Campagnolo Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Cześć, poszukuję roweru dla dziecka, z małą rama i widokiem na użytkowanie gdy podrośnie. Większość tego typu modeli jest dość ciężka - Aim, Matts czy Rockhopper. Czy są jakieś inne marki, którym można zaufać? Pytanie dodatkowe: Czy występują duże różnice w narzędziach do obsługi (korby, wolnobiegi, suport itp) wskazanych modeli? Mam już Cube oraz Romet i spory inwentarz narzędzi do konserwacji, więc kolejny typ nie jest mile widziany/wożony podczas wycieczek Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Trek Wahoo jest stosunkowo lekki, co prawda koło 26 ale wielkiej różnicy to nie robi. Jeżeli masz we wszystkich rowerach osprzęt tego samego producenta to nie będzie problemu, aczkolwiek zawsze okazuje się, że czegoś jednak brakuje 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campagnolo Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Ciekawa propozycja - mniej zębatek z przodu i brak amortyzatora (z tego co widzę obecnie rzadkość) to spora oszczędność wagi. Opony mają średniej wielkości profil, więc pewnie nieco zrekompensują brak amortyzacji a nie ważą tak dużo jak "balony" Edytowane 21 Marca 2023 przez Campagnolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Nie napisałeś jakie duże jest dziecko i na ile chciałbyś żeby wystarczył rower, ale chyba nie ma co liczyć na więcej niż 2-3 lata. W tym stylu co ten Trek jest jeszcze Riverside 900 https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-dzieciecy-btwin-riverside-900-26/_/R-p-313199 albo Woom 6 ważący mniej niż 10kg https://www.woombikes.pl/products/6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campagnolo Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Dzięki, Na chwilę obecną wzrostem ledwo łapie się na ramę 13"-14", ale chciałbym aby rower posłużył możliwie długo. Dlatego zależy mi na możliwie dużych kołach (27,5") - ich w przeciwieństwie do wysokości siodełka nie zmienimy Podejrzewam ze wzrost docelowy osiągnie za 2-4 lata i to będzie w okolicy 165 cm i wtedy pewnie większa ilość przełożeń będzie przydatna bo i trasy będą trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Popatrz na https://www.kubikes.de/kubikes_shop/. W PL są tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campagnolo Napisano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Obawiam się o dostępność części zamiennych do tych niemieckich rowerów, najtańszy jaki znalazłem to górne granice budżetu, a "przymierzyć" można tylko w jednej firmie w PL w Krakowie - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Jakich części? To w Polsce nie można już kupić łańcucha i kasety Shimano, czy pancerzy i linek? Co ty chcesz tam wymieniać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 27 Marca 2023 Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 W dniu 22.03.2023 o 20:15, Campagnolo napisał: Dzięki, Na chwilę obecną wzrostem ledwo łapie się na ramę 13"-14", Podejrzewam ze wzrost docelowy osiągnie za 2-4 lata Zastanów się jeszcze czy to na pewno dobry pomysł kupować dziecku rower, do którego dorośnie za 2 lata, wiadomo, że jakoś się dopasuje, ale czy będzie wygodnie? A mała rama z dużymi kołami dalej zostanie małą ramą. Mój syn dostał dwa lata temu na komunię 26 cali z ramą 13,5, myślałem, że pojeździ nie wiadomo ile, ale teraz przekroczył 150 cm i widzę że i tak chyba w przyszłym roku trzeba będzie kupić coś nowego, a gdyby wtedy dostał większy rower, to pierwszy sezon pewnie by przestał w garażu. Z ekonomicznego punktu widzenia, kupowanie roweru co 2 lata może ma mało sensu, ale tu śmiało można kupować używki, bo małe rowery nie są mocno eksploatowane, a poz a tym butów też nie kupujemy dziecku 2 rozmiary do przodu ;). Kupisz np. takiego używanego wooma (5 lub 6) pod wzrost jak trzeba na teraz, a za rok czy dwa sprzedaż bez większej straty, a biorąc pod uwagę sytuację na rynku może jeszcze z zyskiem ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campagnolo Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) @Artur85 - słuszny wątek poruszyłeś Z czego, z Twojego doświadczenia poza eksploatacją oczywiście, wynika potrzeba zmiany ramy na większą - zmiana środka ciężkości, wymiary i odległości kierownica/pedały, czy może look? Edytowane 28 Marca 2023 przez Campagnolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Chodzi o ogólną wygodę, żeby dopasować się do aktualnego rozmiaru całość - rama + koła, a to ma wpływ na wszystko to o czym piszesz powyżej. Za duże koła to też problem przy manewrach i awaryjnych sytuacjach. Najgorszy jest początek, kiedy rower już prawie prawie jest dobry ale jednak za duży, może to być tylko jeden sezon i dziecko się dopasuje, ale jak może być łatwiej i wygodniej to czemu nie? Zresztą sam popełniłem ten błąd, bo przeskoczyliśmy z 20 od razu na 26 (13,5 cala), ostatnia wiosna na 20 to już była męczarnia na małych kołach (ale trzeba było czekać na komunię ;)), a pierwsze miesiące na 26 też nie były idealne bo był ciut na wyrost. Dużo płynniej było by, gdyby kupić rok wcześniej 24, albo 26 na naprawdę małej ramie dopasowanej do dzieciaków. Przy drugim synu już teraz wiem co robić . Powodzenia w wyborach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Ja podszedłem do tematu kreatywnie. Mam bardzo dobre koła 26 cali i osprzęt. Zmieniałem córce tylko ramę w rowerze 12-->13,5-->15 ... aż ostatecznie dorosła do 17 cali na kołach 27.5+/29. Teraz tą drogą kroczy mój syn. Edytowane 28 Marca 2023 przez rambolbambol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolb Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 ja miałem ten sam dylemat dosłownie wczoraj kupiłem amulet youngster 27,5 w ramie XS - wziąłem chyba ostatnią sztukę w Polsce z zeszłego rocznika, nowy ma być w przyszłym miesiącu Jak dzieciak podrośnie przełoże z niego wszystko włącznie z kołami i widelcem do większej ramy (no dobra, pewnie będzie potrzebna korba z dłuższym ramieniem, ale to juz drobnostka) Nie słyszałem wcześniej o tych rowerach, ze specyfikacji wygląda mega. Jutro przyjdzie i będziemy z synem składać to się zobaczy na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi