Max40 Napisano 18 Marca 2023 Napisano 18 Marca 2023 Witam. Nie mogę odkręcić nakrętki, chcialbym sie zapytąc, upewnić w którą stronę odkręcamy nakrętkę suportu po stronie dużej zębatki. Cytuj
Mihau_ Napisano 18 Marca 2023 Napisano 18 Marca 2023 Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, może się odkręcać zarówno w lewo jak i w prawo😂 A tak na serio to jeśli rower nie jest włoski to w 99% przypadków masz od strony napędu lewy gwint więc odkręcasz w prawo 1 Cytuj
Max40 Napisano 19 Marca 2023 Autor Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) Cytat Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, może się odkręcać zarówno w lewo jak i w prawo😂 A tak na serio to jeśli rower nie jest włoski to w 99% Jak poznać ze to włoski rower/rama ? Próbowałem przy pomocy klucza francuskiego (pierw w prawo i póżniej w lewo) i zastosowałem dłuzszą dźwignie w postaci rurki , ale klucz "francuz" tez się poddał. Chyba trzeba bedzie się wybrac do warsztatu samochodowego, gdzie maja klucz pneumatyczny moze siła z wibracjami da rade. Edytowane 19 Marca 2023 przez Max40 Cytuj
Mihau_ Napisano 19 Marca 2023 Napisano 19 Marca 2023 Pneumat zawsze da radę. Jeśli odkręciłeś drugą miskę to możesz położyć rower na boku i zalać to na noc naftą albo czymś "podobnym" żeby dobrze spenetrowało 1 Cytuj
Max40 Napisano 19 Marca 2023 Autor Napisano 19 Marca 2023 Cytat Jeśli odkręciłeś drugą miskę to możesz położyć rower na boku i zalać to na noc naftą albo czymś "podobnym" żeby dobrze spenetrowało Mam WD40 Cytuj
Max40 Napisano 21 Marca 2023 Autor Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Chce sie upewnic czy odkrecam w prawo od strony napedu. I tak jak widac ponizej na zdjeciu nakretka od strony napedu u mnie jest w suporcie. Mam taki sam suport jak ten z opisem w tym watku [Suport] CH51-70 zamiana] gdzie jest opisany ->R od strony napędu -czyli odkręcam w prawo ? CH51-70 127L BC1.37X24T L<- ->R Edytowane 21 Marca 2023 przez Max40 Cytuj
bob555 Napisano 21 Marca 2023 Napisano 21 Marca 2023 Nasadkę do suportu możesz przykręcić do suportu dłuższą śrubą i paroma podkładkami, albo przełóż kawałek pręta gwintowanego przez oś suportu zamiast samego suportu i tak samo skręć z podkładkami żeby stabilnie siedziała. Potem klucz, kawałek rury i ogień. Cytuj
Greg1 Napisano 21 Marca 2023 Napisano 21 Marca 2023 1 godzinę temu, Max40 napisał: Chce sie upewnic czy odkrecam w prawo od strony napedu. I tak jak widac ponizej na zdjeciu nakretka od strony napedu u mnie jest w suporcie. Mam taki sam suport jak ten z opisem w tym watku [Suport] CH51-70 zamiana] gdzie jest opisany ->R od strony napędu -czyli odkręcam w prawo ? Takie coś wypluł google (wczoraj wymieniałem suport u siebie w commuterze ale jakoś nie mogłem sobie przypomnieć w którą stronę kręciłem ) Cytat Przed odkręceniem suportu warto się dowiedzieć lub delikatnie odkręcając sprawdzić jakie gwinty posiada nasza mufa/suport. Niestety różni producenci potrafią stworzyć rozwiązania specjalnie pod siebie, dzięki czemu doczekaliśmy się różnych standardów. Skupimy się jednak na dwóch, które są najbardziej popularne: Włoski (ITAL) - z obu stron prawe gwinty (dla muf o szerokości 70 mm) Brytyjski (BSA) - z lewej strony prawy gwint a z prawej strony lewy (dla muf o szerokościach 68-73 mm) Występuje jeszcze standard francuski jednak jest on mało popularny. Dla wyjaśnienia: Prawa i lewa strona są rozróżniane z punktu widzenia osoby kierującej (siedzącej) - czyli prawa strona znajduje się od strony "zębatek". Gwint prawy to taki, który zakręcamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara i odkręcamy w kierunku przeciwnym. Lewy gwint przykręcamy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i odkręcamy zgodnie z jego ruchem. https://bikeground.pl/porady/artykul/wymiana-suportu-w-rowerze/ Cytuj
Max40 Napisano 25 Marca 2023 Autor Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) Odkręciłem u wulkanizatora kluczem pneumatycznym z "udarem"- w prawo i trwało to moze 3 sekundy...tylko przyłożył klucz" 🤣 I zapłaciłem za tą usługę -fatygę , bo fachowiec odłozył swoją robote na 5sekund... mysle ze warto w takich przypadkach zapłacic niz maronowac czas i narzędzia dac te 20-30zł Edytowane 25 Marca 2023 przez Max40 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi