przemek0013 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Witam, przesiadłem się z systemu 3x9 ( Altus) na rower typu gravel 2x9 (Sora) przy zmianie przełożeń zauważyłem że łańcuch ociera o metalowe elementy ramienia tylnej przerzutki już przy 1 ( mała tarcza z przodu) x 7 a przy kolejnych 1x8 1x9 jest już nie możliwa jazda ( dołączam foto ) wiem że nie krzyżuje się łańcucha ale tu chyba przy takim zakresie powinno się to jeszcze odbywać sprawnie. Proszę o jakaś poradę, czy potrzebna regulacja przerzutek ? Rower mam od wczoraj i kupiłem używany ( Cannondale Topstone 3 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Ustaw przerzutki na największe zębatki i zobacz czy da się jeszcze skrócić łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek0013 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Ustawiłem prezentuje sie tak (foto niżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Łańcuch masz na spince, rozepnij, przełóż przez duże zębatki i sprawdź czy nie trzeba skrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek0013 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Tak mam na spince, ale nie rozumiem jak mam to sprawdzić, możesz bardziej wyjaśnić, co znaczy przełożyć przez duże zębatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Drugim sposobem jest założenie łańcucha na największą tarczę na korbie (jeżeli masz napęd z jedną tarczą, to oczywiście ona jest największa oraz na największą zębatkę na kasecie, ale bez przeplatania łańcucha przez przerzutki. Następnie napręż łańcuch w taki sposób, aby jego końce naszły na siebie (patrz grafika poniżej). Teraz dolicz odpowiednią liczbę pinów, w zależności od posiadanego napędu: napędy Shimano i SRAM z dwiema lub trzema tarczami z przodu – dodajemy dwa następne piny łańcucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 1 godzinę temu, przemek0013 napisał: Tak mam na spince, ale nie rozumiem jak mam to sprawdzić, możesz bardziej wyjaśnić, co znaczy przełożyć przez duże zębatki Wyjaśnienie tutaj: https://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajgana Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Ale po co kombinować, jak widać od razu, że łańcuch jest za długi. Jedno, lub dwa ogniwa na początek można zdemontować. Z drugiej strony można tak jeździć, bo jak 1 z przodu to nie 7 z tyłu 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Cytat Ale po co kombinować, jak widać od razu, że łańcuch jest za długi. Jedno, lub dwa ogniwa na początek można zdemontować. Ale po co tak kombinować jak można od razu skrócić do prawidłowej długości a nie 5 razy po 1-2 ogniwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 33 minuty temu, Kajgana napisał: Ale po co kombinować, jak widać od razu, że łańcuch jest za długi. Jedno, lub dwa ogniwa na początek można zdemontować. Z drugiej strony można tak jeździć, bo jak 1 z przodu to nie 7 z tyłu 😉 Na napędzie 2x10 nie można tak jeździć? Ciekawe... Ja na 2x10 to w sumie dla obu tarcz z przodu jestem w stanie używać wszystkich z tyłu. Jak już to można się doczepić dwóch skrajnych kasety i celowości takiego zabiegu jak można zmienić tarczę z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek0013 Napisano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Dzięki za pomoc, skróciłem łańcuch jak polecił Greg1 wszystko pięknie śmiga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi