piotrekek Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Siema. Historia jest dziwna ale może ktoś przeczyta i będzie miał pomysł jak mi pomóc. Kupiłem dwa lata temu używanego rok- Krossa 4.0 2020r. Pierwsza szosa wiadomo podjarka. Zmieniłem po jakimś czasie łańcuch na taki jaki był czyli hg54. Na nowym łańcuchu zrobiłem może z 500km i włożyłem kasetę CS-5700 11/28 bo oryginalna była za twarda 11/25. Jeździłem, jeździłem ale po jakimś czasie zaczęło mnie denerwować dziwne stukanie z napędu. Wsadziłem rower na stojak i zobaczyłem to " youtube.com/shorts/PDycUCZ0j10 " Nie miałem pomysłu co z tym zrobić... Pojeździłem jeszcze trochę i pomyślałem " może kaseta jest felerna" . Zamówiłem nową kasetę dla świętego spokoju wziąłem od razu nowy łańcuch. Kolega mi to założył bo ja jeszcze średnio ogarniałem takie rzeczy , przejechałem się i cisza (tak mi się przynajmniej wydawało,a może wtedy nie haczyło). Nie sprawdzałem już tego na stojaku ale jak było cicho to "chyba" już nie było problemu. Zacząłem więcej i mocniej jeździć i zaczęły strzelać mi szprychy z tyłu . Wkurzyłem się i zamówiłem koła . Przyszły koła, umyłem rower , umyłem napęd , przełożyłem kasetę na nowe koła, zapiąłem łańcuch. Po tym zabiegu nie jeździłem bo oddałem rower do serwisu na wymianę linek, pancerzy, owijka i takie pierdoły. Odebrałem rower wszystko pięknie śmiga i co - znowu mi łańcuch wadzi... Oczywiście nie mówię , że jest to wina serwisanta bo już tak przecież miałem.. Ogólnie łańcuch na dwóch najlżejszych przełożeniach chodzi perfekcyjnie, na tych środkowych trochę go słychać + to że zaczepia o zęba no i na samym dole też jest git. Wiadomo da się jeździć ale jestem taką osobą, że najmniejszy stuk z napędu mnie mega denerwuje dlatego muszę to jakoś "naprawić" Filmik jest ze starej kasety i starego łańcucha ale teraz jest podobnie. Jedynie co ja wymyśliłem to może założyć inny łańcuch. Myślicie że łańcuch hg54 i kaseta CS-5700 mogą się "nie lubić"?? Może ma ktoś inny pomysł dlaczego się tak dzieje. Przerzutka nigdy nie dostała, hak też wydaję się prosty. Mogę jeszcze nakręcić jak to teraz działa jeśli komuś się to przyda. Z góry dzięki za pomoc. youtube.com/shorts/PDycUCZ0j10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Trzeba sprawdzić hak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 19 Marca 2023 Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Łańcuch jest spięty spinką czy pinem? Bo jeżeli pinem to część tego pina zahacza o zębatkę, wtedy należy pilnikiem trochę spiłować nadmiar wystającego pina i problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekek Napisano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Jeśli dobrze pamiętam łańcuch z filmiku jest z pinem, ale nowy łańcuch ten co teraz mam jest spięty spinką i jest podobnie więc to odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Zacząłbym od podstawy, czyli regulacji tylnej przerzutki. Na początek można spróbować baryłką pół obrotu, może to wystarczy. Jak będzie problem z wyregulowaniem, to tak jak Michau_ pisał, do sprawdzenia czy hak prosty, tak samo wózek przerzutki. Linki mają to do siebie, że się wyciągają, jedne mocniej, inne mniej ale generalnie wszystkie, więc co jakiś czas może być potrzebna korekta naciągu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 (edytowane) Moim zdaniem po prostu podbiera z zębie podnoszącym - kłania się regulacja przerzutki - jest minimalnie przeciągnięta. Przy czym hak też bym sprawdził. Edytowane 20 Marca 2023 przez abdesign 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekek Napisano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 "jest minimalnie przeciągnięta" - to co najlepiej zrobić ? Spróbować popuścić linkę śrubą baryłkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 No to po Twoim pytaniu można skreślić w mojej wypowiedzi "moim zdaniem" - po prostu poczytaj/obejrzyj na jakimś jutubie jak się reguluje przerzutki - przyda Ci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 (edytowane) Ja miałem podobnie. Tylko że ja byłem pewien poprawnego wyregulowania przerzutki (przerzutka nowa, linka też, hak prosty ). Też mi tak podbijało łańcuch, zawsze w tym samym miejscu. Kręcenie baryłką nie pomagało bo jak już przestawało podbijac to na innych biegach już było źle. Tyle że ja kupiłem używaną kasetę.... Pojechałem do lokalnego polecanego mechanika, opisałem mu problem i co już zrobiłem. Chwilę pomyślał, wziął śrubokręt i odgiął trochę ten jeden ząb ... problem solved U Ciebie zacząłbym od haka i linki / baryłki ( delikatnie wykręcić baryłkę co spowoduje większe napięcie linki ) skoro na różnych kasetach i łańcuchach się powtarza. Edytowane 20 Marca 2023 przez hawkeye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Cytat delikatnie wykręcić baryłkę co spowoduje większe napięcie linki Ale zdajesz sobie sprawę, że zniwelowanie efektu samoistnej próby zmiany biegu na wyższy (to podbijanie łańcucha na zębie naprowadzającym) wymaga dokładnie odwrotnego działania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Nie jestem żadnym kształcony mechanikiem.... ale podbija ząb z mniejszej koronki. Napięcie linki spowoduje przesunięcie przerzutki w kierunku koła . Przynajmniej u mnie tak to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekek Napisano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Spróbuję jutro pokręcić w każdą stronę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Podobny problem z kasetami Shimano był już przerabiany - link poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi