JarBas Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Prezes UOKiK Tomasz Chróstny nałożył karę w wysokości prawie 2,5 mln zł na spółkę Merida, która przez 6 lat zabraniała swoim dystrybutorom sprzedaży rowerów przez internet. Więcej do poczytania tutaj: https://www.rp.pl/konsumenci/art38155911-uokik-2-5-mln-zl-kary-za-uniemozliwienie-handlu-rowerami-w-sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Czyli to nie tylko nasz Unibike miał takie pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Dziwna kara. Dlaczego producent nie miałby wybierać sposobu dystrybucji swoich produktów? (i nie jestem jakimś przesadnym wolnorynkowcem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Nieuczciwie to jest właśnie po działaniach UOKiK Dali karę Meridzie, inne marki robią to samo i kary nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 (edytowane) Kupowanie rowerów przez internet to samo zło . Mądra Merida . No dobra , świadomy, doświadczony rowerzysta który wie czego potrzebuje może kupić przez neta ale jak czytam że ludzie kupują tak swój pierwszy ,,poważny " rower .... Edytowane 20 Marca 2023 przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Ja kupiłem swój pierwszy "poważny " rower przez neta i daleko mi było do świadomego rowerzysty . Zaryzykowałem strzeliłem i trafiłem za 1 razem, bo wiedziałem jakie prawo mi przysługuje. Po prostu, każdy kupujący przez neta może oddać towar w ciągu 14 albo 30 ( tyle ma Canyon ) dni bez podawania przyczyny i chyba głównie o to jest to halo. Że nagle byłyby zwroty bo komuś jednak rower nie przypasował albo się jednak nie spodobał, bo nie zawsze przymiarka na miejscu, czy rundka po parkingu załatwia sprawę, nie wspominając już o dostępności modelu jaki nas interesuje . Ale racja z tym że wszyscy powinni dostać kary, a nie tylko Merida. Edytowane 21 Marca 2023 przez Mandoleran 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) 17 godzin temu, RabbitHood napisał: Dziwna kara. Dlaczego producent nie miałby wybierać sposobu dystrybucji swoich produktów? (i nie jestem jakimś przesadnym wolnorynkowcem) No właśnie nie może, a dokładnie nie może dyktować pośrednikom (niezależnym podmiotom) jak i za ile mają sprzedawać, ani wymuszać jakichś sztucznych blokad regionalnych. Gdyby to wszystko były ich własne salony i sieć dystrybucji, to inna sprawa. Oczywiście inni producenci też tak robią po cichu, ale widać na Meridę mieli solidne dowody, to i dowalili karę, by innych też trochę postraszyć. Edytowane 21 Marca 2023 przez some1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Nie tyle dowody co zapewne coś jest nie tak w umowach. Gdzieś się znalazł wytrych i tyle. Karę i tak pokryją kupujący wiec jak dla mnie fascynuje mnie ta "upierdliwość" UOKIK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 17 godzin temu, RabbitHood napisał: Dziwna kara. Dlaczego producent nie miałby wybierać sposobu dystrybucji swoich produktów? (i nie jestem jakimś przesadnym wolnorynkowcem) Bo to już nie są jego produkty, gdy sprzeda je dystrybutorowi. Dystrybutor powinien decydować jak i za ile chce sprzedawać. @Tyfon79 niekoniecznie. Może zysk do podziału będzie mniejszy. Póki co klienci pokrywali koszty ograniczania konkurencji. Kara ma spowodować, że następni będą kupowali na bardziej konkurencyjnym rynku = taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Osoby martwiące się, że tylko Merida dostała gonga spieszę uspokoić, UOKiK chyba ciągle prowadzi postępowania przeciwko innym: Cytat W kolejnych trzech postępowaniach przyglądamy się praktykom spółek: Trek Bicycle Corporation, Cossack i Aspire Sports (m.in. rowery marki Cannondale) – informuje UOKiK. https://www.dziennikprawny.pl/pl/a/biznes-rowerowy-pod-lupa-uokiku Artykuł z 2019, ale te postępowania w UOKiK to zdaje się lubią trwać ładnych parę lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 No to pora na dealerów samochodów 🤣 "Rozpakuj swój samochód przy kurierze" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi