NewRacer Napisano 20 Marca 2023 Napisano 20 Marca 2023 Cześć, po 2 letniej przerwie poszukuję nowego roweru który spełni moje oczekiwania. Przeszukałem kilka sklepów rowerowych oraz kilka stron producentów rowerów i niestety nie trafiłem na ten jedyny. Szukam pomocy, bo być może rower którego szukam nie istnieje i nie ma racji bytu. Mój styl jazdy bywa różnorodny, dla roweru który chciałbym mieć nie mogą być straszne zjazdy po schodach, zeskoki z wysokości max. ~50-80cm, jazda w warunkach leśnych / polnych (raczej płaski teren, Lubelszczyzna). Rower którym pojadę w nieznany teren, ale też na zwykłą przejażdżkę. Czego oczekuję? Mój wzrost to 183 cm oraz 85kg wagi. -Rower hardtail, raczej w tej cenie full to mocne marzenie. -Amortyzator powietrzny z możliwością blokady położenia - Jeździłem na rowerze kolegi i jest to dla mnie ciekawe rozwiązanie -Wysokość skoku 120mm-150mm - Czy to dużo? Większość znalezionych rowerów ma 100mm, proszę o wypowiedź ekspertów czy warto szukać więcej niż 100mm w moim wypadku -Napęd - tutaj również mam dylemat, gdyż czytałem sporo artykułów na temat napędów 1x, 2x, 3x. Jestem pogubiony w tym temacie i nigdy nie jeździłem na innym niż 3x, najbardziej obawiam się czy rower nie będzie po prostu zbyt wolny na 1x. -Hamulce hydrauliczne - inne rozwiązania chyba nie są opłacalne -Rozmiar 29 cali -Cena- napisałem do 6000, ale jakby do tej ceny nie znalazł się żaden to rozważę droższe opcje. Profesjonalistą nie jestem i raczej nie będę, ale naprawdę marzy mi się rower z którego będę w pełni zadowolony, stąd otwarcie tego wątku 😜 Cytuj
mmoorroo Napisano 20 Marca 2023 Napisano 20 Marca 2023 Mam xc120 z decathlonu i jeżdżę amatorsko. Po roku używania nie żałuję wyboru. Cytuj
kaktuss123456789 Napisano 20 Marca 2023 Napisano 20 Marca 2023 Może nie 6, ale 7 i masz fajny rower. Na pewno wycieczki w nieznane będą dużo wygodniejsze niż na ht. I nie daj sobie wmówić,że hardtail z lepszym osprzętem będzie lepszy niż w pełni zawieszony na troszke gorszym. Full to przepaść względem hardtalia. A ten z deca ma bdb gwarancję, i wystarczający osprzęt do takiej jazdy. Tylko pod warunkiem,że to „nieznane” będzie usłane (kamieniami, korzeniami, dziurami..) bo waga też zrobi swoje i taki fs czyli 15kg na długich asfaltowych przejażdżkach nie da ci takiej frajdy jak na bezdrożach. Wtedy patrz nad hardtailem . https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-50-s/_/R-p-331990?mc=8641873 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi