ekhart0 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Cześć. Rozglądam się za rowerem górskim. Przeznaczenie to dojazdy do pracy około 30 minut, czasami jakieś trasy typu 10-20km, może 2-3 razy w tygodniu. Dosyć regularne jeżdżenie, ale rekreacyjne. Świadomie góral, po prostu lubię i jestem przyzwyczajony, nawet jeśli inny model by był wygodniejszy. Myślę nad dwoma modelami: 1. https://www.dobrerowery.pl/trek-marlin-5-2022-lithium-grey?combination_id=34685&gclid=CjwKCAjwq-WgBhBMEiwAzKSH6M7Y1GirWcz99rZQaH2hNmgG0IMhdc-fApJzdPVeZNfQPsCEgLFrnRoCXL4QAvD_BwE 2. https://www.dobrerowery.pl/trek-marlin-6-2022-matte-dnister-black?combination_id=34754&gclid=CjwKCAjwq-WgBhBMEiwAzKSH6HH-Rp8nut1PyKlHtiGzAQfOyRkYXvnR6HAhpeaDbrW4V2b0jsgtqhoCNgUQAvD_BwE Który lepszy? I czy ten sklep jest Wam znany i spokojnie mogę zaufać i stamtąd kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Marlin 6 zdecydowanie lepszy. Różnią się głównie napędem (deore vs altus). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Kupiłem rower w tym sklepie i był OK, mają też kanał na YT. W moim przypadku (marka Giant) przyszedł na palecie gotowy do jazdy, owinięty mnóstwem stretchu i kartonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ekhart0 Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 11 godzin temu, KSikorski napisał: Marlin 6 zdecydowanie lepszy. Różnią się głównie napędem (deore vs altus). A jest jakieś wytłumaczenie w takim razie dlaczego Marlin 5 jest droższy o 500zł i kosztuje 3500zł? Nawet gdyby nie uwzględniać promocji, oba powinny być za 3500zł, więc rzeczywiście po prostu dużo bardziej opłaca się brać ten Marlin 6? I tak ostatecznie - 3000zł za ten rower jest ok? Myślę, że są lepsze opcje, ale jakoś mam ochotę wziąć sobie Treka w końcu. Będzie po prostu w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 13 godzin temu, ekhart0 napisał: Świadomie góral, po prostu lubię i jestem przyzwyczajony, nawet jeśli inny model by był wygodniejszy. I też jeździłeś z napędem 10s 30 x 11-46? "Wymarzony" napęd do takiego zastosowania 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, ekhart0 napisał: A jest jakieś wytłumaczenie w takim razie dlaczego Marlin 5 jest droższy o 500zł i kosztuje 3500zł? Nawet gdyby nie uwzględniać promocji, oba powinny być za 3500zł, więc rzeczywiście po prostu dużo bardziej opłaca się brać ten Marlin 6? Masz do wyboru napęd 2x8 o zakresie 436% i napęd 1x10 o zakresie 418%. Różnica moim zdaniem bardzo niewielka, lepiej wziąć deore. Reszta specyfikacji wygląda tak samo, nie wiem skąd takie różnice w cenie. Edytowane 22 Marca 2023 przez KSikorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ekhart0 Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 8 godzin temu, chudzinki napisał: I też jeździłeś z napędem 10s 30 x 11-46? "Wymarzony" napęd do takiego zastosowania 😉. Nie śmiejcie się, ze mnie jest totalny laik, choć na rowerze od najmniejszego śmigam Tyle, że u mnie wiecznie to było tak, że ktoś tam kupił górala na komunię, bo tak, później od kogoś się za stówę czy dwie z podwórka odkupiło, tam gdzieś na Allegro za cztery stówki. Zawsze ten góral, bo jakoś tak wychodziło, a patrzyło się przede wszystkim na ramę i na wygląd. No i tak zostało po części https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-3-7-m21-czarny-brazowy-r20 Miałem dokładnie ten rower i był OK, nie narzekałem. Czułem, że coś tam by mogło być inaczej i by było bardziej komfortowo, ale nie wiedziałem co dokładnie i nie przeszkadzało to jakoś bardzo, i tak to był najlepszy rower jaki dotąd miałem Także myślicie, że ten Trek w porównaniu do tej Indiany będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Cytat Także myślicie, że ten Trek w porównaniu do tej Indiany będzie ok? To rowery podobnej klasy. Niemniej marlin 6 wygrywa napędem, ma też szansę mieć lepiej zrobione koła. Zarówno Indiana jak i marliny mają słabe Amortyzatory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 14 godzin temu, ekhart0 napisał: Nie śmiejcie się, ze mnie jest totalny laik, choć na rowerze od najmniejszego śmigam Chodzi mi o to, że w obecnym rowerze masz z pewnością dużo twardsze przełożenia. Jeżeli jeździsz tempem "emeryckim" to pewnie napęd 10s 30 (wg Treka można włożyć 34t) x 11-46 Ci podpasuje, ale kupowanie takiego roweru, z takim napędem, do takiego zastosowania, ja uważam za nieporozumienie 🙂. W dniu 21.03.2023 o 21:03, ekhart0 napisał: I czy ten sklep jest Wam znany i spokojnie mogę zaufać i stamtąd kupić? Jak najbardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ekhart0 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Cytat Chodzi mi o to, że w obecnym rowerze masz z pewnością dużo twardsze przełożenia. Jeżeli jeździsz tempem "emeryckim" to pewnie napęd 10s 30 (wg Treka można włożyć 34t) x 11-46 Ci podpasuje, ale kupowanie takiego roweru, z takim napędem, do takiego zastosowania, ja uważam za nieporozumienie 🙂. "Kupowanie takiego roweru, z takim napędem" - masz na myśli, że zbyt dobry rower ze zbyt dobrym/drogim napędem do takiego zastosowania? Czy chodzi o to, że po prostu te rowery są wykorzystywane do czegoś innego? Mi się te Treki Marliny kojarzyły po prostu jako takie pseudo-górskie, raczej do miasta, coś tam do cięższego terenu, uniwersalne. PS. 28 lat dopiero co skończone, myślę że to tempo aż takie emeryckie nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Cytat masz na myśli, że zbyt dobry rower ze zbyt dobrym/drogim napędem do takiego zastosowania? Jemu chodzi o to, że z korbą 30t i najmniejszą koronką 11t przy 34-35 km/h skończą Ci się biegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) Cytat zbyt dobry rower ze zbyt dobrym/drogim napędem do takiego zastosowania? Nie, po prostu niedostosowany do potrzeb. Wrzuć sobie do jakiegoś kalkulatora, choćby prostego https://www.bikecalc.com/, to na czym jeździsz teraz i to co możesz mieć na tym Treku. Nie twierdzę, że Ci to nie podpasuje, ale sprawdź. Dla mnie byłby spalony do takich jazd 🙂. Ja mam teraz 32x11 (wrzucę na przód 34 albo nawet 36t jak zmieszczę) i zostałem zmuszony do jazdy asfaltami i szlag mnie trafia jak muszę z górki kręcić jak chomik żeby się rozkulać przed kolejną. @KSikorski, mnie ubiegł - o to mniej więcej chodzi. Edytowane 23 Marca 2023 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) Taki Marlin to fajny, uniwersalny rower. Wystarczy zamontować zębatkę 34T i będzie OK. Edytowane 23 Marca 2023 przez KNKS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Tylko warto mieć świadomość że wymiana z 30 na 34 będzie się wiązała z wymianą lub wydłużeniem łańcucha. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi