEK DLA DZIECKA IXPLORER HAMAX | Decathlon Myślałem, żeby znowu kupić Tribana 100, ponieważ bardzo dobrze mi się na nim jeździło ( (bez przyczepki, z przyczepką nim nie jeździłem). Proszę o poradę, czy ten rower nadaje się do jazdy z przyczepką (głównie po mieście i nad jezioro - maksymalnie około 8 km w jedną stronę). Ewentualnie proszę o lepsze propozycje w zaproponowanej przeze mnie kwocie. (mam 173 cm wzrostu) Edytowane 21 Marca 2023 przez krokodyl_odpada Cytuj
Kettler Napisano 22 Marca 2023 Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) Biorąc pod uwagę to, że chcesz ciągnąć przyczepkę z dwójką dzieci 😵rozważyłbym rower z większym zakresem przełożeń i hamulcami tarczowymi aby być w stanie podjechać pod jakąś górkę i bezpiecznie się zatrzymać. Edytowane 22 Marca 2023 przez Kettler Cytuj
Mihau_ Napisano 22 Marca 2023 Napisano 22 Marca 2023 Triban 100 to był "ok" jak kosztował 999 a nie teraz. Poza tym jw. przełożenia do jazdy szosowej a nie targania dodatkowych kilkudziesięciu kilogramów https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-700/_/R-p-341646?mc=8751944 https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-500-z-hamulcami-tarczowymi/_/R-p-300777?mc=8577925&c=Niebieski Cytuj
tomo63 Napisano 22 Marca 2023 Napisano 22 Marca 2023 Z doświadczenia powiem, że rower nie większego znaczenia. Używam z dwoma rowerami 26 cali z napędami 3x8 (22-33-44 x 11-30) i 1x8 (44 x 11-32) jeden z V-kami, drugi z tarczami i powiem szczerze, że nie ma różnicy z V-kami musisz uważać jak masz słabe klocki i mokrą obręcz, ale to nic nowego. Dla mnie jedyne warunki, jakie rower musi spełniać to opona tylna najlepiej coś bez bieżnika (bo sypie piachem i czym popadnie w dzieci), a drugi to błotnik tylny do samej ziemi (wtedy nawet z opony z bieżnikiem nie sypią). Co do rowerów z deca się nie wypowiem. Cytuj
marcesco Napisano 22 Marca 2023 Napisano 22 Marca 2023 Przez ponad dwa lata (i trzy rowery) jeździłem z przyczepką i zdecydowanie powiem, że hamulce mają znaczenie. Przesiadka z V-ek na tarcze to była przepaść. Co do opony to - tak i nie 😉 Owszem leci z niej wszystko ale po to w przyczepce przednia osłona aby dzieciom nic się nie stało. Moim dzieciom raz jeden coś wleciało do przyczepki - woda z kałuży od przejeżdzącego samochodu. Cytuj
Greg1 Napisano 22 Marca 2023 Napisano 22 Marca 2023 11 godzin temu, krokodyl_odpada napisał: Przez ostatnie 3 lata jeździłem na Tribanie 100 z dectahlonu, ale mi ukradli zeszłej jesieni O cholera, a ja specjalnie kupiłem T100 na commutera bo sądziłem, że nikt nie będzie chciał tego ukraść 1 godzinę temu, tomo63 napisał: Dla mnie jedyne warunki, jakie rower musi spełniać to opona tylna najlepiej coś bez bieżnika (bo sypie piachem i czym popadnie w dzieci), a drugi to błotnik tylny do samej ziemi (wtedy nawet z opony z bieżnikiem nie sypią) Ciągałem przyczepkę starym mtb 26" z oponami terenowymi i córa ani razu nie zgłaszała żeby coś jej wpadało do środka a bardzo często jeździliśmy polnymi drogami Cytuj
tomo63 Napisano 22 Marca 2023 Napisano 22 Marca 2023 Rozumiem, nie zawsze to jest problemem, jednak moje doświadczenia z Lasu Kabackiego, ścieżek wzdłuż Wisły i jazdy w mokrych warunkach (tu przychodzi z pomocą poszycie przyczepki) wskazują, że albo jedziesz powoli, albo dzieci są zasypywane kurzem i piachem. Cytuj
krokodyl_odpada Napisano 25 Marca 2023 Autor Napisano 25 Marca 2023 Dziękuję za opinie i propozycje. Jeżeli nie dostanę innych propozycji zdecyduję się na Riverside 700. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi